Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, düşük gelirli 100 ülkeye 500 milyon doz Pfizer-BioNTech aşısı gönderecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), düşük gelirli 100 ülkeye dağıtmak üzere, Pfizer ve BioNTech firmalarının ortak geliştirdiği koronavirüs aşısından 500 milyon doz satın alacak. 

Amerikan basınınına konuşan yetkililer dünkü (9 Haziran) açıklamalarında, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın G7 toplantısı öncesi İngiltere’de aşı çalışmalarına yönelik bir duyuru yapacağını söyledi

Biden dün sabah İngiltere’ye uçmadan önce gazetecilerin kendisine yönelttiği, “Dünyanın geri kalanı için bir aşılama stratejiniz var mı?” sorusuna “Bir tane var ve bunu duyuracağım” diye cevap vermişti.

Yetkililer, Biden’ın Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ortak aşı paylaşım programı COVAX kapsamında, düşük gelirli ülkeler ile paylaşılmak koşuluyla 500 milyon doz aşı alınmasına karar verdiğini ve bu aşılarının dağıtımının 2022 yılı içinde tamamlanacağını belirtti. 

Pfizer ile yapılan anlaşmaya hakim olan kaynaklar, ABD’nin dozları “kâr amacı gütmeyen” bir fiyattan satın alacağını söyledi. 

Yetkililer, ilk 200 milyon dozun bu yıl sonuna kadar dağıtılacağını, 2022 yılının Haziran ayına kadar ise kalan 300 milyon dozun dağıtımının tamamlanacağını belirtti.  

500 milyon doz aşı DSÖ’nün dünyayı aşılamak için ihtiyaç duyduğu 11 milyar dozun çok altında kalıyor fakat ABD’nin şimdiye kadar paylaşmayı taahhüt ettiği aşı miktarını önemli ölçüde aşıyor. 

Küresel sağlık savunucuları haberi memnuniyetle karşıladı ancak ABD’nin sadece aşı satın almasının yeterli olmadığı konusundaki görüşlerini yineledi. Sağlık savunucuları Biden yönetiminin, teknoloji transferi de dahil olmak üzere diğer ülkelerin kendi başlarına aşı üretmesi için koşulları yaratması gerektiğinin altını çizdi.

Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüşmek ve daha sonra G7 Zirvesi’ne katılmak için İngiltere’nin Suffolk kentindeki RAF Mildenhall’a indikten sonra Amerikan birliklerindeki askerlere hitap etti ve “Koronavirüs salgınını sadece evimizde değil, her yerde sonlandırmalıyız” dedi.  

“Bizi bu salgından veya karşı karşıya kalacağımız bir sonraki biyolojik tehditten koruyacak kadar yüksek bir duvar yok” diyen Biden, koordineli ve çoktaraflı bir eylem planı geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Biden geçen hafta, ABD’nin, Karayipler ve Latin Amerika, Güneydoğu Asya, Afrika’daki ülkeler ile Gazze ve Batı Şeria’ya 25 milyon doz aşı dağıtacağını açıklamıştı. Bu 25 milyonluk aşı dağıtımı, Biden’ın haziran ayının sonuna dek yurtdışına göndermeyi planladığı 80 milyon dozluk planın ilk aşamasını oluşturuyor. 

Biden, G7 ve NATO Zirvesi’ne katılmak ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cenevre’de görüşmek üzere bir haftalığına Avrupa’da bulunuyor. Biden’ın bu gezide, diğer ülkelerin liderlerine de aşı dağıtımı için çağrı yapması bekleniyor.  

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.