Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Şuşa’da: “Türkiye olarak kadim şehir Şuşa’da başkonsolosluk açmayı planlıyoruz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 yıl sonra Ermenistan işgalinden kurtulan Dağlık Karabağ’ın sembol şehri Şuşa’yı ziyaret etti. Erdoğan’ın, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi tören ile karşılanmasının ardından bir görüşme yapan iki lider, iki ülke arasındaki “Şuşa Beyannamesi”ni imzaladı. Erdoğan yaptığı açıklamada, “Türkiye olarak kadim şehir Şuşa’da en kısa sürede bir başkonsolosluk açmayı planlıyoruz” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte, 28 yıl sonra Ermenistan işgalinden kurtulan Dağlık Karabağ’ın sembol şehri Şuşa’yı ziyaret etti. Erdoğan ve Aliyev yaptıkları görüşmenin ardından, iki ülke arasındaki Şuşa Beyannamesi’ni imzaladı. İmzaların atılmasının ardından iki lider, Şuşa Valiliği bahçesinde açıklama yaptı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan beyannamede, 100 yıl önce imzalanan Kars Anlaşması’na atıf yapıldığını belirtti. Aliyev, “Şuşa Beyannamesi, yeni işbirliklerimizin teminatıdır. Bundan sonra da birbirimizin yanında olacağız” dedi. 

Aliyev konuşmasına şöyle devam etti:

“Şuşa Beyannamesi savunma sanayisi ve nakliyede karşılıklı yardımı içeriyor. Tüm Azerbaycan halkı ve dünyanın gözü buradadır. Azerbaycan’da bu, sabırsızlıkla bekleniyordu. Şuşa’da dalgalanan Azerbaycan ve Türkiye bayrakları bizim beraberliğimizi gösteriyor. Türkiye’nin desteğini unutmayacağız. Karabağ muharebesi sonrası Ermenistan diz çöktü. Türkiye-Azerbaycan birliği ebedidir.”

Erdoğan: “Azerbaycan halkının Karabağ zaferini bir kez daha tebrik ediyorum”

Konuşmasına, “Bugün tabii farklı bir heyecanın, duygunun içindeyiz” diyerek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “44 günlük malum bir savaşın ardından Karabağ sahiplerinin eline geçmiş oldu ve Ermeni mezaliminden, Ermeni işgalinden kurtulmuş oldu” diye ekledi.

Karabağ zaferinin sevincini Aliyev ile paylaştıklarını belirten Erdoğan, “Kahraman Azerbaycan ordusunun Karabağ sevincini, kardeşim Aliyev’le birlikte geçtiğimiz yılın 10 Aralık günü paylaşmıştık. Altı ay sonra bu defa kadim şehir Şuşa’da kendisiyle beraber olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Azerbaycan halkının Karabağ zaferini bir kez daha tebrik ediyorum” diye konuştu.  

“Türkiye olarak yeniden inşa faaliyetlerinde Azerbaycan’a her türlü katkıyı vermeye hazırız”

Karabağ’ın tekrar “eski ihtişamına ve öz kimliğine kavuşacağını” söyleyerek buradaki çalışmaları yakından takip ettiğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şuşa’ya gelirken çalışmaları gördük. Altyapıda yoğun çalışmalar var. Bir taraftan yollar yapılıyor, bir taraftan enerji santralleri açılıyor, bir taraftan yüksek gerilim hatları inşa ediliyor. Bütün bunlarla beraber tabii susuz olan bu bölge, suya kavuşuyor. Bütün bu çalışmalar şu anda sürekli olarak devam ediyor ve inşallah en kısa zamanda bölge havalimanlarına da kavuşacak. Karabağ tekrar eski ihtişamına ve öz kimliğine kavuşacaktır. Bundan hiç şüphemiz yok. Türkiye olarak azatlık mücadelesinde olduğu gibi yeniden inşa faaliyetlerinde de kardeşlerimize her türlü katkıyı veriyoruz. Vermeye devam edeceğiz. En kısa sürede evlerine dönmelerini beklediğimiz Azeri kardeşlerimiz için de her türlü çabayı göstereceğiz. Bir yandan yıkımları telafi ederken diğer yandan Karabağ ve Azerbaycan topraklarının bir daha böyle bir felaket yaşamaması için gereken tedbirleri birlikte alacağız. Bizim de bu konuda inşallah TOKİ ile birlikte bölgenin tamamında atmayı planladığımız adımlar var. TOKİ’nin buradaki karşıt kurumuyla birlikte çalışarak inşallah bu adımları atacağız. Bölge üzerindeki etkisi olan herkesi hakikatleri görmeye, Azerbaycan halkının zaferini kabullenmeye ve geleceğe bakmaya davet ediyoruz.”

“Şuşa’da en kısa sürede başkonsolosluk açmayı planlıyoruz”

Tek millet, iki devlet temelinde ikili ilişkileri daha da ileriye taşıyacak tarihi bir adım attıklarını ve Şuşa Beyannamesi ile ilişkilerin yeni dönemdeki yol haritasını belirlediklerini söyleyen Erdoğan, “Türkiye-Azerbaycan arasındaki bu beyannamenin içeriği birçok şeyleri kapsadığı gibi bundan sonra geleceğe yönelik adımları atarken artık sadece iki ülke değil, bölgeyi kapsayan bir kararlılığın burada yattığını görüyoruz. Türkiye olarak kadim şehir Şuşa’da en kısa sürede inşallah bir başkonsolosluk açmayı planlıyoruz. Böylece bölgede gerçekleştireceğimiz faaliyetlerin daha hızlı ve etkin şekilde yürütülmesini de sağlayacağız” dedi.

“Ticari ve ekonomik işbirliğinin kapsamını genişleteceğiz”

Erdoğan, “Türkiye Petrolleri” başta olmak üzere birçok Türk şirketinin, Azerbaycan’da önemli yatırımlarının bulunduğunu ve Azerbaycanlı şirketlerin de Türkiye’deki yatırımlarının kendisini mutlu ettiğini söyledi. 

Azerbaycan ile ticari ve ekonomik işbirliğinin kapsamını daha da genişleteceklerini belirten Erdoğan, “Azerbaycan’la Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Kars ve TANAP gibi dev projeleri beraberce tamamladık. Bu projeler ülkelerimizle birlikte tüm bölgenin refahına ve istikrarına katkı sağlıyor. Trans Adriyatik Boru Hattı Projesi TAP’ın bitmesiyle ülkemiz üzerinden geçen Azerbaycan doğalgazı, Avrupa piyasasındaki yerini almıştır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan ziyareti kapsamında yarın (16 Haziran), Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova ile görüşecek ve Milli Meclis’e hitap edecek. Erdoğan daha sonra Aliyev ile birlikte Bakü Olimpiyat Stadı’nda oynanacak Türkiye-Galler EURO 2020 A Grubu maçını tribünden izleyecek.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.