Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM, eski Galatasaray Başkan Yardımcısı Sedat Doğan ile hakem İbrahim Tokmak’ın ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verdi

AİHM, Galatasaray’ın eski Başkan Yardımcısı Sedat Doğan ile hakem İbrahim Tokmak’ın ifade özgürlüğü ile adil yargılanma haklarının ihlal edildiğine karar verdi. AİHM ayrıca, Amedspor’un eski oyuncusu Deniz Naki’ye sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle 12 maç ceza verilmesinin de hak ihlali olduğuna karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bugün (18 Mayıs) yayımlanan iki ayrı kararında, eski Galatasaray Başkan Yardımcısı Sedat Doğan, hakem İbrahim Tokmak ve eski Amedspor oyuncusu Deniz Naki’nin ifade özgürlüğü ile adil yargılanma haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

AİHM’in kararları, İbrahim Tokmak’ın, 2015 yılında hayatını kaybeden eski Yeni Akit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Karakaya ile ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle lisansının iptaline yol açan ceza ile Sedat Doğan’a bir televizyon programında Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) yönelik sarfettiği sözler nedeniyle verilen cezaya dairdi.

Tokmak’ın avukatı Yaşar: “Karar uyarı niteliğinde

İbrahim Tokmak’ın avukatı Mert Yaşar, AİHM kararıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, AİHM’in kararı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne uyarı niteliğindedir” dedi.

Yaşar, sözlerine şöyle devam etti:

“AİHM, geçen sene verdiği Ali Rıza ve Diğerleri Kararı’nda Türkiye Cumhuriyeti’nin TFF Tahkim Kuruluna ilişkin Sözleşme’nin 6 § 1 maddesi kapsamında ihlal tespitine yol açan temel sistematik soruna yönelik genel tedbirler almasına karar vermişti. Türkiye Cumhuriyeti bu kararın üzerinden 16 aydan uzun süre geçmesine rağmen TFF Tahkim Kurulu’nun yapısını değiştirmemiştir.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan İnsan Hakları Eylem Planı ve Uygulama Takvimi‘nde ‘Spor tahkim kurullarının yapısı ve işleyişinin AİHM kararları da dikkate alınarak yeniden düzenleneceği’ öngörülmüş; sorumlu kurum olarak belirlenen Gençlik ve Spor Bakanlığı’na altı ay içinde bu düzenlemeyi hazırlama görevi verilmiştir.

Müvekkilimin başvurusu üzerine verilen karar başta olmak üzere, AİHM’nin TFF Tahkim Kurulu ile ilgili verdiği kararların dikkate alınıp alınmayacağını, spor mevzuatının insan haklarına uyumlu şekilde hazırlanıp hazırlanmayacağını takip edeceğiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.