Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiya: Cali kentinde hayatını kaybedenlerin sayısı 13’e yükseldi, Devlet Başkanı Ivan Duque bölgede asayişi sağlamak için orduyu görevlendirdi

Kolombiya’da 28 Nisan’da başlayan hükümet karşıtı protestolar devam ediyor. Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Cali kentinde haftalardır devam eden hükümet karşıtı protestolarda asayişi sağlamak için orduyu görevlendirdiğini duyurdu. 

Kolombiya’da hükümetin vergi reformuna yönelik başlayan protestolar bir ayı aşkın bir süredir devam ediyor. Ülkenin üçüncü büyük kenti Cali’de, protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 13’e çıktı, 34 kişi ise yaralandı. 

Cali Belediye Başkanı Jorge Ivan Ospina, “Çok sancılı ve ölümlerin olduğu acı dolu bir gün yaşadık. Hayatını kaybedenlerin kentte meydana gelen protestolar ile alakalı olup olmadığını bilmiyoruz, bekleyip göreceğiz” ifadelerini kullandı. 

Ospina, kente maksimum seviyede asker gönderildiğini duyurdu, “Böylece şehirdeki kolluk kuvveti kapasitemizi 24 saat içinde üç katına çıkaracağız. Vandallık, şiddet ve düşük yoğunluklu kentsel terörizm görülen kritik noktalara yedek kuvvet göndereceğiz” dedi. 

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Cali’deki protestoların ardından bölgedeki asayişi sağlamak için orduyu görevlendirdiğini açıkladı. 

Kolombiya Ombudsman Ofisi’nden en son yapılan açıklamada, 28 Nisan’da genel grev ile başlayan vergi reformu karşıtı protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 46 olarak belirtildi. 

Ülkede bağımsız kuruluşların verilerine göre ise ulusal grevle başlayan vergi reformu karşıtı gösterilerde şu ana kadar 54 kişi hayatını kaybetti, yaralı sayısı ise 1.500’ü geçti.

Ne olmuştu?

Kolombiya’da artan yoksulluk ve Devlet Başkanı Ivan Duque’nin onayladığı yeni vergi reformu yasası üzerine 28 Nisan’da ülke genelinde grev ve protestolar başlamıştı. Vergi reformu, protestolar nedeniyle geri çekilse de eylemciler polis şiddeti, sağlık sistemindeki sorunlar ve ekonomik yoksulluğu protesto etmek için sokaklardan çekilmemişti.

Başkent Bogota başta olmak üzere Medellin, Cali, Baranquilla, Cartagena, Valle de Cauca ve Bukaramanga’da sokağa çıkan binlerce kişi, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque’ye tepki göstermişti.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.