Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken: “Türkiye, bir NATO müttefiki gibi davranmıyor”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesi ile ilgili oturumda senatörlerin sorularını yanıtladı. Blinken Türkiye’ye yönelik eleştirilerini dile getiren Robert Menendez’in sorusuna, “Türkiye birçok bakımdan bir NATO müttefikinin davranması gerektiği şekilde davranmıyor” karşılığını verdi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Senato’nun Dış İlişkiler Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesi ile ilgili senatörlerin sorularını yanıtladı. Blinken, Türkiye’nin birçok bakımdan bir NATO müttefiki gibi davranmadığını söyledi.

S-400’lerin alımı, Doğu Akdeniz’de yaşananlar, insan hakları ve gazetecilere yönelik şiddet konularında Türkiye’ye yönelik endişelerini bir kez daha vurgulayan Blinken, ABD Başkanı Joe Biden’ın 14 Haziran’da Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmede bu konuları ele alacağını belirtti. 

Türkiye’ye yönelik eleştirilerini dile getiren Demokrat Senatör Robert Menendez’in “Şu bana çok şaşırtıcı geliyor: bir NATO müttefikinde bugün daha fazla sayıda gazeteci ve avukat tutuklanmış durumda. Bana göre Türkiye, Kıbrıs’ı ve münhasır ekonomik bölgesini tehdit ettiğinde, Libya’ya giderek kimse tarafından tanınmayan ama Yunanistan’ın münhasır ekonomik bölgesine müdahale eden bir ekonomik bölge ilan ettiğinde, Azerbaycan üzerinden Ermenistan’a karşı saldırgan davranışlara karıştığında, Libya’da menfur bir rol oynadığında uluslararası hukuku sürekli ihlal ediyor. O zaman Erdoğan idaresi altındaki Türkiye’ye karşı neler yapıyoruz?” sorusu üzerine Blinken, Menendez’in kaygılarını paylaştıklarını ve Türkiye ile bu konuları doğrudan konuştuklarını söyledi. 

Blinken, “Şundan kesinlikle eminim ki Başkan Biden gelecek hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüğünde bu konular gündemin en üst sırasında yer alacak. Az önce sıraladığınız konular dahil, Türkiye’yle aramızdaki ayrılıklar sır değil. Birçok bakımdan Türkiye bir NATO müttefikinin davranması gerektiği şekilde davranmıyor. Sadece Rusya’dan S-400 alımı değil, bunun de ötesinde, Doğu Akdeniz’de atılan adımlar derinden rahatsız edici” diye konuştu.  

“Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de geri adım atmasını” olumlu karşıladıklarını belirten Blinken, insan hakları konusunda ciddi endişeleri olduğunu belirtti.  

Suriye, terörle mücadele, Afganistan, Rusya ve İran’ın “zarar verici etkileri ile başa çıkma” gibi konularda Türkiye ile ABD’nin ortak çıkarları olduğunu belirten Blinken Menendez’e, “Sizin de haklı olarak dikkat çektiğiniz bu ayrılıklarla da doğrudan yüzleşmeliyiz” yanıtını verdi.  

Blinken, Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde 19 Ocak’ta yapılan adaylık oturumunda da konuşmuş ve Türkiye’yi ABD’nin müttefiki gibi davranmamakla suçlamıştı. Kendisine yöneltilen Türkiye sorusu üzerine, “Stratejik, yani sözde stratejik bir ortağımızın en büyük stratejik rakiplerimizden biri olan Rusya ile aynı çizgide olması kabul edilemez” diyen Blinken, Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle Ankara’ya daha fazla yaptırım uygulanabileceğinin sinyallerini vermişti. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.