Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Tabipleri Birliği: “Salgında 5 milyonu aşkın yurttaş bankalara tekrar borçlandı”

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Pandemide Ekonomi Yönetimi: Borçlandırma, Yetersiz Destek ve Derinleşen Yoksulluk” başlığıyla dün (2 Haziran) çevrimiçi bir etkinlik düzenledi.

TTB, her çarşamba günü “Pandemide TTB Bülteni”ni çevrimiçi paylaşıyor. Bu hafta bültenin sunumunu TTB Merkez Konseyi Üyesi Doç. Dr. Deniz Erdoğdu yaptı. İktidarın yurttaşları borçlandırarak sorunları ertelediğini söyleyen Erdoğdu, daha sonra salgın sürecinden veriler sundu:

  • “Salgının ilk dalgasında iki milyon yurttaş ilk defa kredi kullandı, beş milyonu aşkın yurttaş bankalardan tekrar borçlandı.
  • Sosyal destek ödemelerinin tamamı, kredilerin ve borç yapılandırmalarının ancak dokuzda birine denk düştü.
  • 17 günlük kapatma öncesinde, sosyal destek ödemelerinin toplam ödemeler içindeki oranı ancak yüzde 1,3 oldu. İşsizlik fonu kaynakları kullanılarak sunulan destekler hesaplandığında ise bu oran ancak yüzde 10’a ulaştı.
  • 17 günlük kapatmaya gidilmesinden sonra esnaf ve sanatkârlara sunulan ve hangi kıstaslara göre belirlendiği anlaşılamayan destek, bazı işletmelerin ancak birkaç haftalık cirosu kadar olabildi.
  • Toplam mali desteklerin yüzde 90’ı şirketlere yönelik kredi temini, borç yapılandırması ve prim ertelemeleri oldu.”

Erdoğdu, şöyle devam etti:

“Sonuç olarak salgın sırasında plansız bir şekilde verilen sosyal destekler yetersiz kalmaya devam ediyor. Üstelik bu desteği katbekat aşacak bir mali destek borçlandırma aracılığıyla sunuluyor. Borçlandırma ve örneğin devlet bankalarının kullanıldığı yeni kredi kampanyaları bütçeye doğrudan yük getirmiyor olsalar da doğrudan bir destek sunulmaması, salgının süresi uzadıkça daha fazla sosyoekonomik sıkıntı ortaya çıkması anlamına geliyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.