Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den sonra Kanada’da da salgınla birlikte Asyalılar’a yönelik nefret suçları arttı: Vancouver’da yüzde 717’lik artış

Koronavirüs salgınının başlamasından bu yana tıpkı Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) olduğu gibi Kanada’daki birçok Asya kökenli de artan nefret suçlarıyla karşı karşıya. Rakamlar, salgının başlangıcından bu yana Kanada’nın batısında bulunan Vancouver şehrinde Asyalılar’a karşı işlenen nefret suçlarının yüzde 717 arttığını ortaya kodu.

Kanada’nın Vancouver şehri, koronavirüs salgının başlangıcından bu yana Asyalılar’a yönelik nefret suçlarının Kuzey Amerika’daki merkezi olmuş durumda. Bu sene 98 nefret suçunun bildirildiği şehirde, nefret suçlarının sayısı geçen yıla oranla yüzde 717 oranında arttı. Bu oran ABD’nin tüm şehirleri baz alındığında hesaplanan artışın toplamından daha fazla. Birçok uzman ise asıl sayının çok daha fazla olduğu, her nefret suçunun raporlanmadığı görüşünde.

Ülkenin en büyük şehri Toronto’da da Asyalılar’a karşı işlenen nefret suçları geçen yıla oranla ikiye katlandı.

Vancouver’ın ekonomik imkânları, büyük şehirlere yakın olması ve şehrin göçmenlere yönelik hoşgörülü tavrı son yıllarda dünyanın dört bir yanından şehre göçen yabancıların sayısını artırmıştı.

Vancouver’da arabasıyla trafik ışıklarında beklerken yanına yaklaşan bir araçtan sözlü tacize uğradığını belirten Steven Ngo adlı bir Asyalı, The Guardian gazetesine verdiği demeçte “Hükümet Kanada’yı çokkültürlü ve farklılıklara açık bir ülke olarak tanıtıyor. Fakat siz ve sevdiklerinizin canı yanmaya başladığında bu anlatının ne kadar doğru olduğunu sorgulamaya başlıyorsunuz” dedi.

İhbarlardaki aksaklıklardan şikayetçi olan Ngo, uzun bir süre Çince dışında farklı bir dilde nefret suçu ihbarı yapabilmenin mümkün olmadığını belirtti. “Benim bir tarafım Çinli ama öbür tarafım Vietnamlı. Bu sadece bir tarafım mı şikayetçi olabilir demek?” diye konuştu.

Kanada’da Asyalılar’a karşı nefret suçları sözlü tacizden fiziksel şiddete kadar birçok saldırı çeşidini kapsıyor. Geçen mart ayında, Toronto şehrinde yaşayan Asyalı bir erkek, saldırıya uğradığı bir grup tarafından yüzüne askeri amaçlı kullanılan biber gazı sıkılınca görme yetisini kaybetmişti.

ABD’de de koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana Asya kökenli vatandaşlara düzenlenen saldırılardaki artış dikkat çekiyor. Kaliforniya Eyalet Üniversitesi bünyesindeki Nefret ve Aşırılık Çalışmaları Merkezi’nin araştırmasına göre, geçen yıl ABD’nin en büyük 16 kentinde Asyalılar’ı ve Asya kökenli Amerikalılar’ı hedef alan saldırıların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 120 oranında yükseldi.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta, özellikle koronavirüs salgını ile artan Asya kökenli Amerikalılar’a yönelik nefret suçunun önlenmesine yönelik “COVID-19 Nefret Suçları Kanunu” adı verilen bir yasayı imzaladı

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.