Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünya genelinde 1 milyar 13 milyon doz aşı yapıldı, Hindistan Yüksek Mahkemesi hükümete oksijen tüpü sorununu çözme emri verdi, Rusya’da koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı 460 bini geçti

Hindistan Yüksek Mahkemesi, yetkililere koronavirüs salgınını kontrol altına alma ve yeterli oksijen tüpü stoku oluşturma emri verdiklerini, yeterli tedarikin yapılamaması durumunda hükümetin cezalandırılabileceğini açıkladı. Koronavirüs vaka sayılarının hızla arttığı Hindistan’a, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Fransa’dan yardım sevkiyatları hızlandırıldı. Nepal’de salgının kontrol altına alınması bütün uçuşlar durduruldu. Rusya’da salgının başlangıcından bu yana 460 bini aşkın ölüm kaydedildi. 3 Mayıs itibarıyla dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyar 13 milyona ulaştı. İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (National Health Service-NHS), 2021’nin sonunda 12 yaş ve üzeri çocukların aşılanması ve kısıtlamaların kaldırılmasından sonra vaka sayılarının artmasını önlemeye yardımcı olacak acil durum planı hazırladıklarını açıkladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Hindistan Yeni Delhi Yüksek Mahkemesi, hükümete oksijen sorununun bir an önce çözülmesi emrini verdi 

Hindistan Yeni Delhi Yüksek Mahkemesi, hükümetin hastanelerin talep ettiği oksijen tüpü ve bazı tıbbi malzemeleri tedarik edemediği için cezalandırılabileceğini bildirdi. Yüksek Mahkeme, Hindistan hükümet yetkililerine koronavirüs salgınını kontrol altına alma ve yeterli oksijen stoku oluşturma emri verdiklerini açıkladı. Konuyla ilgili konuşan yargıçlar Vipin Sanghi ve Rekha Patil, “İnsanların ölmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Hindistan’daki uzmanlar salgının kontrol altına alınamamasıyla, daha tehlikeli ve ölümcül varyantların ortaya çıkabileceği konusunda uyarı yaptı. Hindistan’da son 24 saatte 392 bin 488 yeni vaka tespit edilirken, 3 bin 689 kişi hayatını kaybetti. Ancak uzmanlar gerçek sayıların çok daha yüksek olduğunu, sağlık sisteminin çökme noktasına gelmesi nedeniyle birçok vakanın tespit edilemediğini söyledi. 

Hindistan’da vaka sayılarındaki artış nedeniyle ülkeye Birleşik Arap Emirlikleri‘nin (BAE) 157 solunum cihazı, Tayvan’nın ise 500 oksijen tüpü gönderdiği açıklandı.

Hindistan’a yardım sevkiyatları hızlandı

Koronavirüs vaka sayılarının hızla arttığı Hindistan’a Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Fransa’dan yardım sevkiyatlarının hızlandırıldığı belirtidi. Hafta sonu boyunca birçok ülkeden de Hindistan’a yardım gönderildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), bin oksijen tüpü, 5 milyon N95 maskesi, 1 milyon hızlı test kiti ve koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılan Remdesivir ilacını pazar (2 Mayıs) günü Hindistan’a ulaştırdı. İngiltere’nin 400 oksijen tüpü, Fransa’nın ise 250 oksijen jeneratörü gönderdiği Hindistan’a, Birleşik Arap Emirlikleri 157 vantilatör, Tayvan 500 oksijen tüpü ve Belçika bin adet antiviral Remdesivir ilacını sevk etti.

Hint hükümeti aşılama programını tüm yetişkinlere açtı 

Hindistan’da koronavirüs vaka sayısı 20 milyona yaklaşmasıyla birlikte hükümet yetkilileri bütün yetişkinlerin aşı olabileceğini duyurdu. 

Hindistan’da vaka sayılarının 20 milyona yaklaştığı, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 215 bini aştığı bildirildi. Bunun üzerine hükümet yetkilileri, aşılama programını tüm yetişkinlere açtı. Ülkede hem özel hem de devlet tarafından aşılama eşzamanlı olarak ilerliyor. 

Dünyanın en büyük aşı üreticisinin bulunduğu Hindistan’da, aşı üretimi ve dağıtımında büyük sorunlar yaşanıyor. Nüfusun yalnızca küçük bir bölümü özel hastanelerdeki aşıları satın alabilirken kalan 900 milyon kişiyi eyaletler ve federal hükümetin aşılaması bekleniyor. 

Rusya’da koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı 460 bini geçti

Rusya koronavirüsün başlangıcından bu yana 460 bini aşkın ölüm kaydetti. Ülkede, virüsün görüldüğü Mart 2020 ile karşılaştırıldığında Mart 2021’de 38 binden daha fazla insan yaşamını yitirdi.

