Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyara yaklaştı, Johnson & Johnson Avrupa’da aşı dağıtımına devam edecek

Fransa, aşı pasaportu uygulamasına geçen ilk ülkelerden olmaya hazırlanıyor. Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyara yaklaştı. Johnson & Johnson, Avrupa’da aşı dağıtımına devam edecek. İngiltere’de son bir yıl içinde yeni “doğum rekoru” kırıldı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Fransa, aşı pasaportu uygulamasına geçen ilk ülkelerden olacak

Fransa, aşı pasaportu uygulamasına geçen ilk Avrupa ülkelerinden olmaya hazırlanıyor. Uygulamanın ilk etapta Fransa’nın denizaşırı bölgelerdeki topraklarına yapılacak yurtiçi seyahatlerde geçerli olması kararlaştırılırken Fransız hükümetin hedefi, aşı pasaportunun Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile eşzamanlı olarak başka ülke seyahatlerinde de kullanılabilir hale getirilmesi.

Fransız vatandaşları, bu haftadan itibaren koronavirüs test sonuçlarını dijital bir sertifikaya yükleyecek. 29 Nisan’dan itibaren sertifikaya vatandaşların aşı durumu da eklenecek. Sertifikaya, ülkede temas takibi için kullanılan mobil uygulama TousAntiCovid’den de erişim mümkün olacak. Resmi olarak onaylanan aşı sertifikaları sayesinde “sahte aşı belgesi” sorununun da önüne geçilmesi hedefleniyor.

AB ülkeleri, geçen hafta, bu yaz sezonunda turizmi canlandırmak için bir “seyahat sertifikası uygulamasını” (Dijital Yeşil Sertifika) hayata geçirmek konusunda resmi anlaşmaya varmıştı. Uygulamanın detaylarının mayıs ayında Avrupa Parlamentosu’nda müzakere edilmesi bekleniyor. 

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyara yaklaştı

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) adlı veri tabanına göre, 21 Nisan Çarşamba günü itibariyle dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 928 milyonu aştı. Dünyada her 100 insana 12 doz aşının düştüğünü gösteren veriler, birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ve aşılamaya başlamayan ülkeler ile kıtalararası aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya koyarken Afrika’nın aşılama programında diğer kıtalara göre geride kaldığı belirtildi.

Oxford’un derlediği veriler, birçok ülkenin aşılamaya 60 yaş üstü kişilerle başladığını gösterirken dünya genelinde en fazla aşılama yapan ülkenin İsrail olduğu belirtildi. Dünya genelinde kullanılan aşılar iki doz halinde yapılırken şubat ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor.

Türkiye’de ilk doz aşısını olanların oranı yüzde 15 iken iki doz aşısını da olanların oranı ise yüzde 9,5.

Johnson & Johnson, Avrupa’da aşı dağıtımına devam edecek

Kan pıhtılaşmasına sebep olduğu gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile birlikte Kanada ve Güney Afrika’da kullanımı geçici olarak askıya alınan ve Avrupa’ya ihracatı durdurulan Johnson & Johnson (J&J) aşılarının Avrupa’daki dağıtımına devam edilmesi kararlaştırıldı.

ABD’de aşı uygulanan altı kadında kan pıhtılaşması görülmesi üzerine Johnson & Johnson şirketi aşının Avrupa geneline dağıtımını ertelemişti. Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyici kurumu Avrupa İlaç Ajansı (EMA), hafta içinde aşının yararının oluşturduğu risklerden fazla olduğu gerekçesiyle aşının içerdiği riskler hakkında yerleştirilecek bir uyarı yazısıyla kullanımının devam etmesine karar vermişti. AB düzenleyicilerinden gelen bu açıklamadan sonra J&J, aşının AB’deki dağıtımına devam etme kararı aldı.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) yetkilileri, J&Jaşısı ile ilgili olarak yarın ikinci kez toplanacak. J&J aşısının kan pıhtılaşmasına sebep olma ihtimali milyonda bir olarak tahmin edilirken uzmanla,r bu nedenle aşının faydalarının açık bir şekilde zararlarından daha fazla olduğu görüşünde. Ancak aşı hakkında medyaya yansıyan haberler sebebiyle insanların aşı olmaktan çekinebileceklerinden de endişe duyuluyor.

İngiltere’de son bir yıl içinde yeni “doğum rekoru” kırıldı

Salgında normalleşme takviminde üçüncü aşamaya geçerek açık alandaki bar, restoran ve kafeleri tekrar vatandaşlarına açan ve açık havada yapılacak toplanmalarda kişi sayısı sınırlamasını kaldıran İngiltere’de, 2020 yılının dördüncü çeyreğinde yapılan doğum sayısı son beş yılı geride bıraktı. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) verilerine göre, 2020 yılının Mayıs ayında doğum randevularında azalma görülmüştü ancak yılın son üç ayında doğum sayıları ciddi oranda arttı.

NHS, prosedür olarak vatandaşlara gebeliklerinin sekiz ve 12’nci haftaları arasında randevu veriyor. 2020 yılının Mayıs ayında yaklaşık 51 bin randevu alınırken eylül ayında bu sayı 58 binin üzerine çıktı. Bu artış, ilgili verilerin toplanmaya başlandığı 2015 yılından itibaren kaydedilen en yüksek oran.

İngiltere’nin resmi doğum verileri önümüzdeki aylara kadar açıklanmayacak. Uzmanlar, NHS ve İrlanda hükümeti açıkladığı veriler üzerinden modellemelerde bulunarak doğum oranlarının 2020 yılı başlangıcında düşüş gösterdiğini ancak sonraki aylarda eski düzeylere ulaştığını tahmin ediyor. Uzmanlara göre yalnızca İngiltere değil Avrupa’da da benzer bir eğilim görmek mümkün.

Southampton Üniversitesi demografi profesörü Ann Berington, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 1946’dan 1964’e kadar süren bir “bebek patlaması” döneminin tekrarlandığını söylemenin zor olduğunu ancak 2021’de doğan bebeklerin sayısının bir önceki yıla göre daha yüksek olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.