Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Ukrayna Sağlık Bakanı Stepanov vatandaşları için yeterli sayıda aşı bulamadığı gerekçesiyle görevinden alındı, Tunus’ta artan vaka sayılarına rağmen salgın kısıtlamaları kaldırıldı

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) adlı veri tabanına göre, 20 Mayıs itibarıyla dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyar 53 milyona ulaştı. Ukrayna Sağlık Bakanı Maksim Stepanov, vatandaşları için yeterli sayıda aşı bulamadığı gerekçesiyle görevinden alındı. Hindistan’da son 24 saatte 4 bin 529 yeni ölüm bildirilirken virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin cesetleri Ganj Nehri’ne bırakılmaya başlandı. Güney Avrupa ülkesi San Marino’da aşı turizmi başladı. Brüksel’de bir araya gelen 27 Avrupa Birliği ülkesinin temsilcileri aşı pasaportu uygulamasını görüştü. Hindistan varyantının yarattığı endişe sebebiyle İngiliz turistlere karantina uygulanması gündemde. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, şehrin 1 Temmuz tarihinde tamamen normalleşmeyi hedeflediğini söyledi. ABD’de hızlanan aşılama ile yaşlı bakımevlerinde vaka sayısı azaldı. Vaka sayılarının artmaya devam ettiği Tunus, salgın kısıtlamalarını kaldırdı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyar 53 milyona ulaştı  

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) veri tabanına göre, 20 Mayıs itibarıyla dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyar 53 milyona ulaştı. Veriler, birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ve aşılamaya başlamayan ülkeler ile kıtalararası aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya koyarken Afrika’nın aşılama programında diğer kıtalara göre geride kaldığı görüldü.

Dünya genelinde kullanılan aşılar iki doz halinde uygulanırken şubat ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi‘nden (FDA) acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor. Ekonomik olarak alt tabandaki ülkeler, COVAX aşı programı ile 2021 yılının sonuna kadar 2 milyar doz aşı almayı umut ediyor.

Ukrayna Parlamentosu aşı tedarikindeki başarısızlığı nedeniyle Sağlık Bakanı Stepanov’u görevden aldı 

Ukrayna Sağlık Bakanı Maksim Stepanov, Ukrayna Parlamentosu’nda yapılan oylamayla birlikte, vatandaşlar için yeterli sayıda koronavirüs aşısı bulamaması nedeniyle görevden alındı. 

Ukrayna Başbakanı Denys Shmygal, “Sağlık Bakanı Stepanov’un 2021 yılı için en önemli görevi yeterli sayıda aşı bulmak ve aşılama yapmaktı. Ancak bu süreç çok yavaş ilerledi. Şu ana kadar Ukrayna’ya 2,3 milyon aşı geldi. Bu konuda Sağlık Bakanı Stepanov’un etkili olduğunu söylemek zor” demişti. Stepanov ise Ukrayna’nın aşı tedariki konusunda zorluklar yaşandığını ancak yıl sonuna kadar 42 milyon doz için anlaşma yapıldığını iddia etmiş ve istifa etmemişti. Bunun üzerine parlamentoda yapılan oylama sonrasında Sağlık Bakanı Stepanov’un görevden alındığı açıklandı. 

Ukrayna’da şu ana kadar 948 bin 330 kişinin ilk doz aşısını aldığı belirtilirken salgının başlangıcından bu yana ülkedeki toplam vaka sayısı 2 milyonu geçti. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 48 bin 469 olarak açıklandı. 

Hindistan son 24 saatte 4 bin 529 yeni ölüm bildirdi

Koronavirüs salgının en ağır günlerini yaşayan Hindistan’da ülkenin kırsal kesimlerinde koronavirüs vaka sayıları artmaya devam ederken Sağlık Bakanlığı verilerine göre son 24 saatte ülkede 267 bin 334 yeni vaka ve 4 bin 529 yeni ölüm bildirildi. Dünya genelinde günlük en fazla ölüm kaydedilen ülke olan Hindistan’da toplam vaka sayısı 25 milyon 496 bine, toplam can kaybı sayısı ise 283 bin 248’e ulaştı.

Bir diğer yandan Hindistan’da krematoryumların yalnızca hastaneden gönderilen cesetleri kabul etmesi ve kapasitelerinin dolması nedeniyle ülkenin en fakir eyaletlerinden olan Uttar Pradesh ve Bihar‘da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin cesetlerinin Ganj Nehri‘ne bırakıldığı açıklandı. Yetkililer ve bölge sakinleri, nehre bırakılan ceset sayısının şimdiden 100’ü geçtiği aktardı. 

