Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de aşılama hızlandıkça eyaletler kendileri için ayrılan aşıları federal hükümete iade ediyor, İspanya’da ekim ayından bu yana devam eden olağanüstü hal kaldırıldı

ABD’de aşılama hızlandıkça eyaletler kendileri için ayrılan aşıları federal hükümete iade ediyor. Hindistan’da vaka ve ölüm sayılarındaki yükseliş sürüyor. Avrupa’da aşılama programları hızlandı. İspanyollar ekim ayından bu yana devam eden olağanüstü halin kaldırılmasını coşkuyla kutladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.  

ABD’de aşılama hızlandıkça eyaletler kendileri için ayrılan aşıları federal hükümete iade ediyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) birçok eyalet, federal hükümetin kendileri için ayırdığı aşı dozlarını, aşılama ihtiyacının ve aşılara olan talebin düşmesi başlaması üzerine iade etmeye başladı.

Wisconsin eyaleti, federal hükümetin eyalette kullanılması için ayırdığı 162 bin 680 doz aşının yalnızca yüzde 8’ini talep ederken Iowa eyaletinde ise bu rakam yüzde 29’da kaldı.

Kuzey Karolina, Güney Karolina, Vaşington ve Connecticut da aşıya olan talebin azalması üzerine federal hükümetin ayırmış olduğu aşı dozlarını geri çeviren diğer eyaletler.

Ülkede aşılama talebinin düşmesiyle, Joe Biden yönetimi ülke genelindeki aşıları, salgında zor günler yaşayan Hindistan gibi ülkelere yönlendirmeye başladı.

Oxford Üniversitesi’nin koronavirüs aşılarıyla ilgili istatistikleri derlediği “Ourworldindata” (Verilerle Dünyamız) adlı veritabanına göre, ABD’de şimdiye kadar 257 milyon 347 bin doz aşı uygulandı.

Hindistan’da vaka ve ölüm sayılarındaki yükseliş sürüyor

Salgının en ağır günlerini yaşayan Hindistan’da hafta sonu ölüm sayıları 4 binin üzerine çıktı. 7 Mayıs Cuma günü kaydedilen 4 bin 194 ölümle en yüksek can kaybı sayısına ulaşılan ülkede, 8 Mayıs’ta da 4 bin 133 ölüm kaydedildi. 9 Mayıs Pazar günü ise 366 binden fazla yeni vaka açıklanırken ölüm sayısı 3 bin 769 olarak kaydedildi.

Uzmanlar, ülkedeki gerçek vaka ve ölüm sayılarının açıklanan verilere göre çok daha yüksek olabileceği görüşünde.

Nüfusu 1,5 milyara yaklaşan Hindistan’da bugüne kadar 22 milyon 700 binden fazla vaka kaydedilirken toplam can kaybı sayısı 246 bine ulaştı. Yaklaşık 3 milyon 700 binin üzerinde aktif hastanın da tedavisi sürüyor.

Ülkede aşılama kampanyasının başlatıldığı 16 Ocak tarihinden bu yana 167 milyon 350 bin dozdan fazla aşı uygulandı.

Avrupa’da aşılama programları hızlandı

2021 yılının ilk aylarında aşılara erişim ve toplu aşılama programları konusunda büyük sorunlar yaşayan Avrupa’da aşılama hızı tekrar yükselişe geçti.

Oxford Üniversitesi’nin “Ourworldindata” (Verilerle Dünyamız) adlı veritabanına göre geçen hafta Avrupa kıtası çapında 3 milyon dozdan fazla aşılama yapıldı.

Kıta genelinde aşılama, çeşitli tedarik sorunlarının yanı sıra AstraZeneca ve Johnson & Johnson aşılarına yönelik ortaya çıkan “kan pıhtılaşması” iddiaları üzerine yavaşlamıştı.

Avrupa Birliği (AB), geçen günlerde Pfizer-BioNTech şirketleriyle anlaşarak 2022 ve 2023 yılları için 1,8 milyar doz aşı satın almıştı.

İspanya’da ekim ayından bu yana devam eden olağanüstü hal kaldırıldı, halk coşkuyla kutladı

İspanya’da salgın nedeniyle 25 Ekim 2020’den bu yana uygulanan “olağanüstü hal” bugün (10 Mayıs) sona erdi. Böylece ülkede önlemler kapsamında uygulanan serbest dolaşım kısıtlamaları, gece sokağa çıkma ile birlikte ev ziyareti yasakları ve bar, restoran ve kafelere getirilen müşteri kısıtlamaları kaldırıldı.

Karar, cumartesi günü (8 Mayıs) başta Madrid ve Barselona olmak üzere ülkenin pek çok noktasında halkı sokağa dökerken şehir meydanlarına akın eden gençlerin sosyal mesafe ve maske kurallarına uymaması kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Madrid Belediye Başkanı José Luis Martínez Almeida, gençlerin eğlendiği görüntüler için “İçler acısı” yorumunda bulundu.

Bugüne kadar 3 milyon 570 binden fazla vaka ve yaklaşık 79 bin ölüm bildiren İspanya’da, iki doz aşı olanların sayısı 6 milyonu (nüfusun yüzde 12,6’sı) geçti.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.