Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye seçimleri: Beşar Esad oyların yüzde 95’ini alarak yeniden başkanlık koltuğuna oturdu, Batılı ülkeler seçimlerin özgür ve adil yapılmadığını vurguladı

Suriye’de 26 Mayıs Çarşamba günü düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinin ardından oy sayımı dün akşam saatlerinde sona erdi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, düzenlenen seçimlerde oyların yüzde 95,1’ini alarak, başkanlık koltuğundaki dördüncü dönemine girdi. 

Suriye’de 26 Mayıs çarşamba günü düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinin ardından oy sayım işlemi dün akşam saatlerinde sona erdi. 

Seçimlerin sonucunu duyuran Suriye Halk Meclisi Başkanı Hammuda Sabbağ, mevcut Devlet Başkanı Beşar Esad’ın oyların yüzde 95,1’ini aldığını açıkladı ve Esad’ın seçimleri kazandığını belirtti.

Sandık başına giden Suriyeli sayısının 14 milyon 239 bin 140 olduğunu söyleyen Sabbağ, Suriye halkının yüzde 78’inin seçimlere katıldığını aktardı. 

Esad’ın rakibi Abdullah Sallum Abdullah oyların yüzde 1,5’ini ve diğer rakibi Mahmud Ahmed Mari ise oyların yüzde 3,3’ünü aldı. 

Seçim sonuçlarının açıklamasından sonra Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yaptığı açıklamada, “Tüm Suriyeliler’e, üstün milliyetçilik anlayışları ve seçime kayda değer katılımları için teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı. 

Resmi sonuçların açıklanmasının ardından Suriye’nin birçok kentinde halk Esad’ın zaferini kutlamak için sokaklara çıktı.

“Seçimlerin sonucunu tanımıyoruz” mesajları

Muhalefet seçimlerin göstermelik ve saçmalık olduğunu ifade ederken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa ülkeleri seçimlerin özgür ve adil bir ortamda yapılmadığını ifade etti. 

Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere Dışişleri Bakanları ile ABD, seçim öncesi ortak yazılı açıklama yayımlayıp oylamanın meşru olmadığını ifade etmişti. Açıklamada, Birleşmiş Milletler gözetimi olmadan düzenlenen seçimlerin özgür veya adil olamayacağı belirtilmiş ve “Seçim sürecini kınayıp gayri meşru ilan eden sivil toplum kuruluşları ve Suriye muhalefeti dahil bütün Suriyeliler’in seslerine destek çıkıyoruz” denilmişti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Suriye’deki devlet başkanlığı seçimlerinin özgür ve adil olmadığını ve bu nedenle de seçim sonuçlarını tanımadıklarını ifade etti. 

Borell, “Suriye’de 26 Mayıs günü yapılan seçimlerin özgür ve adil olmadığını, çatışmanın çözümüne katkıda bulunmayacağını, Suriye rejimiyle herhangi bir uluslararası normalleşmeye yol açmayacağını düşünüyoruz” dedi. 

Esad ise oy kullanırken yaptığı açıklamada, Batı’dan gelen bu açıklamalarının değerinin sıfır olduğunu belirtmişti. 

AB, Suriye’deki rejime yönelik yaptırımları uzattı

Öte yandan AB, Esad rejimine yönelik var olan yaptırımların bir yıl daha uzatılmasına karar verdi. AB Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre, ülkedeki sivil halka yapılan baskı nedeniyle uygulanan yaptırımlar 1 Haziran 2022 tarihine kadar devam edecek.

AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları, Esad rejiminin şiddet içeren baskısı nedeniyle 2011 yılında yürürlüğe girmişti.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.