Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir okulun hedef alındığı bombalı saldırıda 68 kişi hayatını kaybetti, Ramazan Bayramı gerekçesiyle Taliban üç günlük ateşkes ilan etti

Afganistan’ın başkenti Kabil’in batısındaki Deşti Berçi semtinde bulunan bir okulun yakınında 8 Mayıs’ta bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda, çoğu kız öğrenci 68 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 150 kişinin yaralandığı bildirildi. Taliban, Ramazan Bayramı nedeniyle ülke genelinde üç günlük ateşkes uygulanacağını duyurdu.

Afganistan’ın başkenti Kabil’in batısındaki Deşti Berçi semtinde 8 Mayıs Cumartesi günü bir lisenin yakınında düzenlenen bombalı saldırıda çoğu kız öğrenci olmak üzere 68 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 150 kişinin yaralandığı bildirildi

Patlamadan sonra olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi ve yaralılar hastanelere taşındı. Öğrencilerin yakınları hayatını kaybeden ve yaralanan çocuklarına ulaşmaya çalıştı.

İki kızı saldırıdan sağ kurtulan Mohammad Taqi, AFP’ye “Olay yerine koştum ve kendimi cesetlerin ortasında buldum. Hepsi kızdı ve vücutları üst üste yığılıydı” diye konuştu.

Hayatını kaybeden öğrencilerden bir kısmı dün (9 Mayıs) düzenlenen cenaze törenleri ile toprağa verildi. 

Saldırıyı henüz bir örgüt üstlenmedi fakat Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, olayın Taliban tarafından yapıldığını söyledi. Taliban ise yaptığı açıklamada, olay ile bir ilgisi olmadığını duyurdu ve saldırıyı kınadı. 

Papa Francis ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres saldırıyı kınayan açıklamalar geldi. Papa Francis, saldırıyı insanlık dışı bir eylem olarak nitelendirdi. Guterres de hayatını kaybedenlerin ailelerine, hükümete ve Afganistan halkına başsağlığı diledi.

Taliban’dan üç günlük bayram ateşkesi

Afganistan’da, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile imzalanan barış anlaşmasının ardından Afganlar arası müzakerelerin yeniden başlaması için çalışmalar yürütülüyor. Öte yandan Taliban, Ramazan Bayramı nedeniyle ülke genelinde üç günlük ateşkes ilan etti.

Taliban’ın sözcüsü Zabihullah Mücahid sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Halkın daha huzurlu bir bayram ortamı geçirmesi adına mücahitlerimize operasyonları durdurma talimatı verildi” dedi. 

Açıklamada, ateşkesin Ramazan Bayramı’nın ilk günü başlayacağı ve üç gün süreceği belirtildi. Hükümetten ise Taliban’ın ateşkes kararı ile ilgili bir açıklama yapılmadı. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.