Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de 12-15 yaş için Pfizer-BioNTech aşısının kullanımı onaylandı, DSÖ Hindistan varyantı için “tehlike uyarısı” yaptı, Kont Drakula Şatosu aşı merkezi oldu

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 12-15 yaş aralığındaki çocuklara Pfizer-BioNTech aşısı uygulanmasına onay verirken ülkenin New York eyaletindeki tren ve metro istasyonlarında geçici aşı merkezleri kuruldu. Hindistan varyantı, DSÖ tarafından resmen “tehlikeli” olarak sınıflandırıldı. Romanya’da Kont Drakula Şatosu, aşı merkezine dönüştürüldü. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, 12-15 yaş aralığındaki çocuklara Pfizer-BioNTech aşısı uygulanmasına onay verdi

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), dün (10 Mayıs), ABD’de 12-15 yaş arası çocuklar için Pfizer-BioNTech aşısının kullanımına izin verdi. Ülkenin salgınla olan istikrarlı mücadelesinde önemli bir adım olarak görülen bu gelişme, normal hayata dönüş için önemli bir adım olarak gösteriliyor. 

ABD yönetimi, sınıflardaki bulaşma tehdidini azaltması hedeflenen onayla birlikte okulların yeniden açılması önündeki en büyük engeli ortadan kaldırmayı amaçlıyor. 

New York’taki Mount Sinai Hastanesi’nde çocuk doktoru ve aşı uzmanı olarak çalışan Dr. Kristin Oliver, onayla birlikte ülkede 12-15 yaş aralığındaki yaklaşık 17 milyon çocuğun hayatlarına kaldıkları yerden devam etme imkanı bulacağına dikkat çekti ve “Bu yaş grubundaki çocukları korumaya başlamak için uzun zamandır bekliyormuşuz gibi geliyor” dedi.

FDA’nın onayının ardından, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) verileri gözden geçirmek ve aşının 12-15 yaş grubundaki insanların kullanımına ilişkin tavsiyelerde bulunmak üzere yarın (12 Mayıs) toplanması bekleniyor. CDC de bu yaş grubu için aşıyı onaylarsa, aşılamalar hızlıca başlayacak.

ABD Başkanı Joe Biden, ülke genelinde yaklaşık 20 bin eczanenin, 12-15 yaş aralığındaki çocukları aşılamaya hazır olduğunu ve bazı eyaletlerde sağlık görevlilerinin gençleri hedefleyen aşılama kampanyaları hazırladığını açıklamıştı.

Pfizer’ın aşı bilimcilerinden Dr. William Gruber de acil kullanım ruhsatının, ABD’nin daha fazla bağışıklığa ulaşmasını sağlayacağını söyledi. Gruber, ayrıca, mart ayında 12-15 yaş aralığındaki 2 bin 260 gönüllü çocukla yapılan bir klinik araştırmanın sonuçlarını da hatırlattı.

Söz konusu klinik araştırmada çocuklara üç hafta arayla iki doz aşı uygulandı. Placebo aşı olan grupta 18 koronavirüs vakası görülürken, aşıyı olan grupta hiçbir enfeksiyona rastlanmadı. Pfizer ve BioNTech firmaları, bu klinik araştırmada aşının, söz konusu yaş grubu için, yüzde yüz etkili olduğunu açıklamıştı.

Hindistan’da bulunan koronavirüs varyasyonu, DSÖ tarafından resmen “tehlikeli” ilan edildi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dün (10 Mayıs) yaptığı açıklamada, ilk olarak Hindistan’da rastlanan ve dünyada giderek yaygınlaşan B.1.617 adlı varyantının “endişe verici” olduğunu bildirdi. Bilim insanları, Hindistan’da artan koronavirüs vaka sayılarında ve virüs kaynaklı ölümlerde, söz konusu varyantın etkili olabileceğine dikkat çekiyor. 

DSÖ’den Dr. Maria Van Kerkhove, “B.1.617 varyantı üzerine yapılan bazı ön çalışmalar, bizlere, varyantın bulaşabilirliği artırdığını gösteriyor” dedi. Kerkhove ayrıca, sınırlı sayıda hasta üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, aşılardan veya diğer varyant enfeksiyonlardan elde edilen antikorların, B.1.617’ye karşı etkili olmamasının ihtimal dahilinde olduğunu belirtti. 

