Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Auschwitz-Birkenau toplama kampındaki esirlerin kurtarılmasında görev alan son Sovyet askeri David Dushman 98 yaşında hayatını kaybetti

İkinci Dünya Savaşı döneminde, Nazi Almanyası tarafından kurulan toplama kampı Auschwitz-Birkenau’da ağır insan hak ihlalleri yaşanmıştı. “Ölüm kampı” olarak da bilinen Auschwitz’deki esirlerin kurtarılmasına yardım eden son kişilerden olan Sovyet askeri David Dushman, 98 yaşında hayatını kaybetti.

İkinci Dünya Savaşı döneminde 1,1 milyon insanın öldürüldüğü tahmin edilen, ağır insan hak ihlallerinin yaşandığı Auschwitz-Birkenau‘da alıkonulan esirlerin kurtarılmasında görev alan son kahraman David Dushman, 98 yaşında hayatınaa veda etti. 27 Ocak 1945 tarihinde, Nazi işgali altındaki Polonya’ya giden Dushman, kampın elektrikli çitini T-34 Sovyet tankı ile ezerek birçok kişinin hayatının kurtarılmasına yardım etmişti.

Alman Sueddeutsche Zeitung gazetesine 2015 yılında verdiği demeçte o yılları anlatan Dushman, Auschwitz hakkında neredeyse hiçbir şey bilmediklerini ve oraya gittiklerinde birçok iskelet gördüklerini anlatmıştı. Dushman, “Kampta tutulan birçok insan sendeleyerek dışarı çıktı ve cesetlerin arasına uzandı. Korkunç bir manzaraydı. Elimizdeki tüm yiyecekleri onlara verdikten sonra faşistleri avlamaya devam ettik. Savaş sona erdikten sonra kamptaki vahşetin gerçek boyutunu öğrendik” demişti.

Almanya’nın Münih ve Yukarı Bavyera’daki Yahudi cemaatinin başkanı Charlotte Knobloch yaptığı açıklamada, “Auschwitz kahramanı” olarak anılan Dushman’ın binlerce hayat kurtardığını vurguladı. Knobloch, “O dönemde yaşananları kendi deneyimleriyle anlatabilecek en son insanlardan biriydi” diye konuştu.

Polonya’ya gönderilen 12 bin kişilik Kızılordu Birliği‘nden sağ kalan 69 askerden biri olan Dushman, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından uluslararası bir eskrimci olarak antrenörlük kariyerini sürdürdü.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, Sovyetler Birliği’nde ve dünyada en büyük eskrim antrenörlerinden biri olan Dushman’ın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “1970’te tanıştığımızda Dushman, İkinci Dünya Savaşı’na, Auschwitz’deki kişisel deneyimine ve Yahudi kökenli biri olmasına rağmen bana dostça yaklaştı. Bu asla unutamayacağım derin bir insani davranıştı” dedi.

Auschwitz-Birkenau kampında, 1 milyon Yahudi öldürüldü

Almanya’da 1941-1945 yılları arasındaki nasyonal sosyalist iktidar döneminde, Avrupalı Yahudiler’e yönelik sistematik soykırım olarak tanımlanan, Holokost‘ta 6 milyondan fazla Yahudi katledildi. Hayatını kaybeden 1 milyon Yahudi’nin Auschwitz-Birkenau kampında öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Derleyen: Zelal Direkci

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.