Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Joe Biden: “Stoklarımızdaki 25 milyon doz aşının 19 milyonu COVAX’a gidecek”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, stoklarındaki kullanılmayan koronavirüs aşılarının yüzde 75’inin, Birleşmiş Milletler (BM) destekli küresel aşı paylaşım programı COVAX’a bağışlanacağını söyledi.  

ABD Başkanı Biden, dünya ile paylaşacakları 25 milyon doz aşının dağıtım planının ayrıntılarını açıkladı.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada“Salgın dünyanın herhangi bir yerinde devam ettiği müddetçe, ABD halkı korunaklı olmayacak. ABD, kendi ülkesinde gösterdiği aciliyeti, uluslararası aşılama çabalarında da göstermeye kararlıdır” denildi.  

ABD’nin, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) oluşturduğu COVAX aşı programına şimdiden 4 milyar dozluk taahhütte bulunduğu vurgulanan açıklamada Biden, “Yönetimim, koronavirüs aşısı üzerindeki fikri mülkiyet haklarının geçici olarak kaldırılmasını destekliyor çünkü zamanla daha çok firmanın hayat kurtaran aşıları üretmesine olan ihtiyacımız artıyor” dedi.

Kanada ve Meksika ile 4 milyon doz aşı paylaştıklarını söyleyen Biden, haziran ayı sonuna kadar 80 milyon doz aşının dünya ile paylaşılmasını planladıklarını belirtti.

Dünya ile paylaşacakları 25 milyon dozluk aşının dağıtım programını dün (3 Haziran) açıklayan Biden, “Bu dozların en az yüzde 75’i COVAX aracılığıyla paylaşılacak. Bunun 6 milyon dozu Latin Amerika ve Karayipler’e, yaklaşık 7 milyonu Güney ve Güneydoğu Asya’ya ve yaklaşık 5 milyonu Afrika’ya gidecek. Aşıları, salgına son verme konusunda dünyaya öncülük etmek için paylaşacağız. Bilimi takip etmek ve çok taraflı çabaları desteklemek için G7 dahil demokratik ortaklarımızla yakın işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi. 

Beyaz Saray’dan yapılan açıkalamada, kalan 6 milyon dozun ise Kanada, Meksika, Hindistan ve Güney Kore dahil olmak üzere, koronavirüs vakalarında artış yaşayan ülkeler ile paylaşılacağı belirtildi.

COVAX programı dahilinde bugüne kadar ihtiyaç duyan ülkeler ile sadece 76 milyon doz aşı paylaşımı yapıldı. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.