Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Yunanistan’dan temmuz sonu için toplumsal bağışıklık hedefi, vaka sayılarının arttığı Güney Amerika’da düzenlenecek Copa America için ev sahibi belirsizliği

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) veritabanına göre, 28 Mayıs Cuma günü itibariyle dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyar 81 milyona ulaştı. Meksika, tek doz olarak uygulanan Johnson & Johnson aşısına aşısına acil kullanım onayı verildiğini duyurdu. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ohio eyaletinde yaşayan 22 yaşındaki Abbigail Bugenske, eyaletin koronavirüs aşısı olanlara verdiği 1 milyon dolarlık ödülün sahibi oldu. Yunanistan Temel Sağlık Hizmetleri Genel Sekreteri Marios Themistokleous, ülkenin şu ana kadar 1,9 milyon kişiyi aşıladığını ve temmuz ayı sonuna kadar nüfusun yüzde 70’ini aşılayarak toplumsal bağışıklığı oluşturmayı hedeflediklerini duyurdu. Güney Amerika’da düzenlenecek Copa America turnuvasında ev sahibi belirsizliği yaşanıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.  

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1,81 milyarı aştı  

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) veritabanına göre, 28 Mayıs itibariyle dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1 milyar 81 milyona ulaştı. Veriler, birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ve kıtalararası aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya çıkardı. Afrika’nın aşılama programında diğer kıtalara göre geride kaldığı görüldü.

Dünya genelinde kullanılan aşılar iki doz halinde yapılırken şubat ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor. Fakir ülkeler, COVAX adlı uluslararası aşı programı ile 2021 yılının sonuna kadar 2 milyar doz aşı almayı umut ediyor.

Meksika, Johnson & Johnson aşısına aşısına acil kullanım onayı verildiğini duyurdu

Meksika hükümeti, Pfizer-BioNTechOxford-AstraZenecaSputnik VSinovac ve CanSino aşılarının ardından ABD’de üretilen tek dozluk Johnson & Johnson aşısına acil kullanım onayı verildiğini duyurdu.

Dünya genelinde en fazla vaka ve ölüm oranına sahip üçüncü ülke konumunda olan Meksika’da aşılama programı geçen aralık ayında başlamıştı. New York Times‘ın veritabanına göre, ülke nüfusunun yüzde dokuzu iki doz aşısını da olurken nüfusun yüzde 15’i ise ilk doz aşılarını oldu. ABD yönetimi geçen mart ayında Meksika ve Kanada’ya milyonlarca doz AstraZeneca aşısı göndereceklerini duyurmuştu. ABD’nin de gönderdiği aşı dozları ile Meksika’da aşılamanın önemli oranda arttığı kaydedildi. 

Ülkede son 24 saatte 2 bin 173 vaka yeni bildirilirken hükümet verilerine göre vaka oranlarında yüzde 1 ve ölüm oranlarında ise yüzde 13’lük bir düşüş yaşandığı aktarıldı. Meksika’da bugüne kadar 2 milyon 410 binden fazla vaka bildirilirken 223 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

ABD’nin Ohio eyaletinde 1 milyon dolarlık aşı piyangosunun kazananı belli oldu  

ABD’nin Ohio eyaletinde devam eden aşılama kampanyası kapsamında çekilen ve kazananlara “1 milyon dolar” veya “üniversitede tam burs imkanı” verilen piyangonun ilk talihlileri belli oldu.

Ohio’ya bağlı Cincinnati bölgesinde yaşayan Abbigail Bugenske, eyalette aşı olanların katılabildiği “Vax-a-Million” adlı piyango çekilişinde verilen 1 milyon dolarlık ödülünün sahibi oldu. Ödülü kazandığında bunun ilk başta bir şaka olduğunu düşündüğünü belirten Bugenske, “Başlangıçta bunun bir şaka çağrısı olduğunu düşündüm ve hemen ailemin yanına giderek bir milyon dolar kazandığımı ve milyoner olduğumu bağırmaya başladım” dedi. İmkanı olan herkesin bir an önce aşılanması gerektiğini belirten Bugenske, “1 milyon dolar yeterince teşvik etmiyorsa başka ne edebilir bilmiyorum” dedi. 

Ohio’nun Dayton bölgesinden 14 yaşındaki Joseph Costello adlı genç ise aynı çekiliş kapsamında sunulan dört yıllık üniversite bursunu kazandı. Costello’nun kazandığı çekiliş de bu ay eyalette aşılama kampanyasını hızlandırmak için başlatılmıştı. 

Ohio Valisi Mike DeWine tarafından yapılan açıklamada, kampanyayla birlikte eyalet genelinde 16 ila 17 yaşlarındaki gençlerin aşılanma oranlarında yüzde 94’lük bir artış gözlemlendiğini söyledi. 

