Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Donald Trump başkanlığındaki eski ABD yönetiminin, dört New York Times muhabirinin telefon kayıtlarına gizlice ulaştığı ortaya çıktı

New York Times gazetesi, eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump yönetiminin 2017 yılında dört muhabirinin telefon kayıtlarını gizlice ele geçirdiğini açıkladı. Konu ile ilgili açıklamada bulunan New York Times Genel Yayın Yönetmeni Dean Baquet, “Gazetecilerin telefon kayıtlarına el konulması basın özgürlüğünü derinden sarsıyor” dedi.

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump yönetiminin 2017 yılında, New York Times (NYT) gazetesinden dört muhabirin telefon görüşmeleri ile e-posta yazışmalarının kayıtlarını gizlice toplattığı ortaya çıktı.

Gazetenin haberinde, ABD Adalet Bakanlığı’ndan gönderilen tebligat ile savcıların, 2020’de yürütülen bir soruşturma kapsamında muhabirler Matt Apuzzo, Adam Goldman, Eric Lichtblau ve Michael S. Schmidt’in 14 Ocak ile 30 Nisan 2017 tarihleri arasında yaptıkları görüşmelere ilişkin kayıtları toplattığı belirtildi. Soruşturmanın konusu hakkında ise bilgi verilmedi.

Dört muhabir, 22 Nisan 2017’de dönemin FBI Direktörü James B. Comey’in 2016 başkanlık seçimlerine yönelik yürüttüğü soruşturma ile ilgili ortak bir habere imza atmıştı.

NYT Genel Yayın Yönetmeni Dean Baquet yaptığı açıklamada, “Gazetecilerin telefon kayıtlarının ele geçirilmesi basın özgürlüğünün temelini aşındırıyor. Bu, kamunun hükümetin eylemlerine ilişkin bilgi edinme hakkını yerine getirmek için bel bağladığımız haber kaynaklarını susturmaya yönelik bir tehdittir” dedi.

Trump yönetiminin, 2020’de yürütülen sızıntı soruşturmaları kapsamında CNN televizyonu ve Washington Post gazetesi muhabirlerinin de telefon ve e-posta kayıtlarını topladığı ortaya çıkmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden ise Adalet Bakanlığı’nın gazetecilerin kayıtlarını elde etme uygulamasını yanlış olarak nitelendirerek görev süresi boyunca buna izin vermeyeceğini söylemişti. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.