Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antarktika’dan dünyanın en büyük buzdağı koptu

Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinin neredeyse dört katı büyüklüğünde dev bir buz tabakası, Antarktika’daki Ronne Buz Sahanlığı’ndan koparak Weddell Denizi’ne düştü ve dünyanın en büyük yüzen buzdağı haline geldi. 

Antarktika’da Weddell Denizi kenarındaki, Ronne Buz Sahanlığı adı verilen buz kütlesinden devasa bir buz parçası koptu. A-76 olarak adlandırılan 4320 kilometrekarelik buz levhası Weddel Denizi’ne düşerek yüzen bir buzdağına dönüştü.  

Dünyanın en büyük buzdağı olarak ilan edilen A-76, 175 kilometre uzunluğunda ve 25 kilometre genişliğinde. 

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), devasa buz tabakasının fotoğrafıyla birlikte internet sitesinde yaptığı açıklamada, A-76’nın, kutup yörüngesinde dönen iki uyduya sahip Copernicus Sentinel-1 misyonu tarafından yakalanan son uydu görüntülerinde tespit edildiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Buz Merkezi, Copernicus Sentinel-1’den alınan görüntüleri kullanarak buzdağının varlığını doğruladı. 

A-76’nın, Antarktika yakınlarında bulunan ve İngilizler’e ait olan Güney Georgia Adası’na çarpma tehlikesi bulunduğu da belirtildi. 

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.