Hindistanlı yetkililer, nehre ceset atımını durdurmak için nehir boyunca polislerin görevlendirildiğini ve nehre bırakılan birçok cesetin kıyıya vurması sebebiyle vaka sayılarında bir artış yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

San Marino’da aşı turizm başladı: “Sputnik V aşısının iki dozu 50 euro”

Güney Avrupa ülkesi San Marino’da aşı turizmi başladı34 bin nüfuslu San Marino’nun nüfusunun neredeyse tamamına Avrupa Birliği‘nden (AB) henüz acil kullanım onayı almamış Rus menşeli Sputnik V aşısını yapılırken ülkeye gelen turistlere Sputnik V aşısının tahsis edildiği “tatil paketinden” yararlanan ilk turistler Letonyalı bir arkadaş grubu oldu. Turistler, kendi ülkelerinin AB onaylı PfizerModerna ve Johnson & Johnson aşılarını vatandaşlara sunmasına rağmen San Marino’ya gelerek hem tatil yapmak hem de Sputnik V aşısını olmak istediklerini söyledi.

San Marino, İtalya’dan beklenen aşıların gelmemesi üzerine Rusya’yla yaptığı anlaşmayla aşı turizmini başlattı. San Marinolu yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre, iki doz uygulanan aşı için turistlerden 50 euro ücret alındığı belirtildi. 

Yetkililer, ülkeye gelmek isteyen turistlerin aşı turizmi anlaşmasına dahil 19 otelden birinde üç günlük rezervasyon yaptırmaları gerektiğini ve yapılan rezervasyonun ardından, otel sahibinin kendileri için aşı randevusu ayarlandığını söyledi. 

AlmanyaİsviçreAvusturyaErmenistanArjantinAmerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dahil birçok ülkeden randevu oluşturulduğunu belirten San Marinolu yetkililer, 24 Mayıs Pazartesi günü 21 kişinin daha aşılı tatil paketinden yararlanacağını söyledi.   

AB, İngiliz turistlerin aşılanmış olsalar dahi karantinaya alınabileceklerini duyurdu

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) üye devlet temsilcileri tarafından kararlaştırılan yeni bir politikaya göre, AB onaylı Pfizer-BioNTechModerna ve Johnson & Johnson aşılarının iki dozunu almış olanlara seyahat izni verilecek. Öte yandan İngiliz turistlerin, Hindistan varyantının tehlikesi nedeniyle ziyaret ettikleri Avrupa ülkelerinde karantinaya alınabilecekleri belirtildi. 

AB üye devletlerine seyahat edeceklerin herhangi bir ülkeye girmeden en az 14 gün önce aşının ikinci dozunu almış olmaları gerekiyor. AB üye devletleri tarafından alınan kararın önümüzdeki hafta içinde duyurulacağı ve uygulamaya konulacağı belirtildi. 

Şu anda AvustralyaYeni ZelandaRuandaSingapurGüney Kore ve TaylandABD seyahat izni olan ülkeler arasında. Ancak dünya genelinde artan aşılama nedeniyle listenin genişletileceği belirtildi.

Yeni listeye İngiltere’nin dahil olup olmayacağı ise henüz net değil. İspanya Dışişleri Bakanı Arancha González Laya, “Hindistan varyantının Birleşik Krallık’ta daha fazla kişide görüşmüş olmasından endişen duyan üye ülkeler var. İngiltere’den gelecek turistlerin karantinaya alınmaması birçok ülkede Hindistan varyantını tehlikesi doğuruyor. Henüz netleşmiş bir durum yok” dedi. 

New York eyaleti, koronavirüs kısıtlamalarını kaldırmaya hazırlanıyor

ABD’nin New York eyaletinde, 19 Mayıs Çarşamba günü perakende sektörü, restoranlar, müzeler, eğlence mekanları, kuaför ve spor salonları dahil tüm işyerleri ve kurumların tam kapasiteyle hizmet verebileceği açıklanmıştı.   

New York’un önemli sanat aktivitelerinin ise kısıtlı programlarla bu yaz tekrar açılacağını belirten New York Valisi Andrew Cuomo, şu an için açılış tarihi belirlenmeyen tek kurumun Broadway olduğunu söyledi. Vali Cuomo, tiyatroların eylül ayında tekrardan faaliyete başlaması için çalışmaların devam ettiğini belirtti. 

