Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin ile Avustralya arasında gerilim artıyor: Çin hükümeti diplomatik ilişkileri askıya aldı

Çin hükümeti, Avustralya ile “stratejik ekonomik diyaloğun süresiz olarak askıya alındığını” açıkladı. Son yıllarda iki ülke arasında artan gerilimin sonucunda atılan bu adımla beraber ilk defa diplomatik ilişkiler donma noktasına geldi.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu bugün (6 Mayıs), Avustralya ile ekonomik diyaloğun süresiz askıya alındığına dair açıklama yaptı. Komisyonun açıklamasında, “Son zamanlarda bazı Avustralya hükümeti yetkilileri, Çin ile Avustralya arasındaki normal işbirliğini ve ticareti bozmaya yönelik, Soğuk Savaş kafa yapısı ve ideolojik ayrımcılıktan kaynaklanan hareketlerde bulunuyor” denildi. Çin’in bu adımı atmasının nedeninin, Avustralya’nın Çin hükümeti ile imzaladığı Kuşak ve Yol projesini iptal etmesi olduğu düşünülüyor.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin askıya alınmasının Avustralya’ya ciddi bir etkisi olmayacağı öngörülüyor. Çünkü bu kapsamda iki ülke arasındaki son diyalog 2017 yılında kurulmuştu. Bununla beraber Çin, Avustralya ile arasındaki tüm üst düzey iletişim kanallarını da dondurdu.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.