Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emniyet Genel Müdürlüğü, toplumsal eylemlerde polis müdahalesinde “görüntü ve ses alınmasının” engellenmesine yönelik genelge yayımladı

Emniyet Genel Müdürlüğü, toplumsal eylemlerde polislerin seslerini ve görüntüleri kayıt altına alan kişilerin engellenip haklarında adli işlem yapılmasına dair genelge yayımladı. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İçişleri Bakanlığı’nın genelge ile 1 Mayıs öncesinde personelini garantiye almayı amaçladığını öne sürdü.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla yayımlanan genelgede, “özel hayatın gizliliği ve kişisel veri ihlali” vurgusu yer alırken eylemler sırasında polislerin görüntülerini ya da seslerini kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılmasına karar verildiği belirtildi.

Genelgeyi paylaşan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi tarafından yapılan açıklamada ise “Personeliniz görevini ifa ederken işkence yaparsa kayıt da alınır, delil de toplanır. Çünkü tekrarla, işkence yapmak görev sınırlarınızda değil, suçtur!” denildi. ÇHD genelgeyi, “1 Mayıs öncesi personeli garantiye alma genelgesi” olarak tanımladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Avukat Alpay Antmen de genelgenin kanuna aykırı olduğunu belirtti.

“Yanlış değerlendirmelere sebebiyet vermekte”

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş imzalı genelgede şu ifadeler öne çıktı:

“Tüm vatandaşlarımız açısından özel hayatın gizliliği ve kişisel veri ihlalinin söz konusu olduğu bu durumlarla, genel kolluk personelimiz de sıklıkla karşılaşmaktadır. Bazen görevin yapılmasını engelleyecek boyuta ulaşan bu ihlaller, zaman zaman personelimizin veya vatandaşlarımızın kişilik haklarına veya güvenliğine zarar verir şekilde çeşitli dijital platformlarda yayımlanmaktadır.

Yayımlanan bu tür görüntüler olayı her zaman tüm yönleriyle yansıtmayabilmektedir. Bu durum personelimizi etkilediği kadar, teşkilatımız açısından da kamuoyunda yanlış değerlendirmelere sebebiyet vermektedir.

Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelin bilgilendirilmesini önemle rica ederim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.