Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiya’da vergi reformu protestoları ikinci haftasında: Polis şiddeti ve can kayıpları devam ediyor

Kolombiya’da yoksulluğa ve koronavirüs salgınının daha da belirgin kıldığı eşitsizliklere karşı yapılan protestolar ikinci haftasına girdi. 28 Nisan’da başlayan protestolara polisin ağır müdahalesi ise sürüyor. Protestolarda bugüne kadar en az 37 kişi hayatını kaybetti, 89 kişinin kayıp olduğu bildirildi.

Polis şiddetini takip eden yerel sivil toplum örgütü Temblores, Kolombiya’daki vergi reformu protestolarına katılan en az 37 kişinin hayatını kaybettiğini, kayıp kişiler göz önünde bulundurulduğunda bu sayının artmasını beklediklerini açıkladı.

5 Mayıs Çarşamba gecesi başkent Bogota ve diğer büyük şehirlerde polis, protestoculara ışık bombaları, biber gazı ve su püskürten zırhlı araçlar ile saldırdı. Protestolara katılanlardan Maria Jose Lopez, İngiliz The Guardian gazetesine verdiği röportajda “Tek istediğimiz barışçıl bir şekilde protesto etmek, bir geleceğimiz var gibi hissetmek. Çoğunluk biziz ama bizi dinlemiyorlar” dedi.

Vergi reformuna karşı başkent Bogota’da başlayan protestolar, yoksulluk ve koronavirüs salgınının daha da belirgin kıldığı eşitsizliklere hükümetin insan hakları ihlalleri ve polis şiddetinin eklenmesiyle ülkenin büyük bölümüne yayıldı. Kolombiya Devlet Başkanı Iván Duque vergi reformunu geri çektiğini açıkladı ve diyalog çağrısında bulundu ancak geçmişte yapılan benzer çağrılar sonuçsuz kaldığı için protestoların sona ermesi zor görünüyor.

Duque ve hükümetindeki bakanlar protestolardaki vandalizm ve yağmalama konularını gündeme taşıyor ancak polis şiddetine değinmiyor. Gözlemcilere göre hükümetin şu ana kadarki stratejisi, göstericileri “terörist” olarak tanımlamak üzerine kurulu.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.