Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Yunanistan’da sokağa çıkma ve bölgeler arası seyahat yasağı kalkıyor, iki dozda farklı aşıları kullananlarda daha fazla yan etki görülüyor

New York Times veri tabanına göre ABD’de aşılamanın artmasıyla beraber birçok eyalette vaka sayılarında önemli bir düşüş yaşanıyor. ABD’nin Ohio eyaletinde koronavirüs aşısı olanlara 1 milyon dolarlık ikramiye için ücretsiz piyango bileti verileceği açıklandı. Oxford Üniversitesi’nin yürüttüğü “Com-Cov” adlı karışık aşı çalışmasının bulgularına göre, ilk dozunu Pfizer – BioNTech ikinci dozunu da Oxford- AstraZeneca (veya tam tersi) aşısıyla olan kişilerde aynı aşının uygulandığı kişilere kıyasla daha fazla yan etki görülüyor. Yunanistan hükümeti, koronavirüs önlemleri kapsamında alınan seyahat yasaklarının yarından (14 Mayıs) itibaren kaldırılacağını duyurdu. İspanya hükümeti, 20 Mayıs’tan sonra İngiltere’den gelecek turistlerden koronavirüs testi istenmeyeceğini açıkladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

ABD’de aşılama etkisini gösteriyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) aşılama arttıkça vaka sayılarında da önemli bir düşüş yaşanıyor. New York Times gazetesinin veri tabanına göre, aşılamanın artmasıyla beraber vaka sayıları birçok eyalette düştü. ABD’nin en fazla koronavirüs vakasına sahip eyaleti Michigan‘da son zamanlarda yeni vaka sayılarında yüzde 44, hastaneye yatışlarda ise yüzde 33 düşüş yaşanırken Minnesota‘da yüzde 32, Pensilvanya’da yüzde 38 ve Florida‘da yüzde 36 oranında düşüş kaydedildiği belirtildi.  

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü Dr. Rochelle Walensky, salgına karşı zafer elde edildiğini ancak ABD’lilerin virüs tehdidine karşı tetikte olmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi. Walensky, koronavirüs aşılarının salgını sona erdirmenin en hızlı yolu olduğunu belirterek, “Salgınla mücadelede aşının çok güçlü bir araç olduğunu biliyoruz. Ancak koronavirüs yeni varyantlarla bulaşmaya devam ediyor ve bu nedenle herkesin maske, fiziksel mesafe ve hijyen kurallarına uymaya devam etmesi gerekiyor” dedi. 

Minnesota Üniversitesi Bulaşıcı Hastalık Araştırma ve Politikaları Merkezi Direktörü Dr. Michael Osterholm ise koronavirüs aşılarının vaka sayıları ve hastaneye yatışlarda önemli bir düşüş sağladığını ama henüz tünelin sonundaki ışığın görünmediğini ifade ederek , “Henüz çok ciddi bir başarı elde ettiğimizi düşünmüyorum. Hindistan gibi olmamalıyız. Aşılama ile vaka sayılarında önemli bir düşüş yaşıyoruz. Ancak daha iyi bir ilerleme gösterebiliriz” diye konuştu.  

Geçen hafta dünya genelinde 5,4 milyonu aşkın yeni vaka ve 90 bin ölümün kaydedildiğini hatırlatan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Müdürü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus da “Vaka sayılarındaki düşüşler çok önemli ancak daha önce de düşüşler yaşandı. Geçen yıl birçok ülkede vaka ve ölümlerde düşüş eğilimi görüldü. Ülkeler yaşanan düşüşle birlikte alınan önlemleri çok hızlı bir şekilde azalttı” diyerek uyarıda bulundu.

ABD’de bugüne kadar 32,8 milyon koronavirüs vakası ve 583 bin ölüm kaydedildi. Ülke genelinde 153 milyonu aşkın kişi en az bir doz aşısını yaptırdı. 

ABD’nin Ohio eyaletinde aşı kampanyası: “Aşı olanlara 1 milyon dolarlık milli piyango”

ABD genelinde aşılama kampanyaları hızla devam ediyor. Son olarak Ohio eyaletinde koronavirüs aşısı olanlara 1 milyon dolarlık ikramiye için ücretsiz piyango bileti verileceği açıklandı. Ohio Valisi Mike DeWine, aşı olacak olan beş kişiye 1 milyon dolar değerinde ödül dağıtılacağını ilan etti.  

DeWine, katıldığı bir televizyon programında yaptığı konuşmada, piyango biletlerinin ödemelerinin koronavirüs yardım fonları ile yapılacağını söyledi. Vali, haftalık olarak düzenlenecek çekilişlerin ilkinin 26 Mayıs’ta yapılacağını belirtti.  

DeWine, “Bazıları ‘DeWine, sen delisin!’ diyebilir. Bu ödülün para kaybı olduğunu düşünenler de olabilir ancak salgının doruk noktasına ulaştığı bu dönemde gerçek israf, aşı olmamak ve koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmektir” diye konuştu. 

İngiltere’de yapılan bir araştırma, karışım aşı yapılanlarda daha fazla yan etki görüldüğünü ortaya koydu 

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, iki dozu farklı aşılarla olan kişilerde daha fazla yan etki görülüyor. Oxford Üniversitesi’nin Com-Cov adlı çalışmasında, ilk dozunu Pfizer – BioNTech, ikinci dozunu Oxford & AstraZeneca aşısıyla (veya tam tersi) olan kişilerde iki dozda da aynı aşının uygulandığı kişilere kıyasla daha fazla yan etki görüldüğü açıklandı. 

