Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Washington Post: “ABD Adalet Bakanlığı, Trump döneminde üç muhabirimizin telefon kayıtlarına el koydu”

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, ABD Adalet Bakanlığı’nın Donald Trump’ın başkanlığı döneminde, üç muhabirlerinin telefon kayıtlarına gizli mahkeme kararıyla el koyduğunu duyurdu. Telefon kayıtlarına el konulan muhabirlerin, Rusya’nın 2016 yılında yapılan başkanlık seçimlerindeki rolünü araştırdığı belirtildi.  

Gazetenin direktörü Cameron Barr, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Devlet gücünün bu şekilde, gazetecilerin iletişimlerine erişim sağlamak için kullanılması bizi çok tedirgin ediyor” dedi ve Adalet Bakanlığı’ndan bu girişimin nedenlerini açıklamasını istedi. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet Bakanlığı’nın, gazetenin muhabirleri Ellen Nakashima, Greg Miller ve o dönem Post’ta çalışan Adam Entous’un telefon kayıtlarına el konulması kararını geçen yıl aldığı belirtildi. 

Bakanlık, üç Washington Post muhabirine gönderdiği mektupta, “Adalet Bakanlığı’nın yasal süreç uyarınca, 15 Nisan 2017-31 Temmuz 2017 tarihleri arasında aşağıdaki telefon numaralarıyla ilişkili arama kayıtlarını elde ettiğine dair bilgilendirildiklerini” bildirdi. Mektuplarda muhabirlerin iş, ev ve cep telefonu numaraları da yer aldı.

Basın Özgürlüğü İçin Muhabirler (RCFPR) Başkanı Bruce Brown ise muhabirlerin telefon kayıtlarının dört yıl öncesine ait olduğuna ve kendilerinin Adalet Bakanlığı tarafından yeni bilgilendirildiklerine dikkat çekerek, bakanlığın bu bilgilere ne zaman ulaştığını da açıklaması gerektiğini vurguladı.

Washington Post gazetesi de bakanlıktan soruşturmanın temel amacını açıklamasını talep etti. 

Bakanlık tarafından yürütülen bu incelemenin, Trump yönetiminin ilk yıllarında ulusal güvenlikle ilgili haberler yazan gazetecilerin kaynaklarını tespit etmeyi amaçladığı düşünülüyor. Daha önce Trump’ın kampanya ekibinin, 2016 seçimlerinin sonucunu etkilemesi için Rusya’yla işbirliği yapıp yapmadığı yönünde federal soruşturma yürütülmüştü. 

Kaynak: The Washington Post

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.