Eyalete sağlanan koronavirüs destek yardımlarıyla piyango çekilişi yapma fikrini ilk ortaya çıkaran Ohio’dan sonra New YorkMarylandOregon ve Colorado eyalet yönetimleri de aşı olmaya teşvik için çeşitli kampanyalar düzenleneceğini duyurdu. Bununla birlikte eyaletlerin kendilerine sağlanan koronavirüs destek programlarını halkı aşı olmaya teşvik etmek için kullanması, bazı çevreler tarafından “kaynakların kötüye kullanımı” olarak değerlendirildi.

Ohio eyalet yetkilileri, 1 milyon dolarlık ödülü kazanmak için 2,7 milyondan fazla kişinin aşılanarak çekilişe başvurduğunu ve dört yıllık üniversite bursu kazanma şansı yakalamak için de 100 bin gencin aşılandığını açıkladı. 

Yunanistan, nüfusun yüzde 70’ini temmuz ayı sonuna kadar aşılamayı planlıyor 

Yunanistan Temel Sağlık Hizmetleri Genel Sekreteri Marios Themistokleous, ülkede şu ana kadar 1,9 milyon kişinin iki doz aşısını olduğunu ve temmuz ayı sonuna kadar nüfusun yüzde 70’ini aşılayarak ülkede virüse karşı toplumsal bağışık oluşturmak istediklerini söyledi.  

Themistokleous, Yunanistan devlet kanalı ERT TV‘ye verdiği demeçte, bu hedefin gerçekleşmesinin “aşıların tedariki ile doğrudan bağlantılı” olduğunu ancak Yunanistan’ın aşılama programının hızlı bir şekilde ilerlediğini söyledi.  

Dünya genelinde, ülkede de uygulanan AstraZeneca aşısı ile ilgili çeşitli endişelerin olduğunu ancak rapor edilen bu kan pıhtılaşması vakaları söz konusu olduğunda bile aşının faydalarının risklerinden daha fazla olduğunu vurgulayan Themistokleous, aşı ayırt etmeden herkesin aşı olması gerektiğini söyledi.  

Themistokleous, şimdilik herkesin iki doz için aynı aşıyı tercih etmelerini tavsiye ettiklerini ve bunun yanında aşılama programını çocuklara da açmak için Avrupa İlaç Ajansı‘nın (EMA) 12 yaş ve üstü çocukların Pfizer-BioNTech aşısı ile aşılanmasına ilişkin bugün vermesi beklenen kararını beklediklerini söyledi.

Yunanistan’da bugüne kadar 397 binden fazla vaka kaydedilirken 11 bin 955 kişi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Güney Amerika’da yapılacak Copa America turnuvasında ev sahibi belirsizliği

Arjantin ve Kolombiya ev sahipliğinde iki hafta sonra başlaması planlanan Copa America turnuvası hakkındaki belirsizlik sürüyor. Geçen hafta perşembe günü (20 Mayıs), turnuvadaki 14 maça ev sahipliği yapacak Kolombiya, ülkede devam eden ve şimdiye kadar 43 kişinin hayatını kaybettiği hükümet karşıtı protestolar sebebiyle turnuva takviminden çıkarılmıştı. Kolombiya’nın ev sahipleri arasından çıkarılışının ardından diğer ev sahibi Arjantin’de de artan koronavirüs vakaları, turnuva öncesi endişe yaratıyor.

New York Times veritabanına göre komşuları Uruguay ve Paraguay’ın ardından dünyada nüfus yoğunluğu-vaka oranında üçüncü olan Arjantin’de günlük vaka ortalaması 36 bine yükselirken Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ülkenin salgındaki en kötü dönemini yaşadığını ve yeni karantina önlemlerinin alındığını açıklamıştı. 

Geçen hafta Güney Amerika Futbol Federasyonu (Conmebol) Başkanı Alejandro Dominguez ile bir araya gelen Fernandez, turnuvanın başlama tarihini ve turnuva kapsamında alınacak önlemleri federasyonla görüştü. Turnuvanın ülkede yapılması için izlenmesi gereken “katı kurallar protokolünü” federasyona sunan Arjantin’de Sağlık Bakanlığı’nın da turnuva planlarını analiz edeceği ve 13 Haziran’a kadar Copa America için nihai kararın verileceği aktarıldı. 

Güney Amerika’nın en prestijli turnuvalarından Copa America, Güney ve Kuzey olmak üzere iki gruptan oluşuyor. Kuzey Grubu’nda BrezilyaEkvadorKolombiyaPeru ve Venezuela yer alırken Güney Grubu’nda ise ArjantinBolivyaParaguayŞili ve Uruguay bulunuyor.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.