Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyarı aştı, günlük vaka sayısının 300 bini geçtiği Hindistan’da oksijen tüpü ve boş yatak kalmadı

Hindistan’da son 24 saatte 353 bin yeni vaka, 2 bin 771 yeni ölüm bildirildi. İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) veri tabanına göre, 27 Nisan itibariyle dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyarı aştı. İspanya’nın Manacor kasabasında salgın tedbirlerine uymayan bir kişi, 22 kişiye koronavirüs bulaştırdığı şüphesiyle tutuklandı. Rusya’da aşılanan yetişkinlerin sayısı 11 milyonu geçti. İskoçya ve Galler’de kafe, restoran ve mağazalar açıldı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, 60 milyon doz AstraZeneca aşısını duyurdu. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Hindistan’daki hastanelerde oksijen tüpü ve boş yatak kalmadı

Salgının en şiddetli dönemlerini yaşayan Hindistan‘da, son 24 saatte 353 bin yeni vaka ve 2 bin 771 yeni ölüm kaydedildi. Ülkedeki hastanelerde oksijen tüpü desteği ve boş yatak kalmadı. Sağlık uzmanları, ülkedeki ölüm sayılarının açıklanan rakamlardan çok daha yüksek olduğu görüşünde.

Artan vaka sayıları nedeniyle önlemleri sıkılaştırma konusunda ordu göreve çağrılırken Hindistan Savunma Genelkurmay Başkanı General Bipin Rawat, pazartesi günü (26 Nisan) yaptığı açıklamada, emekli sağlık personelinin görevlerine döneceğini ve oksijen tüplerinin dağıtımını artıracaklarını söyledi.

Ülkenin Kerala eyaletindeki Yönetim Enstitüsü’nde profesör ve sağlık ekonomisti olan Rijo M. Jhon, “Günlük vakalardaki sayının düşüşünün büyük ölçüde testlerdeki ciddi düşüşten kaynaklandığını lütfen unutmayın. Bu vakaların azaldığını göstermiyor, çok daha fazla vaka var” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus ise salgının Hindistan için çok ciddi ve endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi.

Tayland, Singapur, Bangladeş ve İngiltere dahil olmak üzere birçok ülke, varyantların ülkelerine girmesini engellemek için Hindistan’a seyahat yasağı getirdi.

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyarı aştı

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) veri tabanına göre, 27 Nisan itibariyle dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyarı aştı. Veriler, birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ve aşılamaya başlamayan ülkeler ile kıtalararası aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya çıkardı. Afrika’nın aşılama programında diğer kıtalara göre geride kaldığı görüldü.

Dünya genelinde kullanılan aşılar iki doz halinde yapılırken şubat ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor. Fakir ülkeler, COVAX aşı programı ile 2021 yılının sonuna kadar 2 milyar doz aşı almayı umut ediyor.

İspanya’da bir kişi, 22 kişiye koronavirüs bulaştırdığı gerekçesiyle tutuklandı

İspanya’nın Mallorca kentine bağlı Manacor kasabasında 22 kişiye koronavirüs bulaştırdığı şüphesiyle bir kişinin tutuklandığı açıklandı. Manacor polisi, 24 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Şahıs semptomları olmasına ve PCR testinin sonucu beklemesine rağmen normal hayatına devam etti” dedi.

Polis yetkilileri, 40 yaşındaki şahsın polis karakoluna 40 derece ateş ile geldiğini, öksürürken maskesini indirdiğini, uyarılara ve kısıtlamalara uymadığını söyledi. Polisin aktardığına göre şahıs, işyerinde ve spor salonunda sekiz kişiye doğrudan ve 14 kişiye de dolaylı olarak virüs bulaştırdı. 

Rusya’da 11 milyonu aşkın kişi aşılandı

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatiana Golikova 26 Nisan’da yaptığı açıklamada, ülke genelinde aşılananların sayısının 11 milyonu geçtiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen günlerde yaptığı bir açıklamada sonbahara kadar sürü bağışıklığını sağlamak için aşı kampanyalarının ve aşı programının hızlandırılması gerektiğini belirtirken Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, aşılanan herkese kafe, eczane ve markette kullanabilecekleri hediye kartları dağıtılacağını açıkladı.

İskoçya ve Galler’de restoran ve mağazalar açıldı

İskoçya ve Galler’de vaka sayılarının azalmasıyla birlikte kafe, restoran, mağaza, güzellik salonları, müzeler ve galeriler tekrar açıldı. İzne tabi olan İngiltere seyahatleri de tekrar başlatıldı.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, yaz aylarına kadar normal hayata geçişin hızlanacağını söylerken tıpkı İngiltere’de olduğu gibi koronavirüs testlerinin halka ücretsiz olarak dağıtılacağını açıkladı.

Galler’de son yedi gün içinde günlük ortalama 57, İskoçya’da ise 205 vaka bildirildi.

ABD, 60 milyon doz AstraZeneca aşısını dünya ile paylaşacağını açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden, daha önce Meksika ve Kanada’ya yaklaşık dört milyon doz AstraZeneca aşısı gönderileceğini söylemişti. Hindistan’da günlük vaka sayılarının 300 bini aşmasının ardından yardım için kollarını sıvayan Biden yönetimi, 60 milyon doz AstraZeneca aşısının başta Hindistan olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerine gönderileceğini duyurdu.

Beyaz Saray, 26 Nisan’da yaptığı açıklamada, 50 milyon doz AstraZeneca aşısının üretim aşamasında olduğunu açıklarken Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, dozlar ihraç edilmeden önce kalite kontrollerinin FDA tarafından yapılacağını söyledi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile telefonda görüşen Biden’ın ülkeye oksijen tüpü, aşı malzemeleri ve ilaç dahil olmak üzere çeşitli yardımlarda bulunma sözü verdiği aktarıldı.

ABD’de şimdiye kadar Pfizer-BioNTech, Moderna ve Johnson & Johnson aşıları acil kullanım onayı aldı. ABD’li sağlık uzmanları, ülkenin mevcut yatırımlarıyla aşı ihtiyacını karşılayacağını, bu nedenle AstraZeneca aşısının ihraç edileceğini belirtti.

Avrupa Komisyonu AstraZeneca’ya dava açtı

Avrupa Komisyonu, koronavirüs aşılarının tedarikine ilişkin yaptıkları sözleşmeye uymayan ve teslimatlarını zamanında yapmayan AstraZeneca’nın şirketi hakkında dava açıldığını duyurdu. Komisyon sözcüsü Stefan De Keersmaecker, “Geçen cuma günü (23 Nisan) AstraZeneca’ya karşı yasal işlem başlatıldı” dedi.

AstraZeneca ise yaptığı açıklamada davayı “haksız” olarak nitelendirdi. AstraZeneca yetkilileri, “Avrupa Komisyonu ile yapılan ön satın alma anlaşmasına uygun olarak nisan ayı sonuna kadar AB’ye yaklaşık 50 milyon doz teslim edilecek. Mahkemede kendimizi güçlü bir şekilde savunacağız” diye konuştu.  

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.