Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: “Ortaya saçılan videolar, buzdağının görünen kısmı”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuştu.  

Halkın birinci gündeminin “ekonomik çöküş” olduğunu belirten Sancar, konuşmasına mevsimlik tarım işçilerinin durumuna değinerek başladı ve “Mevsimlik tarım işçileri, asgari yaşam şartlarının sağlanmadığı, insanlık onuruyla bağdaşmayan koşullarda ekmek parası peşindeler. Çocuklar, eğitim imkânlarından yoksunlar. Kadınların sorunları ise dağ gibi. İnsanlarımızın onuruna yakışır şartlarda yaşaması için varımızı yoğumuzu ortaya koyacağız” dedi.

“Bu 128 rakamında bir şey var gerçekten”

17 günlük kapanma boyunca esnafa hiçbir güvence verilmediğini belirten Sancar, “Kapanmadan önce bir şey yok, kapanmada aşı yok, kapanmadan sonra çiftçiye esnafa sadaka türünden bir müjde açıkladı. Hayal satmaya çalışıyor, nasıl bir hayal bu kadar inandırıcılıktan yoksun olabilir? Halkın kabul etmeyeceğini, bunun doğru olmadığını bile bile böyle bir müjde vermeyi neden yapar iktidar? Halkı görmüyor, ne yapıyor? Bir defaya mahsus 3 bin ya da 5 bin lira hibe destek vereceğini açıklıyor. 15 aydır kepenk kapalı, borç altında ezilen, icra dosyaları ile boğuşan esnafa açıklanan destek bu işte. AKP Genel Başkanı ‘Bir kereye mahsus’ diyor, oysa salgın 15 aydır devam ediyor. Esnaf ve çalışanlar kan ağlıyor. Esnafa gelince bir kereye mahsus, yandaşa beşli çeteye gelince de 128 kez. Bu 128 rakamında bir şey var gerçekten. Son 10 yılda beşli çeteye sağlanan vergi affı 128 kez gerçekleşti. Verdikleri yardım susuzluktan ölmek üzere olan bir insana, parmakla su damlatmaktan daha fazla bir anlam ve etki taşımıyor” diye konuştu.

“Bugün ortalığa saçılan videoların tek tek üzerinde durmayı gerekli görmüyoruz”

İktidarın ülkeyi mafya ve suç örgütleri düzeyine getirdiğini söyleyen Sancar şöyle devam etti: “Bugün ortalığa saçılanlar hiçbirimize yabancı değil, hele bize hiç değil. Biz bu kirliliği geçmişten biliyoruz, sebeplerini de çok iyi biliyoruz. Bir iktidar Kürt sorununu inkâr ederse, Kürt sorununa güvenlikçi bir yaklaşımla yaklaşırsa geleceği yer çürümedir. Bu çürüme devleti de toplumu da çürütür. Bugün ortalığa saçılan videoların tek tek üzerinde durmayı gerekli görmüyoruz, bunların ayrıca görünen buzdağının görünen kısmı olduğunun farkındayız, meselenin kaynağından gözümüzü ayırmayalım. O bunu, şu bunu dedi değil, buraya nasıl ve neden geldik onu görelim. Buraya gelmemizin temel nedeni Kürt sorununda inkâr ve imha zihniyetidir. O zaman zehirli yılanlarla aynı torbaya girmek zorunda kalıyorsunuz. Bunun ne demek olduğunu AKP Genel Başkanı çok iyi biliyor.”

“Helalleşme istiyorsanız, önce yüzleşecekseniz”

Erdoğan’ın yurttaşlarla “helalleşme” açıklamasını da eleştiren Sancar konuşmasını şöyle tamamladı: “Helallik istemek önemli bir iştir. Bunu sadece sözle ifade istemenin bir anlamı yok. İki noktaya vurgu yapalım: Helalleşme istiyorsanız, önce yüzleşecekseniz. Sebep olduğunuz, itiraf ettiğiniz sorunların nedenlerini açıklayacaksınız, neden esnaftan helallik isteme noktasına geldiğinizi açık bir şekilde açıklayacaksınız. Biraz önce açıkladım, önce bu niyeti ortaya koyması lazım. Bunu yaptıktan sonra diğer adım, gaspedilen kul hakkını geri vermek için ne gerekiyorsa onu yapacaksınız. Kul hakkını gaspettiğinizi itiraf ediyorsunuz, o zaman yüzleşin. Bu helalleşme talebinizi dile getirmenize neden olan sebepleri samimi bir şekilde dile getirin.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.