Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri – Rusya, EURO 2020 için ülkeye gelen turistlerden vize istemeyecek, Arjantin dokuz günlük kapanma kararı aldı, AP ve Avrupa Konseyi “Dijital Koronavirüs Sertifikası” için anlaştı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “Avrupa’da yeni vaka sayıları yavaşlıyor ama kırılgan bir süreçteyiz” dedi. Hasta ve ölü sayılarının yükseldiği Arjantin’de dokuz günlük kapanma kararı alındı. Dünya genelinde uygulanan aşı dozu 1,59 milyarı buldu. İngiltere’de Hindistan varyantı nedeniyle vaka sayısı artıyor. Kanada’da nüfusun yüzde 47’si en az tek doz aşı oldu. Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi, “Dijital Koronavirüs Sertifikası” üzerinde anlaştı. Rusya, EURO 2020 için ülkeye gelen turistlerden vize istemeyecek. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

DSÖ: “Kırılgan bir süreçteyiz”

Avrupa Birliği‘ne (AB) üye olan ülkeler salgın önlemlerini daha da gevşetmeyi tartışırken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), perşembe (20 Mayıs) günü yaptığı açıklamada, Avrupa’daki yeni vaka sayılarının geçen aya kıyasla yüzde 60 oranında azaldığını ama hâlâ kırılgan bir süreçten geçildiğini söyledi.

Arjantin’de dokuz günlük tam kapanma kararı

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández, salgın nedeniyle hasta ve vefat sayısı arttığı için dokuz günlük kapanma kararı alındığını açıkladı. Ülkede kısıtlamalar cumartesi (22 Mayıs) günü başlayacak, 30 Mayıs’a kadar devam edecek. Kapanmanın ardından dokuz günlük farklı salgın önlemlerinin alınacağını söyleyen Fernández, salgının ülkedeki durumuna göre tedbirlerin değişebileceğini de belirtti.

Perşembe günü (20 Mayıs) 39 bin 652 yeni vaka ve 494 can kaybıyla salgın rekorunu kıran Arjantin’de nüfusun yüzde 18’i en az tek doz aşı oldu.

Dünyada uygulanan aşı dozu sayısı 1,59 milyara ulaştı

Oxford Üniversitesi‘nin “Our World in Data” (Verilerle Dünyamız) projesi kapsamında derlediği verilere göre dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1,59 milyara ulaştı. Veriler, birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ve gelişmiş ülkeler ile gelişmemiş ülkeler arasında ciddi aşılama farkları olduğunu ortaya koyuyor.

İngiltere’de Hindistan varyantı kaynaklı vaka sayısı artıyor

İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu tarafından açıklanan verilere göre İngiltere’de, Hindistan varyantından kaynaklı hasta sayısı geçen haftaya göre yüzde 160 artarak bin 313’ten 3 bin 424 vaka sayısına ulaştı.

Özellikle Kuzey İngiltere, Bolton ve Londra’da Hindistan varyantı kaynaklı vaka sayılarının yoğunlaştığını açıklayan kurum, henüz tespit edilememiş bir varyantın da araştırıldığını duyurdu.

Kanada’da nüfusun yüzde 47’si en az tek doz aşı oldu

Kanada’da en az tek doz aşı olan insan sayısı nüfusun yüzde 47’sine ulaştı. Aşı tedarikinde sıkıntı yaşadığı için aşılama hızı düşük giden ve bu yüzden hükümetin eleştirildiği Kanada’da, aşılama oranı böylece Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) geçti.

Aşılamanın hızlanması ülke içinde farklı bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Gelişmemiş ülkeler, dünyadaki aşılamanın ancak yüzde 1’ini kapsıyor. Bu yüzden aşı tedarikinde sıkıntı yaşayan ülkelere yardım yapılıp yapılmayacağı Kanadalı siyasetçilerin gündemine girdi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau geçen ay, “Aşı alarak diğer ülkelerin erişimini engellemiyoruz. Daha hızlı aşılanarak dünyaya yardımcı olmak için çabalıyoruz” demişti.

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nden Dijital Koronavirüs Sertifikası için anlaşmaya vardı

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi, 27 Avrupa ülkesinin uzun süren görüşmelerinin ardından ulaşımı ve turizmi salgın şartlarında daha güvenli ve kolay bir hale getirmek için “Dijital Koronavirüs Sertifikası” üzerinde anlaşma sağladı.

Detayları bilinmeyen anlaşmanın, Avrupa Birliği’nin (AB) diğer kurum ve süreçlerinden geçerek haziran ayının sonunda hazır olması bekleniyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, “Avrupa vatandaşları tekrar seyahat edebilmeyi bekliyor ve bugün ortaklaştığımız bu anlaşma, onlara güvenli bir seyahat imkânı veriyor” dedi. Sertifikanın ücretsiz, güvenli ve herkese açık olacağını belirten von der Leyen, vatandaşların temel hak ve özgürlüklerine saygılı olan ve kişisel verilerini koruyacak bir sertifika yaptıklarının altını çizdi.

Dijital sertifikanın yazılı veya sanal formatta, hatta karekod (QR) teknolojisi halinde bulunacağı ve AB vatandaşlarının hastalık, aşı ve test verilerini barındıracağı biliniyor.

Rusya, EURO 2020 için gelen turistlerden vize istemeyecek

Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin’in duyurduğuna göre Rusya, 16. Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) için ülkelerine gelen turistlerden vize istemeyecek.

Öte yandan EURO 2020 Düzenleme Komitesi Direktörü Alexel Sorokin yaptığı açıklamada, “Rusya’ya girişlerin var olması, salgın kapsamında Rusya’da uygulanacak önlemlerin uygulanmayacağı anlamına gelmiyor” dedi. EURO 2020 için seyahat edecek turistlerin ülkeye girerken negatif test sonuçlarını göstermeleri ise zorunlu.

2020 yılı yazında yapılacak olan 16. Avrupa Futbol Şampiyonası finalleri, koronavirüs salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenmiş, turnuvanın resmi adı (EURO 2020) değiştirilmemişti. Finallere Rusya’dan St. Petersburg’un da aralarında olduğu 12 şehir ev sahipliği yapacak.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.