Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB, “Salgın Sürecinde Türkiye’de Koronavirüs Aşılaması ve Bağışıklama Hizmetlerinin Durumu” raporunu yayımladı: “Aşı yaptırmama büyük ölçüde düşük eğitimlilerin sorunu”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) koronavirüs salgını sürecinde aşılama hizmetlerinin değerlendirildiği “Salgın Sürecinde Türkiye’de Koronavirüs Aşılaması ve Bağışıklama Hizmetlerinin Durumu” başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda bağışıklama hizmetlerinin toplum sağlığıyla olan yakın ilişkisine, Türkiye’de bağışıklamanın güncel durumuna ve bu alanda yaşanan eşitsizliklere değinildi.

Aşılama konusunda önemli değerlendirmeler içeren raporda, salgında aşı çalışmaları ve uygulamaları, koronavirüs hastalığına karşı aşılanma tutumları, üretilen aşıların etkinlik ve yan etkileri tartışıldı. Aşının ve aşılamanın bir insan hakkı olduğu üzerinde durulan raporda, patent uygulamalarının yol açtığı eşitsizliklere de dikkat çekildi.

Aşı yaptırmama büyük ölçüde düşük eğitimlilerin sorunu gibi görünmektedir” tespitine yer verilen raporda, aşılanmayan çocuk sayısının son 10 yılda yüzde 67,4 arttığı vurgulandı.

Aşılama konusunda kır ve kent arasındaki farkın giderek azaldığı ancak oranların hâlâ istenilen düzeyde olmadığı ise raporda şöyle anlatıldı:

“Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları (TNSA) 2018 verilerine göre, ülkemizde kentte yaşayanlarda tam aşılanmama, kırda yaşayanların 1,06 katıdır. Kentte doğan bebeklerde tam aşılı olmama, kırda doğanlardan binde 14 daha
fazladır. Eğer Türkiye’nin genelinin tam aşılanma oranı, kırdaki bebeklerin tam aşılanma düzeyine
erişseydi; tam aşılı olmayan 100 bebekten 3’ü daha tam aşılı duruma getirilebilirdi. Kır kent eşitsizliği yıllar içerisinde azalmış görünse de hâlâ yüzde 90 hedefinin oldukça uzağında olmakla birlikte aradaki farkın azalmasının kırdaki iyileşmeden ziyade kentteki kötüleşmeye bağlı olduğu görülmektedir. Bu durum, birinci basamak sağlık hizmetinin topluma dayalı olmayışı ile ilişkilendirilebilir.”

Raporun tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.