Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa turuna çıkıyor: “Trump’ın ilişkilerde yarattığı tahribatın ardından Avrupa temkinli”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Avrupa turuna çıkmaya hazırlanıyor. 10 Haziran’da ilk durağı İngiltere’ye gidecek olan Biden, 14 Haziran’da Brüksel’e geçecek ve NATO Zirvesi kapsamında ikili ve bölgesel konuları görüşmek üzere AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile debr araya gelecek. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın transatlantik ilişkilerde yarattığı travmanın ardından Avrupa, Biden’ın sözlerini memnuniyetle karşılayacak olsa da NATO ve Avrupa Birliği’nin (AB) ilişkiler konusundaki kaygıları devam ediyor. New York Times gazetesinde kaleme alınan analiz yazısının önemli kısımlarını sizinle paylaşıyoruz. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, ilk yurtdışı seyahatini “ittifaklarını yeniden kurmak, transatlantik ilişkileri canlandırmak ve küresel sorunları ele almak için müttefikleri ve çoktaraflı ortakları ile yakın işbirliği içinde çalışma” amacıyla Avrupa’ya düzenleyecek. 

Biden 10 Haziran’da, ilk durağı olan İngiltere’de Başbakan Boris Johnson ile görüşecek. ABD lideri, 11-13 Haziran günlerinde İngiltere’nin Cornwall kentinde düzenlenecek G7 Zirvesi’ne katılacak ve burada G7 ülkelerinin liderleri ile bir araya gelecek.

13 Haziran’da Windsor Kalesi’nde Kraliçe Elizabeth ile de görüşecek olan Biden daha sonra, 14 Haziran’daki NATO Zirvesi için Belçika’nın başkenti Brüksel’e geçecek. Biden Brüksel’deki zirve kapsamında, ikili ve bölgesel konuların tamamını ele almak üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelecek. 

15 Haziran’da ise ABD-AB Zirvesi’ne katılacak olan Biden, 16 Haziran’da Cenevre’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek.  

ABD ve Avrupa ülkeleri arasındaki ilişkiler, Brexit’i savunan, transatlantik ittifakının “eskimiş” olduğunu iddia eden ve NATO’nun karşılıklı savunma ilkesini onaylamayı reddeden eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından çıkmaza sokulmuştu. Avrupa Biden’ı yeni umutlar ile karşılamaya hazırlansa da uzmanlar, Trump’ın ilişkilerde yarattığı tahribatın kısa zamanda onarılamayacağı görüşünde. 

Avrupalı yetkililer, Biden’ın transatlantik ilişkilere bağlılık ve “sevgi yeminini” ne kadar takdir etseler de 75 yıllık Amerikan dış politikasının bir gecede, başkanlık değişimi ile nasıl yok olabildiğine tanık oldukları için, görüşmeler öncesi temkinli bir yaklaşım sergiliyor.  

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Berlin Direktörü Jana Puglierin, Biden’ın Avrupa ziyareti hakkında, “Biden’ın yeni bir ilişki başlatması, Brüksel ve NATO’ya olan inancını göstermesi ve doğru sözleri söylemesi, önümüzdeki 10 yıl için ittifakı yenilemek adına kilit bir stratejik sürecin başlatılması açısından önem taşıyor” diye konuştu. 

Fransız savunma analisti François Heisbourg ise “ABD geri döndü, Biden geri döndü, burada alaycı bir durum yok” dedi. Biden’ın kafasında bazı düşünceler olduğunu ve bunları uygulamaya kararlı göründüğünü belirten Heisbourg, ABD liderinin önceliğinin uluslararası ilişkiler olmadığını ancak ittifaklara yaklaşımının “yeniden dost olmak ve müttefikler ile nezaketi yeniden tesis etmek” yönünde olduğunu söyledi. 

Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde ABD’nin NATO Büyükelçiliği görevini üstlenen Ivo H. Daalder da Biden’ın Avrupa turunu, “Amerika geri döndü” söyleminin bir parçası olarak gördüğünü belirtti. Daalder, Biden’ın NATO ile birlikte çoğu Avrupa ülkesine henüz büyükelçi atamadığını da sözlerine ekledi. 

30 liderin katılacağı NATO Zirvesi’nde NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesi, yeniden modellenme, siber zorluklar, hava ve füze savunma sistemleri ve diğer birçok konu ele alınacak. Liderler NATO’ya en büyük tehdit olarak gördükleri Çin ve Rusya’ya karşı atılması gereken adımları da tartışacak. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

Liderler ikili oturumlarda, Trump’ın başkanlığı sırasında meseleleri “daha sakin tutabilmek” adına görev süresi iki yıl uzatılan mevcut NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ardından görevi devralacak ismi belirleme konusunda da istişarelerde bulunacak. Stoltenberg’in görev süresi Eylül 2022’de sona eriyor. 

15 Haziran’da düzenlenecek AB-ABD Zirvesi’nde ise Biden, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşecek. Görüşmelerde ele alınacak konular arasında veri aktarımı, askeri harcama ve hareketlik, küresel teknoloji devleri ve sosyal medya şirketleri hakkındaki politikalarla birlikte Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) gibi çoktaraflı kurumların nasıl düzenleneceği gibi başlıklar yer alıyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.