Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Endonezya’da devlete bağlı ilaç firması Kimia Farma’nın, koronavirüs testlerini yıkayarak tekrar kullandığı ortaya çıktı

Endonezya’da devlete ait ilaç firması Kimia Farma, halk sağlığını tehlikeye atma ve dolandırıcılık suçlamalarıyla karşı karşıya. Şirketin beş çalışanı, koronavirüs testlerindeki kullanılmış burun çubuklarını yıkayarak tekrar sattıkları gerekçesiyle tutuklandı.

BBC’de yer alan habere göre, Endonezya’nın Kuzey Sumatra bölgesinde yer alan Medan kentindeki Kualanamu Havaalanı‘nda 2020 yılının Aralık ayından bu yana en az 9 bin yolcuya, kullanılmış burun çubukları ile koronavirüs testi yapılmış olabileceği belirtildi.

Geçen yılın aralık ayından itibaren Endonezyalılar’ın yurtdışı uçuşlarından önce koronavirüs testi yaptırmaları zorunlu hale getirilmişti. Bu süreçte vatandaşlara, havaalanlarında test yaptırma seçeneği sunuldu ve havaalanlarında devlete ait ilaç firması Kimia Farma tarafından sağlanan antijen hızlı test kitleri kullanıldı.

Endonezyalı haber kuruluşu Detik’e göre, yolcuların yanlış test sonuçları hakkında şikayetleri arttıktan sonra geçen hafta yetkililer, yolcu kılığına girerek havaalanında test yaptırdı. Polis, bu gizli görev sayesinde Kimia Farma ile çalışan beş kişinin dahil olduğu, kullanılmış test kitlerini tekrar kullanarak halk sağlığını tehdit eden dolandırıcılık ağını ortaya çıkardı.

Şirketin Medan’daki yöneticisi de dahil olmak üzere beş Kimia Farma çalışanı tutuklandı. Burun çubuğunu yıkayarak satış için yeniden paketledikleri iddia edilen şüpheliler, sağlık ve tüketici yasalarını ihlal etmekle suçlandı.

Merkezi başkent Jakarta‘da bulunan Kimia Farma, olaya adı karışan personeli işten çıkardı ve şirket içindeki kontrollerin sıkılaştırılacağını açıkladı.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.