Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’li belediyeler valilikleri yalanladı: “Alkol yasağı kararına imza atmadık, kararlar oybirliği ile alınmadı”

İçki satışı yasağının il hıfzıssıhha kurullarında “oybirliği” ile alındığı yönündeki açıklamaların ardından Cumhuriyet Halk Partili (CHP) belediyelerden yalanlamalar geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, tam kapanma sürecinde, alkollü içkilerin satılmasının yasaklandığı İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulu kararında, Başkan Tunç Soyer’in imzasının bulunmadığını açıkladı. Aydın, Kırklareli ve Bolu belediye başkanları da kararı imzalamadıklarını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde yer verilmemesine rağmen getirilen içki satışı yasağı, valilikler tarafından İl Hıfzıssıhha Kurulları’nda oylanıyor. Kurul kararlarıyla kentlerde içki satışına yasak getiriliyor. Benzer kararların alındığı 21 ilin dokuzu CHP’li belediyeler tarafından yönetiliyor. Antalya haricindeki illerde kararların oybirliği ile alındığı iddia edilirken İzmir ve Aydın büyükşehir belediyeleriyle Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ve Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, valilikleri yalanlayarak kararda imzalarının bulunmadığını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulu’nda oybirliği ile alındığı açıklanan 2021/28 sayılı kararda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’in imzası bulunmamaktadır. Kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.

İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun 30 Nisan tarihli belgesinde, kararın oybirliği ile alındığı belirtilmişti.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama

İzmir’in ardından Aydın Büyükşehir Belediyesi de oybirliği ile alındığı belirtilen yasak kararında Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun imzasının bulunmadığını şu sözlerle açıkladı:

“Aydın İl Hıfzısıhha Kurulu’nda oybirliğiyle alındığı açıklanan 2021/25 sayılı kararda, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu’nun imzası bulunmamaktadır. Kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Bolu Belediye Başkanı: “Öyle bir karara imza atmadım”

İddiaya göre Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da karara imza atmadı. DW Türkçe muhabiri Batu Bozkürk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Özcan ile konuyu görüştüğünü söyledi ve Özcan’ın, “Öyle bir karara imza atmadım. Kararı gönderecekmiş Vali Bey. Ben şerh koyacağım” dediğini aktardı.

Kırklareli Belediye Başkan vekilinin karara imza atmadığı ortaya çıktı

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu da “Ne ben ne de kurumumuzdan bir arkadaşım böyle bir karara imza atmadı” diyerek Kırklareli Valiliği’ni yalanladı. Kesimoğlu’nun “Kararın altında imzam yok” demesinin ardından Kırklareli Valiliği söz konusu kararı internet sitesinden kaldırdı. Daha önce ulaşılabilen karara artık valiliğin internet sitesinden ulaşılamıyor.

Kırklareli Valiliği’nin “Oybirliği ile alındı” dediği alkol satış yasağı kararında, Kırklareli Belediye Başkanı Siyam Kesimoğlu’na vekalet eden Belediye Başkan Vekili Arda Kolcular’ın da imzasının bulunmadığı ortaya çıktı.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, alkollü içki satışı yasağı kararındaki imzasını geri çekti

CHP’li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise yazılı bir açıklama yaptı ve tam kapanma süresince alkollü içki satışının yapılmamasına yönelik karardan imzasını geri çektiğini bildirdi. Alkol yasağı kararına onay veren İl Hıfzıssıhha Kurulu’nda bulunan ve daha önce kararı imzalayan Ülgür Gökhan, Cumhuriyet gazetesine konuşmuş ve “Alınan kurul kararında sadece alkol satışının yasaklanması yok. Diğer olumlu kararlar da var. Kamu görevlisi olarak imzalamak zorundasınız” demişti.

Gökhan’ın yaptığı yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“30/04/2021 gecesi saat 22.00’de evimde dinlenirken kapım çalınarak tarafıma imzalatılan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararını ertesi gün inceleme fırsat buldum. Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 30/04/2021 tarih, Karar No:4/L sayılı kararının 4. ve 5. maddelerinin İçişleri Bakanlığının 30/04/2021 tarih ve 7770 sayılı Genelgesine uygun olmadığı tarafımca görülmüştür.

4. madde; Ticari faaliyetler için, Merkez ilçede nöbetçi döviz bürolarının Ticaret ve Sanayi Odası tarafından belirlenerek ilan edilmesine ve ilan edilen döviz bürosunun açık bulundurulmasına, Kaymakamlıklarımız tarafından ihtiyaç olduğu tespit edilmesi durumunda da Ticaret ve Sanayi Odası tarafından her ilçede bir adet olacak şekilde nöbetçi döviz bürolarının belirlenerek ilan edilmesine ve ilan edilen döviz bürosunun açık bulundurulmasına,

5. madde; Tam kapanma döneminde tekel büfelerinin kapalı olmasına, market, bakkal, büfe gibi yerlerde de alkol ürünü satılmamasına,

Maddelerinin 7770 Genelgede yer almadığından, Hıfzıssıhha Kurul Kararında bu maddelerin bulunmasının yersiz olduğu kanaatimdeyim. Bu nedenle, karardaki imzamı 4. ve 5. maddelere ilişkin olarak geri çektiğimi ve karardaki oybirliği ibaresinin oyçokluğu olarak düzeltilmesi hususunu bilgilerinize sunarım.”

Ne olmuştu?

Türkiye’nin 17 gün boyunca tam kapanmaya gideceğinin açıklanmasının ardından, hafta sonları uygulanan içki satışı yasağının uygulanıp uygulanmayacağı da tartışma konusu oldu. Kamuoyunda, kararın hukuka aykırı olduğu ve yaşam tarzına müdahale anlamına geldiği yönünde tepkiler yükseldi.

Genelgede alkollü içki satışı yasağına ilişkin herhangi bir madde yer almamasına rağmen, Türkiye Tekel Bayileri Platformu (TTBP) Başkanı Özgür Aybaş, “Genelgede ‘alkol satışı yasak’ diye bir ibare, madde dahi yok… Maalesef üzülerek söylüyorum, 17 Mayıs’a kadar ülke genelinde salgın ve ramazan ayı bahanesi ile alkol satışı yasaklanmıştır” açıklamasını yaptı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise 27 Nisan’da tekel bayilerinin kapalı olup olmayacağı sorusuna “İstisnada yer almıyor ve kapalı. Bu açıdan hem bir muafiyet yok hem de soru işareti de söz konusu değil” cevabını verdi.  

Ardından TTBP Başkanı Özgür Aybaş, tam kapanmanın uygulanacağı 17 günde alkollü içki satışının yasaklanmasına ilişkin olarak, “Alkol satışı yasağı kalkmıştır, herkese hayırlı olsun” açıklamasını yaptı. İçişleri Bakanlığı ise Aybaş’ın açıklamasından bir süre sonra yaptığı açıklamada, “alkol yasağı” ile ilgili bir ifade kullanmadı, resmi açıklamalar dışındaki duyurulara itibar edilmemesini istedi. 

Daha sonra Bakan Soylu, gazeteci Candaş Tolga Işık’a yaptığı açıklamada, alkol satış yasağının kalktığı yönündeki iddialara ilişkin, “Doğru değil, tam kapanma boyunca devam edecek. Kısıtlamalar başladığında (14 Nisan) 63 bin olan vaka sayısını bugün 31 binlere getirdik. Demek ki aldığımız kararlar doğru” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.