Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA, 2030 yılına kadar Venüs’e iki insansız aracın gönderileceğini açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2028-2030 yılları arasında Venüs’e iki insansız araç gönderileceğini açıkladı. NASA, yaklaşık 30 yıl önce Venüs’ün atmosferine gitmişti.

Dünya’ya en yakın gezegen Venüs’e 2030 yılında tekrar gideceğini duyuran NASA, iki ayrı insansız proje için 1 milyar dolarlık bütçe ayırdığını açıkladı. DAVINCI+ olarak bilinen ilk aracın, 2028-2030 yılları arasında fırlatılması hedefleniyor. NASA’nın yeni projesiyle birlikte DAVINCI+, 1978’den sonra Venüs’ün atmosferine gönderilen ilk ABD uzay aracı olacak.

NASA Başkanı Bill Nelson‘ın yaptığı açıklamaya göre DAVINCI+, Venüs’ün nasıl oluştuğunu, gezegenin okyanusu olup olmadığını ve soygazları inceleyecek. Nelson, “Venüs’e gidecek insansız araçlar 2028-2030 yılları arasında fırlatılacak” dedi.

İkinci görev aracı olan VERİTAS ise gezegenin jeolojik tarihini belirlemek ve neden Dünya’dan bu kadar farklı geliştiğini araştıracak, Venüs’ün yüzeyini haritalandıracak.

NASA’nın keşif programında görevli bilim insanı Tom Wagner, projenin hedeflerini “Venüs hakkında çok az bilgiye sahibiz. Ancak bu projelerin sonunda gökyüzündeki bulutlardan yüzeyindeki yanardağlara ve gezegenin çekirdeğine kadar yeterli bilgiye sahip olacağız. Gezegeni yeniden keşfedeceğiz” diyerek anlattı.

NASA’nın bilimden sorumlu yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen ise şöyle konuştu: “Dünya benzeri bir gezegenin nasıl bir sera haline geldiğini anlamak için çok güzel bir adım. Hedefimiz, yalnızca gezegenlerin evrimini ya da kendi Güneş sistemimizdeki yaşanabilirliği anlamak değil. Bu, sınırların ötesinde, NASA için heyecan verici gezegenlere bir yolculuk.”

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.