Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Yolsuzlukla suçlanan bakan gitti ama kulisler kaynıyor

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport’ta bugün (21 Nisan) yayımlanan yazısında, Ticaret Bakanlığı için eşinin şirketinden 507 bin 880 TL tutarında dezenfektan alımı yapan Bakan Ruhsar Pekcan’ın görevden alınarak yerine önceki Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yakınlığıyla bilinen Mehmet Muş’un atanmasını değerlendirdi.

“Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ruhsar Pekcan’ı Ticaret Bakanlığı’ndan göndermesinde bardağı taşıran damla 20 Nisan’daki bakanlık açıklamasında kendi bakanlığına mal satmasını ‘piyasa fiyatı altında’ gerekçesiyle kabul etmesi” diyen Murat Yetkin şöyle devam etti: “Uzun süreden beri ilk defa Türkiye’de bir bakan yolsuzluk iddiası sonrasında görevden alınıyor. Bilindiği gibi konuyu CHP Milletvekili Ali Öztunç Meclis’e taşımış, Pekcan’ın istifasını istemişti. Anlaşılan Erdoğan, Pekcan’a istifa ederek gururunu kurtarma imkânı da tanımak istemedi. Yeni Bakan Mehmet Muş ise sürpriz bir isim olmadı. Nedenini bulmak için kulislere kulak vermek lazım. Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın tam bir ay önce, 20 Mart’ta yine böyle bir gece yarısı kararnamesiyle görevden alınması sonrasında Hazine ve Maliyenin ayrılması çalışmaları hızlanmıştı. Erdoğan’ın 2018’de birleştirerek başına damadı Berat Albayrak’ı getirdiği Hazine ve Maliye’ye yeniden ayrı bakan atama fikri, Albayrak’ın istifasıyla ortaya çıkmıştı. Kulislerde, Erdoğan bu ayrıma karar verirse Lütfi Elvan’ın Hazine’de kalacağı, Maliye’ye ise Mehmet Muş’un getirileceği konuşuluyordu.”

“Muş, Berat Albayrak’a yakınlığıyla bilinen bir isim”

Ticaret Bakanlığı’na atanan Mehmet Muş hakkında, “Mehmet Muş, Berat Albayrak’a yakınlığıyla bilinen bir isim. O da Trabzonlu. Albayrak 8 Kasım 2020’de sosyal medya üzerinden istifa ettiğinde Muş, Cumhurbaşkanı’ndan Albayrak’ın görevi bırakmamasını ‘Tensip buyurmasını’ istemişti.

Daha önce 2016’da yayınlanan Wikileaks yazışmalarında, Albayrak’ın Marmara Üniversitesindeki doktora tezinin tamamlanmasına yardımcı olan Muş’un, Albayrak’a ‘Ağabey’ diye hitap etmediği için ‘Çok fena olduğu’ ve bu nedenle ‘Özür dilediği’ öne sürülüyordu. Albayrak’ın tez danışmanı ise Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu Başkan Vekili Erişah Arıcan. Arıcan aynı zamanda Erdoğan’ın Naci Ağbal’ın yerine Merkez Bankası Başkanı atadığı Şahap Kavcıoğlu’nun da tez danışmanıymış. Aynı zamanda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Japon Kredi Değerlendirme Kuruluşu JCR Avrasya’nın da Yönetim Kurulu üyesi.

Güzel tesadüfler, değil mi? Boşuna AK Elitler kavramı çıkmıyor ortaya. Bu manzaranın özeti, Albayrak gitse de ekonomi yönetimindeki etkisinin kendisine yakın isimlerle sürmekte olduğudur. Muş’a makam bulunduğuna göre bakanlıkların ayrılması durumunda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli de Maliye’ye bakan olabilir, neden olmasın?” diyen Murat Yetkin‘in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.