Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Liechtenstein Prensi Emanuel, Romanya’nın en büyük ayısı Arthur’u vurmakla suçlanıyor

Rumen ve Avusturyalı hayvan hakları örgütleri Green ve VGT, Romanya’nın en büyük ayısı Arthur’un geçen mart ayında Karpat Dağları’nda bulunan koruma alanında Liechtenstein Prensi Emanuel tarafından vurulduğunu ileri sürdü.

Romanya’da, hem uluslararası düzenlemeler hem de Romanya yasaları kapsamında korunan kahverengi ayıların avlanması 2016’da yasaklandı. Bununla birlikte, ciddi hasara neden olan veya insanları tehdit eden ayılar, çevre bakanı tarafından verilen izin ile avlanabiliyor.

Green ve VGTAvusturya‘nın Styria eyaletine bağlı Riegersburg’da yaşayan Prens Emanuel’in, Romanya’nın Ojdula bölgesindeki çiftliklerine zarar veren bir dişi ayıyı vurmak için Romanya Çevre Bakanlığı‘ndan özel izin aldığını belirtti.

Romanya Çevre Bakanı Tánczos Barna, konu hakkında soruşturma başlatıldığını ancak prens tarafından öldürülen ayının istisna kapsamına girip girmediğini belirlemenin karmaşık olduğunu dile getirdi.

“Avlanmalar yasaklanmalıdır”

Sivil toplum kuruluşları Green ve VGT ise yaptıkları ortak açıklamada, “Prens, çiftliklere zarar veren ayıyı öldürmedi. Ormanın derinliklerinde yaşayan ve hiçbir zaman insanların yaşadığı bölgelere gelmeyen bir erkek ayıyı öldürdü” dedi.

Green Başkanı Gabriel Paun, Arthur isimli ayının 17 yaşında olduğunu, Romanya’da ve Avrupa’da gözlemlenen en büyük ayı olduğunu belirtti. Paun, “Prens köye gelen bir dişi ayı ile ormanda yaşayan ve hiçbir şekilde insanların yerleşim bölgelerine gelmemiş bir erkek ayıyı nasıl karıştırdı merak ediyorum” diye konuştu.

VGT’nin kampanya koordinatörü Ann-Kathrin Freude de “Avlanmalar yasaklanmalıdır. Aksi takdirde Avrupa’nın çoğunda olduğu gibi hayvan türleri tehlike altında olacak. Prens Emanuel’in bu güzel ayıyı öldürmek için ona verilen izni kötüye kullanması Avusturya için utanç verici” dedi. 

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.