Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zehirlenen Rus muhalif Navalni’ye ilk müdahaleyi yapan ve son üç gündür ulaşılamayan Sibiryalı doktor ortaya çıktı

Ağustos ayında zehirlenerek tedavi altına alınan, iyileştikten sonra da hapis cezası alan Rus muhalif lider Aleksey Navalni’ye ilk müdahaleyi yapan ve üç gün önce ortadan kaybolan Sibiryalı doktor Aleksander Murakovski’ye polis ekipleri tarafından ulaşıldı. Navalni’ye ilk müdahaleyi yaptığı Omsk kentindeki hastanede birlikte çalıştığı iki doktorun son dört ay içinde hayatını kaybetmesinin ardından durumu merak konusu olan Murakovski, Navalni’nin rahatsızlığının zehirlenme değil, “metabolik rahatsızlık” olduğunu söylemişti.

Sibirya Devlet Hastanesi’nin başhekimi olduğu dönemde, zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan Aleksey Navalni’ye ilk müdahaleyi yapan ve muhalif liderin rahatsızlığı için “Zehir değil, metabolik rahatsızlık” ifadelerini kullanan Aleksander Murakovski’den, Rusya’nın Bolesheukovsky bölgesinde ava gitmesinin ardından üç gündür haber alınamıyordu.

Moscow Times’ta yer alan habere göre, kaybolduğu düşünülen doktoru aramaya koyulan yerel polisler, 11 Mayıs Salı sabahı Murakovski’yi bulduklarını açıkladı. ATV aracı av sahasının 6,5 kilometre yakınlarında bulunan Murakovski, kendisi için arama çalışması yapıldığından haberdar olmadığını ve civardaki bir köye sığınarak köylülerden yardım istediğini söyledi.

Murakovski’nin Navalni’ye ilk müdahaleyi yaptığı esnada Omsk’taki hastanenin acil servis bölümünde kendisiyle birlikte görev yapan diğer iki doktordan başhekim yardımcısı Sergey Maksimişin şubat ayında, travma ve ortopedi bölüm başkanı Rüstem Agişev ise mart ayında hayatını kaybetmişti. Birlikte çalıştığı iki doktorun hayatını kaybetmesinin ardından Murakovski’nin de ortadan kaybolması akıllara soru işareti getirdi.

Sibiryalı başhekim Murakovski son olarak, kasım ayında “Omsk Bölge Sağlık Müdürü” olarak atanmıştı. 

Ne olmuştu?

Rus muhalif lider Aleksey Navalni, 20 Ağustos 2020’de Sibirya’daki Tomsk kentinden Rusya’nın başkenti Moskova’ya dönmek için bindiği uçakta rahatsızlanmıştı. Noviçok adlı gazla zehirlendiği açıklanan ve 26 gün boyunca komada kalan Navalni, Almanya’nın başkenti Berlin’deki bir hastanede tedavi görmüş ve 17 Ocak 2021’de ülkesine dönmüştü. Muhalif lider havaalanındaki pasaport kontrolü sırasında Rus polisi tarafından gözaltına alınmış ve daha sonra da tutuklanmıştı. 

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri’nden yapılan açıklamada, Navalni’nin 2020 yılının aralık ayında sona eren denetimli serbestlik süresini ihlal etmesi nedeniyle arandığı ve bu nedenle gözaltına alındığı belirtilmişti. 2 Şubat’ta iki yıl sekiz ay hapis cezası alan Navalni, kararı temyize taşımıştı.

Rusya’nın başkenti Moskova’nın 100 kilometre doğusundaki Pokrov’da bulunan IK-2 cezaevinde tutulan Navalni, son olarak doktora görünme ve tedavi edilme haklarının sağlanmadığı gerekçesiyle 31 Mart’ta başladığı açlık grevini 23 Nisan’da sonlandırdığını duyurmuştu.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.