Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İngiltere’de “üçüncü dalga” endişesi, Vietnam’da yeni bir virüs varyantı keşfedildi

İngiltere’de “üçüncü dalga” endişesi. Vietnam’da vaka sayıları artarken ülkede yeni bir “hibrit varyant” keşfedildiği açıklandı. ABD’li uzmanlar Çin’de salgının kökenlerine dair araştırma yapılmasına yönelik baskılarını artırıyor. İkinci Dünya Savaşı’nda Alman denizaltı sığınağı olarak kullanılan yapı, şimdi aşılama merkezi olarak hizmet veriyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

İngiltere’de “üçüncü dalga” endişesi

Hızlı aşılama programıyla koronavirüs salgını önlemlerin aşamalı olarak kaldırıldığı İngiltere’de bilim insanları, Hindistan varyantının yarattığı tehdit ve son günlerde vaka sayılarının artmasıyla hükümeti uyararak salgının üçüncü dalgasının yolda olabileceğini söyledi.

İlk olarak Hindistan’da keşfedilen ve Hindistan varyantı olarak bilinen virüs varyantının, aşılamada iyi performans gösteren İngiltere’yi ne kadar etkileyeceğini tam olarak hesaplayamadıklarını söyleyen bilim insanları, ülkede salgın önlemlerindeki aşamalı normalleşmenin sona erme tarihi olarak belirlenen 21 Haziran’dan önce maske kullanımının kaldırılması ya da evden çalışma yerine ofiste çalışmayı teşvik eden uygulamaların yürürlüğe konulmasına karşı çıkıyor.

İngiltere’de aşılamadan sorumlu bakan Nadhim Zwani, şu an herhangi bir konuda yorum yapmanın erken olacağını belirtirken 14 Haziran’da ülkede salgının ilerlemesine dair verilere bakıp salgın önlemlerinde atılacak adımlara karar vereceklerini açıkladı.

Salgının başlangıcından bu yana 4 milyon 480 binden fazla vaka kaydedilen İngiltere’de 128 binden fazla kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Ülkenin haftalık yeni vaka sayısı ortalaması geçen hafta 2 bin olarak kaydedilirken geçen hafta itibariyle 3 bine yükseldi.

Vietnam’da vaka sayıları artarken ülkede yeni bir “hibrit varyant” keşfedildiği açıklandı

Güneydoğu Asya ülkesi Vietnam’da, artan vaka sayıları karşısında ülkenin en büyük şehri Ho Chi Minh’de (Saigon) önlemler pazar günü (30 Mayıs) itibariyle artırıldı. Şehirde evde kalabilen herkesi evde kalmaya çağıran yetkililer, beş kişiden fazla kişiyle yapılan toplanmaları da yasakladı.

Öte yandan Vietnam Sağlık Bakanı Nguyen Thanh Long, 29 Mayıs Cumartesi günü koronavirüs salgınıyla ilgili yaptığı açıklamada, ülkede daha hızlı yayıldığı düşünülen yeni bir varyant keşfedildiğini duyurdu. “Hint ve İngiliz varyantlarının birleşimi şeklinde olduğu düşünülen yeni bir hibrit varyant keşfettik” diye konuşan Long, önümüzdeki günlerde varyantla ilgili detaylı bir rapor yayınlanacağını ve yeni varyantın kaç kişiye bulaştığının bu raporda açıklanacağını ifade etti.
Şimdiye kadar salgında görece başarılı bir performans çizen Vietnam’da, nisan ayından bu yana vaka sayılarında artış yaşanıyor. Ülkede bugüne kadar toplam 7 bin 7 vaka tespit edilirken 47 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

ABD’li uzmanlar Çin’de salgının kökenlerine dair araştırma yapılmasına yönelik baskılarını artırıyor

Amerika Birleşik Devletlerin’de (ABD) görev yapan sağlık uzmanları, pazar (30 Mayıs) günü yayınladıkları bir bildiriyle, Çin’den virüsün kökenine dair daha fazla araştırma yapılmasına izin verilmesini istedi. Baylor Üniversitesi’nden Tıp Dekanı Peter J. Hotez, yaptığı açıklamada “Eğer virüsün neden ve nasıl ortaya çıktığını anlayamazsak bu gidişle COVID-22 veya COVID-36’yla da karşılaşacağız” diye konuştu.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta istihbarat örgütlerine verdiği direktifle virüsün kökenine dair yapılan çalışmaların iki katına çıkarılmasını istediğini ve yetkililerin 90 gün içerisinde bir rapor hazırlayarak kendisine teslim edeceklerini söylemişti.

Virüsün kaynağına dair “laboratuvar yapımı olduğu” ve “yarasalardan bulaştığı” şeklinde iki teori ön plana çıkarken, tartışmaların odağında Çin’in Vuhan kentinde bulunan Viroloji Enstitüsü bulunuyor. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) liderliğinde Vuhan’a giden uluslararası bir uzman ekibinin, virüsün kaynağının Vuhan Viroloji Enstitüsü olmadığını ortaya koyan bir rapor yayınlamasına karşın yapılan çalışmanın yeterince detaylı olmadığını öne süren çok sayıda bilim insanı, yetkililerden daha detaylı bir araştırmanın yapılmasını talep ediyor.

İkinci Dünya Savaşı’nda Alman denizaltı sığınağı olarak kullanılan yapı, aşılama merkezi olarak hizmet veriyor

Fransa’nın başkenti Paris’te, Disneyland gibi eğlence merkezlerinin aşılama merkezine dönüştürülmesinin ardından ülkenin Lorient şehrinde de Nazi dönemine ait bir Alman denizaltı sığınağı da aşılama merkezine dönüştürüldü.

Şimdiden yaklaşık 60 bin dozun uygulandığı merkezde konuşan Lorient Belediye Başkanı Fabrice Loher “Sığınağın şehrin tarihinde karanlık bir izi var ama bu sefer iyi bir amaca hizmet ediyor” ifadelerini kullandı.

Son dönemde vaka sayılarının düşüş gösterdiği Fransa’da, bugüne kadar 5,7 milyon vaka kaydedilirken 109 bin insan virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Ülkede nüfusun yüzde 15’inden fazlası iki doz aşılarını da oldu.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.