Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pentagon Sözcüsü John Kirby: “Soykırım açıklamasının Türkiye ile ABD arasındaki askeri ilişkileri etkilemesini beklemiyoruz”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olayları hakkında “soykırım” kelimesini kullanmasının Türkiye ile askeri ilişkileri etkilemeyeceğini söyledi. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarını “soykırım” diye tanımlamasının yankıları sürüyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve Türkiye ile ilişkilere değindi. 

Kirby, kendisine yöneltilen Biden’ın 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirmesinin Türkiye ile ABD arasındaki askeri ilişkileri nasıl etkileyeceğine yönelik soruya şöyle cevap verdi: 

“Başkan Biden’ın açıklamalarının, Türkiye ile askeri ilişkimizi etkilemesini beklemiyoruz. Türkiye bir NATO müttefikidir ve burada önemli bir müttefiktir. Farklı alan ve konularda bu ilişkileri yürütmeye ve bu ilişkiyi geliştirmeye devam ediyoruz. Başkanın bu hafta sonu açıklamasının bunu herhangi bir şekilde etkilemesini beklemiyoruz.”

Kirby, Biden’ın açıklamalarının sonucu olarak Suriye’deki faaliyetlerinde de bir değişim olmayacağını ve Suriye’deki az sayıda Amerikan askerinin amacının IŞİD ile mücadele olduğunu söyledi.

Biden’ın açıklamaları nelerdi? 

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarının 106. yıldönümü için yaptığı açıklamada “soykırım” ifadesini kullanmıştı. Biden’ın yaptığı yazılı açıklamanın ilk ve son paragraflarında birer defa olmak üzere iki defa soykırım kelimesi yer almıştı. Biden mesajında, kendisinden önceki başkanların kullandığı “Büyük Felaket (Medz Yeghern)” ifadesine de yer vermişti. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.