Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da istihbarat teşkilatının başına ilk kez bir kadın getirildi

İtalya Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri ve Büyükelçi Elisabetta Belloni, İtalya’nın iç ve dış istihbaratından sorumlu kurumun başına getirildi. Böylece ülke tarihinde istihbarattan sorumlu kurumun başına ilk defa bir kadın atandı.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, İtalyan İstihbarat Güvenliği Departmanı (DİS) sorumlusu olarak Büyükelçi Elisabetta Belloni’yi görevlendirdi. 62 yaşındaki Belloni, 2016 yılından bu yana Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri olarak çalışıyordu.  

36 yıldır Dışişleri Bakanlığı’nda çeşitli görevlerde bulunan Belloni, kariyerinde kadın diplomat olarak birçok ilke imza attı. Dışişleri Bakanlığı kriz ünitesi başına atanan ilk kadın, Dışişleri Bakanlığı kabinesi başında görev yapan ilk kadın ve en son, tüm dünyada 300 temsilciliği bulunan İtalyan diplomasi ağını yöneten ilk kadın oldu.

İstihbarat Güvenliği Departmanı, yurtiçi ve yurtdışındaki istihbarat birimlerini koordine etme ve denetlemeden sorumlu ve doğrudan İtalya hükümetine bağlı olarak çalışıyor. 

Belloni, kriz ünitesi başında görev yaparken Afganistan ve Irak’taki İtalyan rehineleri kurtarma operasyonlarında gösterdiği başarı ile hatırlanıyor. Belloni ayrıca, 2004 yılında Güneybatı Asya’daki tsunami felaketi sonrası binlerce İtalyan vatandaşının kurtarıldığını operasyonda gösterdiği performans ile büyük takdir toplamıştı. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.