Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kızılhaç gönüllüsü Luna Reyes, Fas üzerinden İspanya’ya geçen bir Senegalli sığınmacıya sarıldığı görüntülerle aşırı sağcıların cinsiyetçi ve ırkçı saldırılarının hedefi oldu

Hafta başında Fas’tan İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı Ceuta’ya ulaşan sekiz bin sığınmacıdan biri olan Senegalli bir adamla Luna Reyes adlı Kızılhaç gönüllüsünün sarıldığı görüntüler, dün (20 Mayıs) sosyal medya platformlarında viral oldu. Görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından Reyes, aşırı sağcıların cinsiyetçi ve ırkçı saldırılarına maruz kaldı. 

Uluslararası yardım kuruluşu Kızılhaç‘ın gönüllülerinden İspanyol vatandaşı Luna Reyes (20), hafta başında Fas’tan İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı Ceuta bölgesine ulaşan yaklaşık 8 bin sığınmacıdan biri olan Senegalli bir adama sarıldığı görüntülerle sosyal medya platformlarında viral oldu. Reyes’in Senegalli sığınmacıya yardım ettikten sonra ona sarıldığı görüntüler kısa süre içerisinde sosyal medyada yayılırken, İspanya’nın aşırı sağcı partisi Vox başta olmak üzere tüm dünyadan aşırı sağcıların cinsiyetçi ve ırkçı saldırılarına maruz kaldı.

İspanyol televizyon kanalı RTVE’ye konuşan Reyes, “Ağlıyordu, elimi uzattım ve bana sarıldı. Bana tutundu, bu kucaklaşma onu yaşama tutunduran şeydi” dedi. Reyes, erkek arkadaşının da siyah olduğunu fark eden milyonlarca kişinin kendisine hakaret ve ırkçı söylemlerde bulunduğunu ve bundan vazgeçmeyeceklerini söyledi. Reyes “36 saat içinde binlerce sığınmacı Ceuta’ya ulaştı. Böyle bir şey görmek için eğitilmemiştik. İhtiyacı olan birine sarılmak dünyadaki en normal davranıştır” diye konuşarak uğradığı linç girişimini eleştirdi. 

“Işık saçtığın ve dünyaya insanlığı gösterdiğin için teşekkürler Luna”

Sosyal medyada ırkçı ve cinsiyetçi hakaretlerin yanı sıra #GraciasLuna (#TeşekkürlerLuna) etiketiyle Twitter’da 50 binden fazla destek paylaşımı yapıldı. İspanyol televizyon sunucuları, üst düzey hükümet yetkilileri ve sanatçılar da dahil olmak üzere çok sayıda kişi Luna’ya destek mesajları paylaştı.

 İspanya Ekonomi Bakanı Nadia Calvino da Reyes’e destek paylaşımı yapanlar arasındaydı. Calvino, resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Toplumumuzdaki en iyi değerleri temsil ettiğin için teşekkürler Luna. #GraciasLuna. Bu fotoğraf umut ve dayanışmanın sembolü” dedi. 

Madrid Şehir Meclisi’nin üyesi Rita Maestre ise “Nefretin kazanmasına izin vermeyeceğiz. Bu fotoğrafı ülkemizin en iyi sembolü olarak görenler, sayıca diğerlerinden üstündür” diye yazdı.  

Uluslararası Kızılhaç Hareketi Genel Sekreteri Jagan Chapain ise “Luna bizim en iyi halimizi temsil ediyor. Işık saçtığın ve dünyaya insanlığı gösterdiğin için teşekkürler Luna. #GraciasLuna” paylaşımını yaptı. 

İspanya sığınmacıları ülkelerine gönderiyor

Öte yandan İspanya hükümeti, Fas’tan Ceuta’ya giriş yapan sığınmacıları ülkelerine göndermeye başladı. İspanya İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 17 Mayıs’tan bu yana yasadışı yollardan İspanya’ya geçiş yapan sekiz bini aşkın sığınmacının ülkelerine gönderilecekleri belirtildi.

İspanya hükümetinin, Fas’ta ayrılıkçı faaliyetlerde bulunan Polisario Cephesi’nin genel sekreteri İbrahim Gali’yi tedavi için gizlice İspanya’ya getirmesinin ardından yaşanan diplomatik krizde, pazartesi ve salı günleri yaklaşık sekiz bin sığınmacı, Fas’tan İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı Ceuta’ya geçmişti. İspanya hükümeti, Gali’ye medikal destek sağladıkları için kendilerine tepki gösteren Fas yönetiminin sınır güvenliğinin yeterince denetlemediğini öne sürmüştü.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.