Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kazdağları’nda yüzbinlerce ağacı kesen Kanadalı Alamos Gold şirketi, Türkiye’ye 1 milyar dolarlık dava açıyor

Çanakkale – Kazdağları’nda altın arama çalışmaları kapsamında yüzbinlerce ağacı keserek Türkiye’nin gündemine oturan Kanadalı Alamos Gold şirketi, üretim lisanslarının yenilenmemesi nedeniyle Türkiye’ye 1 milyar dolarlık dava açacağını açıkladı. 

Kanada merkezli altın madenciliği firması Alamos Gold, Hollanda’daki bağlı ortakları Alamos Gold Holdings Cooperatief UA ve Iamos Gold Holdings BV’nin Türkiye’ye 1 milyar dolarlık tahkim başvurusunda bulunduğunu duyurdu. Şirkete göre Türkiye hükümeti, Ekim 2019’da Alamos Gold’un Kirazlı Altın Madeni lisansını yasal ve düzenleyici zorunlulukların karşılanmasına rağmen yenilemedi.

Alamos Gold’dan yapılan açıklamaya göre, Hollanda’daki ortaklar Türkiye’deki altın madeni projelerine ilişkin olarak haksız el koyma ve haksız uygulamalar iddiasıyla Türkiye’yi dava edecek. Hollanda ve Türkiye arasında imzalanan İkili Yatırım Anlaşması kapsamında açılacak davanın dava büyüklüğünün, şirketlerin Türkiye’deki varlıklarının değerini temsil eden 1 milyar doları aşması bekleniyor.

Alamos Gold, konu hakkında yaptığı açıklamada maden ruhsatının yenilenmemesi gerekçesiyle tahkime gideceklerini duyurdu. Açıklamada “Ekim 2019’da Kirazlı Altın Madeni’nin inşaatına başlandığında, şirket yenilenmesi için tüm yasal ve düzenleyici gereklilikleri yerine getirmiş olmasına rağmen, hükümet şirketin maden ruhsatlarının rutin olarak yenilenmesini sağlayamadı” denildi.  

Şirketin maden ruhsatının yenilenmemesinin Türkiye için istihdam kaybı yaratacağının öne sürüldüğü açıklamada şöyle devam edildi: “Şirketin maden ruhsatlarının yenilenmemesi, Türkiye Cumhuriyeti’ne vergi ve diğer gelirler de dahil olmak üzere gelecekteki ekonomik faydalarda yarım milyar doların üzerinde kayıp sağlayacak ve Türkiye içinde binlere istihdam kaybı ile sonuçlanacaktır. Kaybedilen iş fırsatlarına ek olarak, bu aynı zamanda topluluk projelerine devam eden yatırımların kesintiye uğraması yoluyla yerel nüfus üzerinde de kalıcı bir etkiye sahip olacaktır.”

Alamos Gold’un Türkiye’de 2010 yılından bu yana faaliyet gösterdiğinin hatırlatıldığı açıklamada ayrıca, Alamos ve bağlı ortaklarının, Türkiye’ye 250 milyon doların üzerinde yatırım yaptığı, 1 milyar doları aşan proje değerinin kilidini açtığı ve Türkiye hükümetine telif, vergi ve ormancılık ücretlerinde 20 milyon doların üzerinde katkıda bulunduğu vurgulandı. 

Yapılan açıklamaya göre, açılacak davada Alamos ve bağlı ortaklıklarını Kanada’nın bilinen hukuk firmalarından Torys LLP temsil edecek. Davada eski Kanada Dışişleri Bakanı John Baird de stratejik danışman olarak görev alacak. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.