Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas: “AB üyelerinin dış politika konularındaki veto hakkı kaldırılmalı”

Almanya, Avrupa Birliği’nin (AB) dış politika konularında üyelertanıdığı verilen veto hakkının kaldırılmasını talep etti. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Artık, vetoları ile AB’nin dış politikasını felç edenlerin rehinesi olmamalıyız. Açıkça şunu söylüyorum: Azınlıkta kalsak bile veto hakkı kalkmalıdır” dedi. 

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Avrupa Birliği’nde (AB) dış politika kararlarında oybirliği ilkesinin kaldırılmasını istedi. Maas, birliğin dış politikasının veto hakkını kullanan ülkeler tarafından felç edildiğini belirtti

Pazartesi (7 Haziran) günü Almanya’nın başkenti Berlin’de konuşan Maas, “Artık vetolarıyla AB’nin dış politikasını felç edenlerin rehinesi olmamalıyız. Bunu yapanlar, gelecekte Avrupa’nın tutarlığıyla oynuyorlar. Açıkça şunu söylüyorum: Bu bizim oyumuzu alt edebilecek anlamına gelse de veto kalkmalıdır” dedi.  

AB kuralları gereği, vergilendirme ve dış politika gibi bazı konularda kararlar oybirliği ile alınıyor. Bir ülkenin veto yetkisini kullanması AB’nin bazı olaylarda pozisyon almasını geciktiriyor veya engelliyor. 

Örneğin Macaristan, son aylarda birliğin Çin’i eleştiren yorumlar ve açıklamalar yapmasını engellemek için veto hakkını kullanmıştı. Budapeşte yönetimi ayrıca, birliğin İsrail ile Hamas arasında ateşkes talep eden bir açıklama yapmasına destek vermeyi reddetmişti. 

AB’nin demokratik değerlerini zedelemekle eleştirilen Macaristan ve Polonya, kasım ayında ise birliğin koronavirüs salgınıyla başa çıkabilmesi için üye devletlere yardım yapılmasını öngören bütçesinin kabul edilmesine de karşı çıkmıştı.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.