Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Batılı ülkeler önlemleri gevşetmeye hazırlanırken gelişmekte olan ülkeler salgınla boğuşmaya devam ediyor, Vietnam’da salgın yeni başlıyor

Batılı ülkeler önlemleri gevşetmeye hazırlanırken gelişmekte olan ülkeler koronavirüs salgınıyla boğuşmaya devam ediyor. Aşı satın almaya gücü yetmeyen ülkelere 2,4 milyar dolarlık destek verilecek. Dünya genelinde aşılanan insan sayısı 2 milyarı geçti. Kanada, ikinci dozda farklı aşı yapılmasına onay verdi. Vietnam’da salgın yeni başlıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

page1image66849216

Gelişmekte olan ülkeler salgınla boğuşmaya devam ediyor

Aşıya erişimi olan Batılı ülkeler salgın önemlerini gevşetmeyi düşünürken Latin Amerika ve Güneydoğu Asya’daki birçok ülke salgınla boğuşmaya devam ediyor.

page2image67017424

Gelişmekte olan ülkeler aşıya erişimde zorluk yaşarken bu ülkelerden bazılarının sağlık sistemleri de çökme noktasına geldi. Son birkaç haftada salgın önlemlerini artıran ve karantinaya giden ülke sayısı arttı. Malezya, Vietnam ve Kolombiya, birkaç hafta tam kapanma ilan eden ülkeler arasında. Uzmanlara göre dünyanın bir kısmında aşılama hızlı giderken başka bölgelerin aşıya erişimde zorluk yaşaması, salgının durdurulmasının önünde engel.

Aşı almaya gücü yetmeyen ülkelere 2,4 milyar dolarlık destek

Japonya ve GAVI (Aşı İttifakı) tarafından düzenlenen zirvede, aşıya erişimde zorluk yaşayan ülkelere 2,4 milyar dolarlık ekonomik destekte bulunulması kararı alındı. 2,4 milyarlık destek paketi yüksek gelirli ülkeler, şirketler ve yardım kuruluşları tarafından karşılanacak. Destek fonu, aşıya erişimde güçlük yaşayan ülkelerin aşı satın alması için kullanılacak.

Destek paketinin yanında Belçika, Danimarka, Danimarka, Japonya, İspanya ve İsveç, toplam 54 milyon doz aşıyı ihtiyaç sahibi ülkelere göndermeye taahhüt etti. Yardımların en büyük destekçisi, 800 milyon dolarlık hibe ve 34 milyon doz aşı sözüyle Japonya.

Yardımların aşıya erişimde eşitliği sağlamaya çalışan, Dünya Sağlık Örgütü’nün ve GAVI’nin parçası olduğu COVAX aracılığıyla yapılması planlanıyor. COVAX ile şimdiye kadar 127 ülkeye 77 milyon doz aşı dağıtıldı.

Kanada’da ikinci dozda farklı aşı kullanılabilecek

Aşılama çalışmalarını hızlandırmak isteyen Kanada’da, bir doz AstraZeneca aşısı yaptıranların, ikinci dozda Pfizer-BioNTech ya da Moderna aşısı olabilmelerine izin verildi. Arka arkaya aynı tip aşıların kullanılması tavsiye edilmesine rağmen, gerekirse iki farklı aşının kullanılabileceği belirtildi.

İkinci doz aşıları hızlandırmak isteyen Kanada, şimdiye kadar 18 yaş üzeri vatandaşlarının yüzde 62’sini aşılarken Kanadalılar’ın yalnızca yüzde 5,7’si iki doz aşı oldu.

page4image67028400

Dünya genelinde aşılanan insan sayısı iki milyarı geçti

Oxford Üniversitesi’nin “Verilerle Dünyamız” projesi kapsamında derlediği aşı verilerine göre dünyada şimdiye kadar toplam 2,2 milyar doz aşı yapıldı. Böylece yapılan aşı dozu sayısı iki milyarı geçmiş oldu. Aşıların yüzde 85’inden fazlası yüksek gelirli ve orta gelirli ülkelerde yapılırken yalnızca yüzde 0,3’ü düşük gelirli ülkelerde yapıldı.

Vietnam’da salgın yeni başlıyor

Şimdiye kadar salgındaki başarısıyla gündeme gelen ve komşularındaki artan vakalara rağmen vaka sayılarını kontrol altında tutmayı başaran Vietnam’da durum kötüye gidiyor. Ülkenin en büyük şehri Ho Chi Minh’de artan vaka sayılarından sonra hükümet, şehir ve çevresinde iki haftalık karantina uygulaması başlattı.

page5image67017216

Son aylara kadar vaka sayılarının düşük olması, Vietnam’daki aşılama çalışmalarını yavaşlatmıştı. 97 milyonluk nüfusa sahip ülkede şimdiye kadar sadece 1 milyon doz aşı yapıldı.

Kolombiya, 14 aydır kapalı tuttuğu Venezüela sınırını açıyor

page6image67012848

Salgından dolayı 2220 kilometre uzunluğundaki Venezüela sınırını 14 aydır kapalı tutan Kolombiya, sınırı açmaya hazırlanıyor. 2 Haziran’dan itibaren önlemleri gevşetmeye başlayan Kolombiya, İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Venezüela ile karşılıklı önlemler alarak sınırı açacak. 

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.