Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan: “Türkiye ile iletişim kanallarını açık tutmak istiyoruz ancak Türkiye’nin uluslararası hukuka uyması gerekiyor”

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Aristotelia Peloni 19 Nisan’da yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın Türkiye ile iletişim kanallarını açık tutmak istediğini ancak Türkiye’nin uluslararası hukuka uyması gerektiğini söyledi. Peloni, “Yunanistan, Türkiye ile iletişimi güçlendirmek ve yaşanan gerilimlerin düzeltilmesi için olumlu bir atmosfer hazırlamaya çalışıyor” dedi.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Aristotelia Peloni ayrıca, Atina’nın yakın bir zamanda ekonomi ile alakalı yeni bir öneri sunduğunu ve Türkiye ile olası ekonomik işbirliklerinin ana hatlarının çizildiğini dile getirdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, geçen haftaki Ankara ziyaretinin sonunda düzenlenen basın toplantısında, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile adaların silahlandırılması ve Doğu Akdeniz’deki faaliyetler konusunda tartışma yaşamıştı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias: “Çözüm imkansız değil”

Dendias, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini desteklediklerini ancak Türkiye’nin Yunanistan’ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini ve bunların devam etmesi halinde olası önlemlerin gündeme geleceğini söylemişti. Çavuşoğlu ise Yunan mevkidaşının sözlerine tepki göstererek, “Türkiye’ye yönelik ithamlar kabul edilemez. Dostane bir şekilde tüm konuları konuşmaya çalıştık, konuştuk, olumlu mesajlar verdik. Basının önünde ülkemi ve milletimi itham ederseniz bunun da cevabını vermek durumundayız” diye konuşmuştu.

Çavuşoğlu ile yaşadığı gerilimin ardından Yunanistan’ın Kathimerini gazetesine demeç veren Dendias, iki NATO müttefiki arasındaki sorunlar anlaşmazlığa yol açsa da çözümün imkansız olmadığını dile getirdi.

“Yunanistan Başbakanı ile Türkiye Cumhurbaşkanı görüşecek”

Dendias, Yunanistan ile Türkiye arasında olumlu bir iklim yaratmaya çalışıldığını ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en yakın zamanda görüşeceğini söyledi.

Diğer yandan Millî Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından, Türkiye ile Yunanistan arasında güven arttırıcı önlemlere ilişkin toplantılar konusunda anlaşmaya varıldığı belirtilerek, “Türkiye ve Yunanistan milli savunma bakanlıkları, güven artırıcı önlemlere ilişkin dördüncü tur toplantıları gerçekleştirme konusunda mutabakata varmıştır. Planlanan toplantının tarihi ve diğer ayrıntıları yakın zamanda belirlenecektir” denildi.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.