Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği uyardı: “Tam kapanma yerinde bir karar ancak aşılama ile ilgili sorunların hızlıca giderilerek ara vermeden devam edilmesi gerekiyor”

Koronavirüs salgınının kontrol altına alınması için daha etkili önlemler alınması gerektiğini sık sık hatırlatan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), tam kapanma kararını yerinde bulduklarını belirten bir açıklama yaptı. TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, salgının yavaşlamasının ancak tam kapanma ve aşılama ile mümkün olacağını vurguladı.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), salgında tabloyu tersine çevirmenin ancak tam kapanma ve etkin aşılama ile mümkün olduğu uyarısını yaptı. Vaka sayılarının endişe verici olduğunu bir kez daha vurgulayan TÜSAD, hastanelerdeki koronavirüs ve yoğun bakım servislerinin artan iş yükü nedeniyle yetersiz kalmaya başladığını, bu durumun salgın ve diğer sağlık sorunları için başvuran vatandaşların mağduriyetine yol açtığını belirtti.

“Karar olumlu ama destek şart”

Tüm uyarılara rağmen gerekli radikal tedbirlerin alınmaması nedeniyle salgın tablosunun giderek ağırlaştığını söyleyen TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, son durumu şu sözlerle açıkladı: 

“Kontrollü normalleşmenin başlamasından bu yana vaka sayılarında görülen artış, salgının kontrolünde zorluk yaşandığını gösteriyor. Normalleşme başlamadan hemen önce 9 bin civarında olan vaka sayıları, normalleşmenin ardından yedi kat artarak, 64 bine dayanmıştı. Virüsün mutasyon geçirmesi de bu artışlarda etkili oldu. Şimdi artık daha sıkı önlemler alma zamanı. Vakaların düşmesi için alınan tam kapanma ve temel üretim haricindeki üretim ve hizmetlerin durması kararlarını destekliyoruz ancak aşılama ile ilgili sorunların hızlıca giderilerek ara vermeden devam edilmesi gerekmektedir.”

TÜSAD, alınması gereken acil önlemleri şöyle sıraladı:

“Tam kapanma döneminde çalışanların kapanmadan kaynaklı ekonomik kayıpları devlet tarafından karşılanmalıdır. Yurtiçi ve yurtdışı seyahatler zorunlu haller dışında durdurulmalıdır. Aşılama programı etkin şekilde devam ettirilmeli, aşı teminindeki aksaklıklar giderilmeli, toplum hızla aşılanmalıdır. Aşılama süreciyle ilgili toplum sürekli olarak bilgilendirilmelidir. Filyasyon çalışmaları bilimsel kriterlere uygun olarak yapılmalı, elde edilen veriler en şeffaf şekilde ilgili kesimlere aktarılmalı, bu alandaki çalışmalar desteklenmelidir. Vatandaşlarımız maske – mesafe – hijyen kurallarına harfiyen uymalı, ev ve komşu ziyaretlerine ara vermeli, kapalı ve kalabalık alanlarda uzun süre durmamalıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.