Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı eylemlerinde gözünü kaybeden Erdal Sarıkaya’ya “eziyet edildiğine” karar verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz kapsülü ya da plastik mermi ile bir gözünü kaybeden Erdal Sarıkaya’nın “eziyet yasağının ihlal edildiğine” oybirliği ile karar verdi.

AYM, Erdal Sarıkaya’nın 11 Haziran 2013’te polisin müdahalesi sonucu yaralanması ve buna dair açılan soruşturmanın yürütülmemesi nedeniyle eziyet yasağının ihlal edildiğine dair başvurusunu karara bağladı.

Kask numaralarından kimlikleri tespit edilen 16 polis hakkında, 2016 yılında İstanbul Valisi Vasip Şahin soruşturma izni vermemişti. AYM, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılmasına dair yeniden soruşturma yapılması için kararın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine hükmetti.

İhlal, polisin eylemleri ve savcılığın kararlarından kaynaklandı

AYM kararında, kolluk güçleri tarafından gerekli olmadığı halde güç kullanılması nedeniyle eziyet yasağının maddi boyutuyla, buna ilişkin etkili soruşturma yapılmaması nedeniyle de eziyet yasağının usul boyutuyla ihlal edildiğine karar verdi.

AYM, eziyet yasağının maddi boyutuna yönelik ihlalin polislerin eyleminden, usul boyutuna yönelik ihlalin ise öncelikle Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararı ve bağlantılı diğer kararlarından kaynaklandığını belirtti.

AYM kararında da yer verilen Türkiye İnsan Hakları Vakfı raporuna göre Gezi Parkı eylemleri sırasında 11 kişi gözünü kaybetmişti.

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin müdahalesi nedeniyle 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş, 26 yaşındaki Ethem Sarısülük, 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz, 22 yaşındaki Ahmet Atakan, 21 yaşındaki Hasan Ferit Gedik, 14 yaşındaki Berkin Elvan, 22 yaşındaki Abdullah Cömert ve 18 yaşındaki Medeni Yıldırım hayatını kaybetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.