Yapılan çalışmaya 50 yaş ve üstü toplam 830 gönüllünün katıldığı ve gönüllülerde Oxford/AstraZeneca + Oxford/AstraZeneca, Oxford-AstraZeneca + Pfizer-BioNTech, Pfizer-BioNTech + Pfizer-BioNTech ve son olarak Pfizer-BioNTech + Oxford-AstraZeneca kombinasyonlarının denendiği belirtildi.  

Araştırmaya katılan 463 kişinin ikinci doz aşılarını aldıktan sonra yedi gün içinde yan etki bildirdiği belirtilirken araştırmada Oxford-AstraZeneca aşısının ardından Pfizer-BioNTech alan kişilerin yüzde 34’ü, Pfizer-BioNTech aşısının ardından Oxford-AstraZeneca aşısını olan kişilerin ise yüzde 41’inde yan etki görüldüğü ortaya konuldu. 

The Lancet dergisinde yayımlanan araştırma bulgularında, karışık aşı dozları alan kişilerde üşüme, yorgunluk, baş ağrısı, eklem ağrısı, halsizlik ve kas ağrısı gibi yan etkilerin görüldüğü aktarıldı. 

Araştırmanın yazarı ve Oxford Üniversitesi Pediatri ve Aşı Bilimleri sorumlusu Dr. Matthew Snape, “Bunlar beklediğimiz türden reaksiyonlar. Ve her iki dozu da aynı aşıdan alan kişilerde görülen semptomlarla aynı. Ancak karışım aşı programında bu semptomlar daha sık görülüyor” dedi.

Araştırmanın ikinci ayağı olan Com-Cov2 adlı çalışmada ise ilk dozlarında Oxford-AstraZeneca veya Pfizer-BioNTech aşılarının verileceği katılımcıların ikinci dozlarını Moderna veya Novavax aşılarıyla olacakları belirtildi. Araştırmacılar, yakın zamanda bu çalışmanın bulgularının da paylaşılacağı söyledi. 

Yunanistan 14 Mayıs’ta seyahat yasaklarını kaldırmaya hazırlanıyor 

Yunanistan hükümeti, koronavirüs önlemleri kapsamında alınan sokağa çıkma ve bölgesel seyahat yasaklarının yarından (14 Mayıs) itibaren kaldırılacağını duyurdu. Yunanistan Başbakan Yardımcısı Akis Skertsos, “Koronavirüs kilitlemesini arkamızda bırakıyoruz” dedi. Skertsos, akşaları 22.00’de başlayan sokağa çıkma yasağının 14 Mayıs sonrasında gece yarısına çekileceğini ancak kafe ve restoranların henüz açılmayacağını söyledi. 

Yunan adaları Evia ve Lefkada hariç diğer adalara ve bölgelere turistlerin feribot veya uçakla seyahat edebileceklerini söyleyen Skertsos, bu yolculuklar için aşı sertifikası ve negatif PCR testinin zorunlu olacağını söyledi. 

Yunanistan merkezli havayolu ve feribot şirketleri, yolcuların feribot veya uçağa binmeden gerekli belgelere sahip olup olmadıklarının kontrol edileceğini ve seyahat kurallarının beş yaşın üzerindeki bütün turistler için geçerli olacağını duyurdu. 

İspanya, 20 Mayıs’tan sonra İngiltere’den gelecek turistlere koronavirüs testi sormayacak

İspanya hükümeti, 20 Mayıs’tan sonra İngiltere’den gelecek turistlerden koronavirüs testi istenmeyeceğini açıkladı. İspanya Turizm Bakanı Maria Reyes Maroto, “Hayatlarımızın en kötü yılını geride bıraktıktan sonra mükemmel bir tatilin tadını çıkarmamız lazım. İspanya yeniden açılmaya başlıyor ve özellikle İngiliz turistlerin dönüşü için çok heyecanlı” diye konuştu.

Maroto, “20 Mayıs’tan itibaren her şey yolunda giderse ve aşı kampanyaları devam ederse İngilizler rahatça İspanya’ya gelebilecek. Dahası, ülkeye geldiklerinde onlardan PCR testi istenmeyecek. Bunun gerçekten iyi bir haber olduğunu düşünüyorum” dedi. 

Maroto, turistlerin ve yerel halkın sağlığını korumak için “iki aşamalı” bir güvenlik sisteminin yürürlüğe konulacağını açıkladı. İki aşamalı güvenlik sistemine göre, haziran ayından sonra, ülkeye giren turistlerin, koronavirüs aşısı olduklarını veya yakın zamanda virüsü atlatarak iyileştiklerini gösteren bir belge veya Avrupa Birliği’nin (AB) uygulamaya koymaya hazırlandığı “dijital yeşil aşı pasaportu” zorunlu olacak.  

47 milyon nüfuslu İspanya’da şimdiye kadar 14 milyondan fazla kişinin ilk doz aşılarını olduğu, 6,5 milyonu aşkın kişiye ise her iki dozun da uygulandığı belirtildi.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.