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, dış mekanlarda yapılacak düğün ve kutlamalardan kişi sayısı 500’e çıkartılarken, iç mekanlarda ise bu rakamın 250 olarak belirlendiği aktarıldı. 

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, yaptığı açıklamada, eyaletin 1 Temmuz tarihinde tamamen normalleşmeyi hedeflediğini söyledi. 

Öte yandan halk sağlığı uzmanları bazı yaş grupları ve bazı bölgeler için aşılamanın gecikmesi nedeniyle yetkililerin bu kadar hızlı bir şekilde kısıtlamaları kaldırmasının çok büyük bir risk oluşturabileceği görüşünde. 

Koronavirüs aşıları ile ABD’nin huzurevlerinde vaka sayısı azaldı

New England Journal of Medicine’de yayınlanan bir araştırmaya göre, ABD genelinde hızlanan aşılama ile yaşlı bakımevlerindeki vaka sayısı da azaldı. 

Araştırmacılar, aşı olmayı reddeden huzurevi sakinlerinin de aşılanan kişiler sayesinde virüsten korunduğunu belirterek, “Araştırma bulguları, Pfizer-BioNTechve Moderna aşılarının huzurevi sakinlerindeki etkinliğini açıkça ortaya koyuyor” dedi.  

21 eyaletteki 280 huzurevinden 20 bin kişinin katıldığı araştırma, yaklaşık dört bin kişinin aşılanmadığını ortaya koydu. Aşılanan 16 bin huzurevi sakininin Pfizer ya da Moderna aşılarının iki dozunu da aldığı belirtildi. 

Araştırmacılar, aşının ilk dozundan sonra birçok asemptomatik vaka görüldüğünü ancak huzurevi sakinlerinin yaklaşık yüzde 4,5’inin hâlâ virüse yakalanmaya açık olduğunu söyledi. Aşılamanın artmasıyla enfeksiyon oranını yüzde 4,3’ten yüzde 0,3’e düştüğü aktarıldı. 

Araştırmanın yazarları, huzurevi sakinlerinin ve personelinin birçoğunun aşılanması ve maske, mesafe gibi önlemlere uymaları ile daha fazla koruma sağlandığını söyledi.

Tunus, artan vaka sayılarına rağmen koronavirüs kısıtlamalarını kaldırdı 

Tunus, ülkede son 24 saatte bin 394 yeni vaka tespit edilmesine rağmen koronavirüs kısıtlamalarını kaldırdı. Yaklaşık bir hafta uygulanan tam kapanma önlemlerinin kaldırılmasıyla birlikte birçok işyeri yeniden faaliyete geçti. Ancak uzmanlar, kısıtlamaların kaldırılması nedeniyle vaka ve ölüm sayılarında “dramatik bir artış” olacağı görüşünde. ABD Sağlık Ölçütleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ne göre, salgının başından bu yana 12 bin ölüm bildiren Tunus’ta ölüm sayısı eylül ayına kadar 50 bine çıkabilir.  

Tunus’ta bir haftalık kapanmada önlemlere uyulmadığını belirten uzmanlar, kısıtlamalarda şehirler arası seyahat yasaklarının olduğunu ancak Filistin’e destek mitinglerinin düzenlendiği ve ülkenin en büyük partilerinden Nahda‘nın (Ennahda) lideri Raşid Gannuşi’nin de katıldığı Kef kasabasında düzenlenen gösterilerde yüzlerce kişinin yer aldığı belirtildi. Ülkede aşılamaya karşı da hâlâ büyük bir güvensizliğin olduğunu belirten yetkililer, birçok sağlık çalışanının da aşılara olan güvensizlikleri nedeniyle aşılanmadığını belirtti. 

New York’ta bulunan Columbia Üniversitesi‘nin Tunus’taki Küresel Merkezleri‘nin (Global Centers) başkanı Youssef Cherif, “Yeniden açılma son birkaç ayda vakalarda artışa ve binlerce ölüme yol açtı. Ailem de dahil olmak üzere koronavirüs aşısı olanlar bunu çok iyi bir şekilde biliyor ancak insanlar hasta olana kadar normal yaşantılarına devam ediyorlar” uyarısında bulundu.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.