Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM, Amedspor’un eski oyuncusu Deniz Naki’ye sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle 12 maç ceza verilmesinin hak ihlali olduğuna karar verdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Amedspor’un eski oyuncusu Deniz Naki’ye 2016 yılındaki sosyal medya paylaşımları nedeniyle verilen 12 maçlık cezanın ve Amedspor’a verilen 19 bin 500 liralık para cezasının Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu’nca onanması üzerine yapılan başvuruda ihlal kararı verdi. AİHM kararında, hem ifade özgürlüğünün hem de adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirtti.

Davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘ne taşıyan Amedspor Kulübü avukatları Muhammed Neşet Girasun ve Soran Haldin Mızrak, AİHM’nin kararından sonra yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “TFF, Temmuz 2015 tarihinde kabul edilen Profesyonel Futbol Disiplin Talimatının (FDT) 38 ve 42. Maddeleri uyarınca ‘sportmenliğe aykırı açıklamalar’ ile ‘ayrımcılık ve ideolojik propaganda yapması’ nedeniyle Deniz Naki’yi Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na (PFDK) tedbirli olarak sevk etmiştir. PFDK, Amedspor’un Deniz Naki adına yaptığı savunmaya itibar etmemiş ve savunmanın verildiği gün olan 04.02.2016 tarihinde Deniz Naki’ye, ‘ideolojik propaganda yapması ve sportmenliğe aykırı açıklamaları nedeniyle’ 12 resmi müsabakadan men ve 19 bin 500 TL para cezası vermiştir. Verilen 12 maçlık bu ceza, o tarihe kadar Türk futbol tarihinde bir oyuncuya sadece ifadelerinden ötürü verilen en ağır cezadır” denildi.

“Yeterli ve demokratik toplumumun gerekliliklerine uygun değildir”

Avukatların açıklaması şöyle devam etti:

“AİHM, 18.05.2021 tarihinde başvuruyu adil yargılanma hakkı (Madde 6) ve ifade hürriyeti (Madde 10) bağlamında inceleyerek adil yargılanma hakkı ihlali ile ilgili iddialar bakımından daha önce vermiş olduğu ‘Ali Rıza ve Diğerleri Türkiye (Başvuru no: 30226/10) Kararı’na atıf yapmış, TFF Tahkim Kurulu üyelerinin iç baskılardan koruyan güvencelerin bulunmaması nedeniyle tarafsızlık ve bağımsızlık şartlarını yerine getirmediğini yinelemiş, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir. İfade hürriyeti bakımından yapılan incelemede AİHM, başvurucunun ifade hürriyeti ile futbol camiasında düzenin ve saygınlığın korunması gibi diğer çıkarlar arasında ölçülü bir denge kurulmadığı sonucuna varmış, TFF’nin AİHM standartları ile uyumlu ve detaylı bir ifade hürriyeti analizi yapmadığını belirterek başvurucuların ifade hürriyetlerinin ihlal edildiğine karar vermiştir. AİHM’e göre, alınan tedbirlerle ilgili hükümetin belirttiği gerekçeler ilgili, yeterli ve demokratik toplumumun gerekliliklerine uygun değildir.”

“TFF yapısı yeniden düzenlenmeli”

Açıklamada AİHM’nin, Deniz Naki ve Amedspor için 6 bin 58 euro maddi tazminata ve 8 bin euro manevi tazminata hükmettiği hatırlatılarak AİHM kararları doğrultusunda, Tahkim Kurulu’nun ve TFF yapısının yeniden düzenlenmesine yönelik karar verdiği de belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.