B.1.617 varyantı ilk olarak 2020’nin sonunda Hindistan’da tespit edildi. Mart ayından itibaren ise ülkede daha yaygın hale geldi. Söz konusu varyanta şimdiye kadar ABD, İngiltere ve Türkiye dahil olmak üzere toplam 32 ülkede rastlandı. Böylelikle DSÖ, başlangıçta “ilgi konusu varyant” olarak sınıflandırdığı B.1.617’nin resmen “tehlikeli” olduğunu açıkladı. 

New York’ta artık metro istasyonlarında aşılanmak mümkün

ABD’de New York Eyaleti Valisi Andrew M. Cuomo, dün (10 Mayıs) yaptığı açıklamada, bu hafta içinde New York’taki sekiz metro ve tren istasyonunda geçici aşılama merkezlerinin kurulacağını açıkladı.

Aşılama kampanyasını hızlandırmayı amaçlayan bu uygulama kapsamında, 12 Mayıs – 16 Mayıs tarihleri arasında, toplamda sekiz metro ve tren istasyonunda geçici aşılama noktaları kurulacak. Bazı istasyonlarda aşılamalar 08: 00-13: 00 saatleri arasında yapılırken, bazı istasyonlardaki noktalar 15:00-00:00 saatleri arasında açık olacak. 

Vali Cuomo ayrıca, merkezlerdeki yetkililerin Johnson & Johnson aşısını kullanacağını söyledi ve ardından bu uygulamanın pilot bir program olduğunu, gerekirse uzatılabileceğini belirtti. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da istasyonlarda kurulan geçici merkezlerde aşı olan vatandaşlara New York Akvaryumu ve Brooklyn Botanik Bahçesi gibi yerlere ücretsiz giriş bileti verilmesinin planlandığını duyurdu

Cuomo, şimdiye kadar uygulanan aşılama programının, eyalet genelindeki vaka oranlarını ve hastaneye yatışları azaltmakta yardımcı olduğunu söyledi. Dün, eyalet çapında koronavirüs ile enfekte olduğu için hastaneye yatan kişi sayısı 2 bin 16 idi. Bu sayı, 15 Kasım 2020 tarihinden itibaren, New York eyaletinde görülen en düşük sayı konumunda. Eyalet çapında yedi günlük ortalama pozitif test sonuçları oranı ise pazar günü (9 Mayıs) yüzde 1,45 olarak kaydedildi. Bu da 28 Ekim 2020’den beri görülen en düşük ortalama.

İstasyonlarda kurulan geçici aşı merkezleri ve aşı olan vatandaşlara verilmesi planlanan ücretsiz biletler, vatandaşları aşı olmak için teşvik etme amacı taşıyor. Bu amaç uğruna harekete geçen tek eyalet ise New York değil. Örneğin New Jersey de mayıs ayı boyunca aşısının ilk dozunu olan vatandaşlara, eyaletteki belirli bira fabrikalarından ücretsiz olarak bira içme hakkı tanıdı. 

Kont Drakula Şatosu, aşı merkezine dönüştürüldü

Romanya’da “Kont Drakula Şatosu” olarak da bilinen Bran Şatosu, randevusuz aşı merkezine dönüştürüldü. Ücretsiz olarak Pfizer/BioNTech aşısının yapıldığı kalede aşı olan vatandaşlar, Ortaçağ’dan kalma işkence aletlerinin sergilendiği bir tura da ücretsiz katılma hakkı kazanacak.  

Bram Stoker’ın 1897’de edebiyat tarihine kazandırdığı gotik romanı “Drakula”daki ana kahraman Kont Drakula’nın evinin ilham kaynağı olan Bran Şatosu’nun pazarlama müdürü Alexandru Priscu, vatandaşların mayıs ayı boyunca her hafta sonu, şatodaki randevusuz ve ücretsiz “aşı maratonuna” katılabileceğini açıkladı.

19 milyon nüfuslu Romanya’nın yalnızca 3,5 milyonunun aşılandığını belirten ve aşılama programının yavaşlığından memnun olmayan hükümet, bu tür kampanyalar sayesinde 1 Haziran’a kadar 5 milyon vatandaşını aşılamayı hedefliyor.

Salgının başlangıcından beri 1 milyondan fazla koronavirüs vakası kaydeden Romanya’da, toplam 29 bin 34 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. 

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.