Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Yoksulların aşıya erişemediği Pakistan’da Sputnik V aşıları satışa çıkarıldı, ABD’de vaka sayıları son 11 ayın en düşük seviyesine geriledi

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) veritabanına göre, 24 Mayıs itibariyle dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyar 63 milyona ulaştı. Yoksulların aşıya erişemediği Pakistan’da Sputnik V aşıları satışa çıkarıldı. Dünyanın en uzun dağı Everest’in ana kampında konaklayan 100 dağcıda koronavirüs tespit edildi. ABD’de vaka sayıları son 11 ayın en düşük seviyesine geriledi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1,63 milyarı aştı  

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) veritabanına göre, 24 Mayıs itibariyle dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyar 63 milyona ulaştı. Veriler, birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ve aşılamaya başlamayan ülkeler ile kıtalararası aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya koydu. Afrika’nın, aşılama programında diğer kıtalara göre geride kaldığı görüldü.

Dünya genelinde kullanılan aşılar iki doz halinde yapılırken şubat ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor. Fakir ülkeler, COVAX aşı programı ile 2021 yılının sonuna kadar 2 milyar doz aşı almayı umut ediyor.

Yoksulların aşıya erişemediği Pakistan’da Sputnik V aşıları satışa çıkarıldı

Zengin ülkelerin milyonlarca aşı dozunu stoklamış olmaları nedeniyle aşıya kısıtlı ulaşım sağlayan fakir ülkeler, ellerindeki aşı dozlarını vatandaşlarına ücret karşılığında uygulama yoluna gidiyor. Pakistan hükümeti, Rusya’da üretilen Sputnik V aşılarını satışa sundu. Pakistan hükümeti, “para karşılığı aşı satın alma programının” devlet tarafından sağlanan ücretsiz aşıların ekonomik geliri düşük kesimlere daha rahat ulaşabilmesini sağlayacağı görüşünde.

Paksitan’ın başkenti İslamabad’da avukatlık yapan Junaid Jahangir, birkaç arkadaşının aşı dozlarını satın alarak aşılandığını belirterek, “Bu virüsle savaşmak için herkese eşit şans verilmiyor” dedi. 

ABD’nin başkenti Vaşington’da bulunan hak savunuculuğu grubu Public Citizen’da aşı dağıtım uzmanı olan Zain Rizvi ise “Pakistan örneği bize küresel anlamda neyin yanlış gittiğini gösteriyor. Salgını sona erdirmek istiyorsak küresel anlamda bundan daha fazlasını yapmalıyız” diye konuştu. 

Bugüne kadar 904 binden fazla kişinin virüse yakalandığı ve 20 bin 308 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiği 220 milyon nüfuslu Pakistan’da günlük yeni vaka sayısı ortalaması 2 bin 500 civarında. Ancak uzmanlar, ülke genelinde yeterli oranda test yapılamaması nedeniyle gerçek rakamların çok daha fazla olduğunu söylüyor. 

Everest’e tırmanan en az 100 dağcı virüse yakalandı

Himalayalar’da bulunan ve dünyanın en yüksek dağı olarak bilinen Everest‘in ana kamp alanında bulunan 100 dağcıda koronavirüs tespit edildiği belirtildi. 8 bin 848 metre yüksekliğindeki Everest’te dağcılık rehberliği yapan Avustralyalı dağcı Lukas Furtenbach, geçen hafta kendisiyle beraber yedi rehberin koronavirüse yakalandığını ve bu nedenle dağ tırmanışının ertelediğini söyledi. 

Nepal’in başkenti Katmandu’da tedavisine devam edilen Furtenbach, “Dağdaki rehberlere, doktorlara, dağcılara yapılacak koronavirüs testleriyle vakaların olduğu kanıtlanabilir. Ana kampta en az 100 koronavirüs vakası var ancak gerçek rakamlar 200’e yakın olabilir” dedi. 

Furtenbach “Everest ana kampında en az 100 pozitif pozitif vaka var” diyerek kamp alanında birçok hasta kişiyi gördüğünü söyledi. Nepalli yetkililer ise dağcılar ve rehberler arasında pozitif vaka olduğunu yalanladı. 

Everest’in bulunduğu Nepal’de bugüne kadar 513 bin koronavirüs vakası tespit edilirken 6 bin 313 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. 

ABD’de vaka sayıları son 11 ayın en düşük seviyesine geriledi

Kış aylarından bu yana vatandaşlarını hızlı bir şekilde aşılayan ABD’de vaka sayıları son 11 ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD’de genelinde bildirilen günlük yeni vaka sayısı ortalaması 25 binin altına düşerken vaka sayısı ortalamalarında yüzde 39’luk bir düşüş yaşandığı belirtildi. Koronavirüs kaynaklı ölüm oranlarında ise yüzde 14’lük bir azalma olduğu açıklandı.

Aşılama programlarının hızlanmasıyla beraber ABD’de şu ana kadar nüfusun yüzde 50’si en az bir doz aşısını yaptırdı. 

Eski Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Başkanı Dr. Scott Gottlieb“Önümüzdeki haziran ayına kadar günde yüz bin kişide bir enfeksiyon tespit edilecek” dedi. Scripps Araştırma Enstitüsü‘nden Dr. Eric Topol ise 11 ayın ardından hastane yatış oranlarında ve vaka sayılarında çok ciddi bir düşüş yaşandığını belirterek, “San Francisco General hastanesinde koronavirüs hastası yok. Herkes bireysel değerlendirme yapması gerektiğini düşünüyorum. Aşılanmamış çocukların kapalı ortamlarda ve dışarıda maske takması gerektiği kanaatindeyim” diye konuştu.  

Geçen ilkbahar aylarında salgından en çok etkilenen eyaletler arasında olan Michigan’da son 24 saatte bin 400 vaka tespit edildiği aktarıldı. 

Ülke genelinde henüz yeterli oranda aşılama yapmamış eyaletlerin olduğunu ve bu nedenle virüsün mutasyona uğramaya devam edeceğini belirten California Üniversitesi‘nden genombilimci Stacia Wyman, “Amerikalıların dikkatli davranması gerekiyor. Dünya bu virüsle mücadele ettiği sürece Amerika da mücadeleye devam edecek” dedi. 

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.