Hızla artan vaka sayılarının ardından epidemiyologlar ve sağlık yetkilileri, Rusya’nın henüz bildirilmemiş bir üçüncü dalganın ortasında olabileceğini söyledi. 

Moskova Ekonomi Yüksek Okulu‘ndan epidemiyolog Vasiliy Vlassov, “Üçüncü dalga zaten yaşanıyor. Rusya neredeyse bütün kısıtlamaları kaldırdı ve ülkenin birçok yerinde hayat normale döndü. Bu nedenlerle enfeksiyon oranlarının arttığını düşünüyorum” dedi. 

Son 24 saatte 9 bin 270 yeni vaka bildiren Rusya’da aşılama programı hâlâ yavaş ilerliyor. Ülkede her 10 yetişkinden sadece birinin ilk doz aşısını olduğu belirtildi.  

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyar 13 milyona ulaştı  

Dünya genelinde kullanılan aşılar iki doz halinde yapılırken şubat ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor. Fakir ülkeler ise COVAX aşı programı ile 2021 yılının sonuna kadar 2 milyar doz aşı almayı umut ediyor.

İngiltere 12 yaş ve üzeri çocuklara yönelik aşı planı hazırladı

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (National Health Service-NHS), 2021 yılının sonlarında 12 yaş ve üzeri çocukların aşılanması ve kısıtlamaların kaldırılmasından sonra vaka sayılarının artmasını önlemeye yardımcı olacak acil durum planı hazırladıklarını açıkladı. 

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab“Kısıtlamaların, tedbirlerin kaldırılmasından sonra oluşabilecek bütün olasılıklara bakıyoruz. Normal hayata dönüş güvenli bir şekilde yapılabilir” dedi. 

İngiltere Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı (DHSC), çocuklar ve genç yetişkinler için aşıların güvenliği ve etkililiğine ilişkin klinik denemelerin sonuçlarının beklendiğini duyurdu. Bakanlığın açıklamasında “Daha önce de söylediğimiz gibi, sonbahardan itibaren geçerli olacak bir güçlendirme programı hazırlıyoruz. Oluşabilecek tüm olasılıklara bakıyoruz ve plan yapmaya devam ediyoruz. Çocukların aşı olup olmayacaklarına dair net karar verilmedi ve klinik araştırmalar sonuçlandıktan sonra uzmanlar rehberliği ile karar verilecek. Programın birinci aşamasında, aşılama hedefimize ulaştık. Temmuz ayı sonuna kadar tüm yetişkinlere aşı yapılacak” denildi. 

İngiltere’de günde 599 binden fazla aşı yapıldığı ve 34,3 milyon kişinin ilk doz aşılarını olduğu, 14,9 milyon kişiye ise her iki doz aşısının uygulandığı belirtildi. 

Yeni Zelanda’da aşı olmak istemeyen dokuz sınır çalışanın işine son verildi

Yeni Zelanda’da, koronavirüs aşısı olmayı reddeden dokuz gümrük işçisinin işine son verildi. Hükümet yetkilileri, nisan ayı sonuna kadar bütün sınır çalışanlarının aşılanması gerektiğini açıklamıştı. 

Yeni Zelanda Gümrük İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jacinda Funnell yaptığı açıklamada, “Bu kişiler işten ayrılmak zorunda kaldıkları için gerçekten çok üzgünüz. Bu durumun onlar için ne kadar zor olduğunu anlıyoruz” dedi.

Funnell, gümrük personelinin yaklaşık yüzde 95’inin ilk doz aşılarını olduğunu, yüzde 85’ine ise her iki doz aşının da uygulandığını belirtti.

Mart ayının başından beri personel ile diğer seçeneklerin görüşüldüğünü belirten Funnell, ancak “seçeneklerin çok fazla olmadığını ve bir kısmının yeniden istihdam edilemeyeceğini” söyledi. Funnell, Yeni Zelanda Gümrük İcra Kurulu’nun daha geniş kamu hizmeti ve yeniden istihdam seçeneklerini araştırdığını da belirtti.

Yeni Zelanda işçi sendikaları ise işten çıkarmalara tepki gösterdi. Yeni Zelanda Kamu Hizmeti Birliği Sendikası, “Zorunlu aşılamayı desteklemiyoruz. Aşı yaptırmak istemeyen işçilere karşı gösterilen ayrımcı tavra müsamaha göstermeyeceğiz. Aşılanmamış sınır personelinin yeniden görevlendirilmesi ve istihdam haklarının korunması gerekiyor” açıklamasını yaptı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.