Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Futbolda elle oynama kuralında yapılan değişiklik, ilk kez EURO 2020’deki İtalya-Türkiye maçında uygulanacak

Koronavirüs salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenen EURO 2020 (Avrupa Futbol Şampiyonası), 11 Haziran Cuma günü başlayıp 11 Temmuz Pazar günü sona erecek. Turnuvanın açılış maçı ise yeni bir kural değişikliğine sahne olacak. Elle oynama kuralında yapılan ve Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından kabul edilen değişiklik ilk kez, 11 Haziran Cuma günü İtalya ve Türkiye milli takımları arasında oynanacak açılış maçında uygulanacak.

11 Haziran’da başlayacak EURO 2020 heyecanı öncesi, Video Hakem Uygulaması’nın (VAR) futbol dünyasına girmesi ile eskiye nazaran daha da kafa karışıklığına yol açan elle oynama kuralında yeni bir değişiklik yapıldı. Değişiklik kapsamında, oyuncunun istemeden topa eliyle dokunması sonucu takım arkadaşının gol pozisyonuna girmesi ya da gol atması, Futbol Oyun Kuralları’nın “fauller ve suistimallerle ilgili 12. maddesinde” yapılan değişiklikle artık kural ihlali olarak sayılmayacak. UEFA, 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi planlanan bu değişikliğin EURO 2020’nin başlaması ile uygulanacağını resmi sitesinden yaptığı açıklama ile kamuoyuna duyurdu. 

Elle oynama kuralında yapılan yeni değişiklikte ihlal durumları

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından kabul edilen elle oynama kuralındaki değişiklik, 11 Haziran Cuma günü İtalya-Türkiye maçı ile ilk kez denenecek. Bir oyuncunun istemsiz bir şekilde topa eliyle dokunarak takım arkadaşının gol pozisyonuna girmesine ya da gol atmasına neden olmasının artık kural ihlali olarak değerlendirilmeyeceği değişiklikte ihlal durumları ise şöyle belirlendi: “Bir oyuncu, elini/kolunu topa doğru hareket ettirerek topa elleri/kollarıyla kasıtlı olarak dokunursa, eli/koluyla doğal olmayan şekilde vücudunu büyüterek elinin/kolunun topa temas etme riskini arttırırsa, kazara bile olsa eliyle/koluyla gol atar ya da eliyle/koluyla topa değdikten sonra gol atarsa, kuralı ihlal eder.”

UEFA Hakem Komitesi Başkanı Roberto Rosetti

’Kuralın yeni şekli, futbolun ruhuna uygun’’

UEFA Hakem Komitesi Başkanı Roberto Rosetti, 4 Haziran Cuma günü UEFA ile yapılan toplantı sonrası elle oynama kuralındaki değişiklik hakkında konuştu. ‘‘Kuralın yeni şekli, futbolun ruhuna uygun ve oyuncuların saha içerisindeki özgürlüklerini artıyor” diyen Rosetti, ayrıca uzun süredir tartışılan VARhakkında da şunları söyledi: “UEFA, bu projeye inanıyor. Hakemler için önemli bir yardım aracı olduğuna inanıyoruz. Tabii ki VAR’ı doğru bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Aksi durumda tehlikeli bir duruma dönüşebilir. VAR’ı yalnızca açık ve bariz hatalar için kullanmaya devam etmek istiyoruz.”

Derleyen: Kubilayhan Kavrazlı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.