Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de Joe Biden yönetimi, Alaska’daki petrol ve gaz çalışmalarını askıya alıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Alaska’da bulunan Kuzey Kutbu Ulusal Yaban Hayatı Sığınağı (ANWR) için Trump döneminde verilen petrol ve doğalgaz sondaj ruhsatlarının askıya alındığını duyurdu. Biden yönetimi, petrol ruhsatı satma politikası kapsamında gerekli incelenmeler yapılana kadar bölgedeki çalışmaların durdurulucağını açıklarken çevreci gruplar ise bu kararın doğal yaşam alanlarındaki sondaj çalışmalarını durdurmak yerine yalnızca yavaşlatacağını öne sürüyor.  

ABD Başkanı Biden, seçim kampanyası kapsamında Alaska’da doğanın korunması vaadinde bulunmuş, göreve gelince de sondaj çalışması lisanslarına ilişkin çevresel etki raporlarının gözden geçirilmesine yönelik talimat vermişti.

ABD İçişleri Bakanlığı’nın dün (1 Haziran) yaptığı açıklamada, Alaska’da bulunan ve çok sayıda canlı türüne ev sahipliği yapan Kuzey Kutbu Ulusal Yaban Hayatı Sığınağı’nda (ANWR) sondaj çalışması yapılması için verilen lisans kararlarında çeşitli eksiklikler tespit edildiği ve çevre koruma yasalarının gerektirdiği alternatif bulma arayışlarının yapılmadığı belirtildi. Bunun üzerine harekete geçen Biden yönetimi, bölgede eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylanan sondaj programındaki yasal kusurları gidermek için programın yeni bir çevresel incelemeye ihtiyaç olduğunu belirterek, çalışmaların olası çevresel etkiler nedeniyle askıya alınacağını duyurdu.

Biden’ın bu kararla, Trump’ın bölgede fosil yakıt ve mineral çıkarma girişimlerini artırmak üzere başlattığı şirketlere petrol ruhsatı verme politikasını geçersiz kılacağı belirtilirken bölgede yaşayan yerli halkların liderleri ve çevreci aktivistler, Biden’ın kararını memnuniyetle karşıladı.

Cumhuriyetçiler ise Biden yönetiminin kararına tepki gösterdi. Cumhuriyetçi Senatör Lisa Murkowski, 2017 yılında Trump yönetimi tarafından kabul edilen sondaj çalışmalarının, Vergi Kesintileri ve İstihdam Yasası gereğince askıya alınmasının federal yasalara aykırı olduğunu söyledi. Cumhuriyetçi Alaska Valisi Mike Dunleavy de alınan kararı, “Alaska’nın ekonomisine saldırı” olarak tanımladı ve kararın değiştirilmesi için gereken her şeyi yapacağını belirtti. Dunleavy, “Federal hükümet, petrol ve gaz üretme kabiliyetimizi durdurmaya odaklanmış durumda. Attıkları her adım, dünya çapındaki petrol ve gaz talebini kavramakta başarısız olduklarını gösteriyor” dedi. 

“Fosil yakıtları kullanılmaya devam edilirse gezegenimiz çok büyük bir hasar alacak”

Petrol çıkarma çalışmalarının Alaska’ya maddi katkı ve istihdam olanakları sağlayacağını savunanlara karşı, birçok uzman bu girişimlerin çevre ve iklim açısından bölgede büyük bir tehdit oluşturduğunu söylüyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IAE) geçen ay yayımlanan raporu, fosil yakıt üretiminin devam etmesi durumunda küresel sıcaklıkların 2 santigrat derecenin üzerine çıkabileceğini ortaya koymuştu.

Beyaz Saray İklim Danışmanı Gina McCarthy ise Biden’ın, Trump’ın son dönemlerinde bölgenin karakterini tümüyle değiştirebilecek türden kararların alınmasıyla ilgili incelemeler yapılmasını ve ABD İçişleri Bakanlığı’nın lisansları askıya almasını memnuniyetle karşıladığını söyledi. 

Vaşington merkezli çevre kuruluşu Muhafazakâr Seçmenler Birliği (League of Conservation Voters) Başkanı Gene Karpinski ise “ANWR’daki sondaj çalışmalarının askıya alınması, Biden’ın kampanya vaadini tutma ve karbon kirliliğini azaltma konusunda ileriye dönük attığı büyük bir adım. Yönetimin iklim taahhüdünü yönetimin genelinde tutmasını sağlamamız gerekiyor” diye konuştu. 

Öte yandan Biden yönetiminin vermiş olduğu kararı desteklediklerini belirten çevreci gruplar, ANWR’deki sondaj çalışmalarının kalıcı olarak yasaklanması gerektiği görüşünde. Alaska merkezli çevreci kuruluşuş Yaban Hayat Birliği’nin (Wilderness League) direktörü Kristen Miller, “Sondajlar iptal edilene kadar bölge için tehdit olmaya devam edecekler. Şimdi yapılması gereken şey, petrol arama-çıkarma yetkisini yasal olarak yürürlükten kaldırmak” dedi.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.