Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus, “şarkılarının politik mesajlar içerdiği” gerekçesiyle Eurovision’dan diskalifiye edildi

Belarus, şarkılarının “politik mesajlar içerdiği” gerekçesi ile bu yıl yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması’ndan diskalifiye edildi. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Eurovision’un aldığı bu kararın siyasi olduğunu söyledi.

The Guardian gazetesinin haberine göre, 1956 yılından bu yana düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nın organizasyonundan sorumlu Avrupa Yayın Birliği (EBU) Genel Direktörü Noel Curran, konu hakkında yaptığı açıklamada hükümet karşıtı protestoların yaşandığı Belarus’un yanında olmak gerektiğini ancak politik mesaj verme kaygısı güden şarkıların, yarışmayı gelecekte siyasi tartışmaların içine çekebileceğini söyledi.  

Belarus Televizyon ve Radyo Kuruluşu’nun (BTRC) kendilerine gönderdiği “I Will Teach You” isimli şarkıyı uzmanlar ile görüştüklerini belirten Curran, “Şarkının protestoculara yönelik mesaj içerdiğini ve ikinci gönderilen şarkının da hükümet karşıtı protestocular ile alay ettiğini tespit ettik. Bu nedenle Belarus’u yarışmadan diskalifiye ettik” dedi.  

Curran, “Dışarıdan da görüş alarak kendi endişelerimizi dile getirdik. Bu yıl için Belarus’u çıkarmaya karar verdik. Politik mesaj içeren şarkılar hileli olur. Belarus’ta geçen seçimlerden bu yana yaşananları düşününce, şarkılardaki mesajlar çok açık. Bu alana giremeyiz çünkü bir kere böyle bir örnek oluşturursanız, gelecek senelerde de yaşanabilir” diye ekledi.  

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukoşenko ise Eurovision’un aldığı bu kararın siyasi olduğunu belirtti. 

Ağustos 2020’deki seçimlere hile karıştırıldığını öne süren muhalefet sonuçları büyük mitinglerle protesto etmişti. (Fotoğraf: SERGEI GAPON/AFP via Getty Images)

Belarus’ta neler oldu?

Belarus’ta 9 Ağustos 2020’de yapılan ve Lukaşenko’nun oyların yüzde 80’inden fazlasını aldığının açıklandığı seçimlere hile karıştırıldığını ve seçimin asıl galibinin Lukaşenko’nun karşısında seçimlerde yarışan muhalefet adayı Svetlana Tikhanovskaya olduğunu öne süren muhalifler, ülke çapında protesto gösterileri düzenlemişti. 

Eurovision Şarkı Yarışması seyircili düzenlenecek

65. Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yapacak Hollanda, koronavirüs salgınına rağmen yarışmanın seyircili düzenlenmesi kararı aldı. 

Hollanda’nın yerel haber ajansı ANP’nin haberine göre hükümet, 18-22 Mayıs tarihlerinde Rotterdam kentinde düzenlenecek Eurovision’un seyircili olmasına karar verdi. 

Yarışmayı düzenleyenler daha önce yaptıkları açıklamalarda Hollanda’daki koronavirüs vaka sayılarının arttığını ve bu nedenle yarışmanın seyircili düzenlenip düzenlenmeyeceği konusunda daha karar veremediklerini açıklamıştı.  

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.